Петър Братанов - Don Pepinio: Бъдете себе си!

Петър Братанов, широко известен сред феновете и колегите - музиканти като Don Pepinio, е китарист и продуцент със сериозна репутация в българските рок среди. Свирил е в големи рок банди като SEVI  и АНАЛГИН, а през 2012 година заедно с вокалиста Христо създава групата K.O.R.A. Скоро към двамата се присъединяват Руменяка - бас (от SKRE4 и AWAKE), Юлий - барабани и Христо Занев - китара (подвизавали се във FULL CIRCLE  и 40DAYS LATER).  На 18.10. 2014 година, от 21 часа в столичния клуб Bar Zar ще започне представянето на дебютния албум на  K.O.R.A. Концертът ще бъде открит от INVISIBLE DREAMS, които също представят новия си сингъл. Доколкото може да се съди от видеоклиповете на  K.O.R.A., албумът им ще бъде едно от големите събития за българската метъл сцена през 2014 година. 

kora5

На колко години си? Откога си фен на твърдата музика?

На 33 години и съм фен на твърдата музика от много малък.

На колко години започна да свириш на китара? Какво те вдъхнови да се занимаваш с музика?

На около 10-12 годишна възраст започнах да свиря. Вдъхнових се от няколко касети на братовчед  ми, както и от неговата китара, която стоеше в ълъла. Един ден просто го помолих да я взема да си подрънкам и така се случи всичко. Китарата все още е в къщи и събира прах в ъгъла (този път моя).

Любимите ти групи, когато започваше да свириш и сега?

Наистина са доста... първите неща които чух бяха W.A.S.P ., Metallica, Ozzy  Osbourne. Естествено преминах през всички по-известни банди и не чак толкова, от тогава насам. През класически рок, блус, хеви метъл , прогресив рок и метъл, алтърнатив. През последните 7-8 години много се повлиях и от новите метъл течения.

Имаш репутация, и то заслужена, доколкото съм слушал, на