Пробив, Paranormal & DownFall Live @ Stage 51 (18.01.2014)

Дойде време и за моя първи концерт за годината... В интерес на истината се чудих кое да е събитието, което да посетя, че нали уж казват, че както ти тръгне годината, така ще  ти върви цялата.

Целият ден беше един лежерен, никакъв... Докато стигна до Stage 51 ми се доспа още повече. Пристигнахме малко по-раничко, за да можем да нагласим уж фотоапарати и подобни глупости, или по-точно ако трябва да бъда честен да се видим с хората и да си споделим очакванията. Но като видях как Центъра за сценични изкуства е почти празен се отчаях още повече... Уви, желанията ми се сбъднаха и стана много размазващо събитие, и ако наистина, както ти тръгне годината продължава така цялата, значи цяла година ще съм с пищящи уши, гадна болка във върата и кръста ми, но пък с усмивка на лице от преживяното. Обаче стига съм ви занимавал с моите чувства и мисли, нали уж целта ми е да напиша какво се случи на концерта на Пробив, Paranormal и DownFall на Атанасов ден в Stage 51.

И така след кратко закъснение, което кажи речи си е съвсем нормално за подобен тип събития, се посъбраха хора в Стейджа. Дойде времето и  на Тони Сатаната да поеме микрофона в свой ръце, за да представи гостите си и да поздрави именниците. Веднага след това без да губят време Пробив, започнаха брутално да пробиват главите на събралите се хора в Центъра за сценични изкуства. Още с парчето, с което се появиха на сцената – "Вятърът на Лудостта",  мен ме отнесe една доста силна вихрушка и се разбудих за части от секундата. След това без излишни приказки, само с поздрав и представяне, ми вдигнаха адреналина до небето с "Over The Wall"…

Пробив са една много обещаваща банда. Ако не сте посещавали тяхно събитие до момента определено смятам, че сте изпуснали доста, освен ако не сте фенове на по-леките стилове и разновидности на метъла. За огромно съжаление една не малка част от публиката, най-вероятно се оказаха точно такива и въпреки, че вътре обстановката се нагорещяваше с всеки следващ тракт, за разлика от падащите температури и мъгла навън, част от тях предпочетоха да излязат.  Но в крайна сметка всеки си решава сам за себе си,  ние не сме изпуснали огромното количество авторска музика, плюс адските кавъри на Testament, Metallica и Pink Floyd. А само какъв Another Brick In The Wall беше! До момента не я бях чувал с такова яко траш звучене и определено заявявам, че кавъра ме грабна повече, отколкото оригинала. (Сет листите и на трите банди ще ги кача в края на статията).

А само да имаше малко повече фенове на добрия стар траш каква касапница можеше да се случи, не ми се мисли...

Веднага след тях застанаха Paranormal, които може да се каже, че на мен поне са ми едни от любимците на родната ни сцена. Те са една от бандите, които не могат да се похвалят с дълга история зад гърба си, но определено със запомняща се. Най-много ми допадна при тях това, че рядко се чуват кавъри, докато са на сцената, но ако се случи това е поразително, както в случая, но за това ще стане дума след някой друг ред. Още с Интрото започнаха да вдигат градусите на почти кристализиралите се фенове, които решиха да пропуснат Пробив. Те се справиха доста добре, още в първите парчета видяхме и stage diving и някакво пого се опитаха да сформират. Но то как да няма, представиха ни новото си парче, което имахме честта да чуем за пръв път, а във видеото, което подготвихме, можете да го чуете и вие. Песента се казва "Limbo", освен това снимаха клипa към парчето "Slippin’", което очакваме до края на месеца да излезе и като аудио запис, имаше и още изненади.

Аз съм го писал и в други репортажи, обаче държа да се повторя - тези момчета с всяко излизане на сцената стават все по-добри и по-добри. Въпреки това, както го обсъдихме с колегата от YRB, не знам дали е някаква карма, която идва от името  на бандата или просто са брутални каръци, но техен лайв никога не минава без извънредна ситуация.  Например Христиан  си строши кардана, но то след толкова бой - нормално...

А най-голямата изненада беше, когато точно преди електронната част от сета, решиха да забият AC/DC и Наско реши, че не му се свири на бас и го метна в ръцете на Йоан. И ако се има в предвид, че парчето е било репетирано само един път, то се получи доста сполучливо, само им избяга текста по едно време, ама важното е, че всички се забавляваха...

Дори от толкова фенове, които се качиха да куфеят на сцената при бандата, на 2-3 пъти за част от секундата се притесних дали ще остане подиум за DownFall.

След Paranormal толкова беше нажежена обстановката, че концертът се премести извън Stage 51, за да може да се охладят малко страстите. Отвън чухме кавъри на Оги 23 в изпълнение на част от публиката.

Най-накрая дойде ред и на DownFall . Чаках ги с доста голямо нетърпение, защото трима човека преди това ми споделиха, че ми завиждат и че съжаляват за това, че не са разбрали по-рано за концерта, за да могат  да се организират с превоза до Пловдив и да дойдат. Това беше първата тяхна изява, на която аз присъствах. Вярно преди това бях гледал официалното видео към My Reflection и определено не мога да си изкривя душата и да кажа, че не ме грабнаха, но те определено са от типа банди, които звучат по-добре на живо, или поне на мен ми харесаха повече, отколкото на запис. Тъй като имаше други хора, които явно бяха слушали бандата и друг път на живо, дочух коментари, че е било по - слабо този път. Тук е момента ако някой е решил да ме обвинява, че съм бил пиян примерно и затова така ми се е сторило да кажа, че не съм близнал нито капка алкохол, че бях наказания шофьор. Момчетата забиха яко две авторски парчета, както и кавъри на Trivium, Godsmack, Avenged Sevenflod и други.

Не знам как са се качили на сцената, така и не успях да говоря преди това с тях, но мога само да сваля шапка на Явор Петков, от доста време не бях чувал човек с толкова паднал глас, които на сцената не му пролича изобщо. Това ако беше някой друг нищо чудно да хвърли микрофона и концерта да приключи скоропостижно.

Като цяло беше адска размазвация, но определено, както Пробив, така и DownFall заслужаваха да бъдат видяни от повече хора. Първоначално си мислех, че при Пробив хората са излязли навън, защото стилът им е дошъл една идея по-тежък, в такъв случай защо си тръгнаха за DownFall?! Не знам дали не съществува някакъв страх в хората да чуят нещо ново, нещо яко също като любимата им банда, заради която са дошли, за да могат да я подрепят. Нищо няма да ви направят в крайна сметка... Е, определено съществува опасност бандата да се окаже много яка непознатата група и евентуално да пострадате от куфеене, или  от безмилостно пого, но това е сладка болка и ще си ближите раните с усмивка на лице. В крайна сметка сме отишли да се размажем. Родните банди заслужават подкрепа само заради това, че са извървели дългия трънлив път, за да стигнат до тук. Това е достатъчно, за да получат поне малко уважение като ги аплодираме след всяко изпълнение, а това е най-малкото, което можем да направим за тях. Респект към тридесетината човека, които останаха от началото до края на евента.

И сега не знам до колко съм успял да пресъздам усещането от самото събитие, но стига толкова писане от моя страна, а от ваша четене. Под сетлистите можете да видите части от изпълнението на Пробив, Paranormal и DownFall, нали там разни умни глави казват, че една снимка е равносилна на около 300 думи, а видео на още повече, тук можете да видите снимките от събитието. Нека не забравяме да благодарим на  бандите за доброто представяне, за шоуто, както и на домакините от Центъра за сценични изкуства в Пловдив – Stage 51.

Приятно гледане!

Сет листи:

[one_third]Пробив:
Вятърът На Лудостта
Over The Wall
Аз Избрах
Бродещ Нощем
Damage Inc
Градът на мъртвите
Твърде Дълго
Страм и позор
Ти Знаеш
Another Brick In The Wall
[/one_third]
[one_third]Paranormal:
Intro
Day ‘n Night
Bombastic
Post-Dramatic Stress
Slippin’
Limbo
Prossessed
Back In Black
Can You Feel My Heart
Decisions
[/one_third]
[one_third_last]DownFall:
Watch The World Burn
Nightmare
Enemies
Bad Company
I Stand Alone
Rolling In The Deep
Hail To The King
My Reflection
Ain’t My Bitch
Dead Skin Mask
Walk[/one_third_last]

MetalHall

Leave a reply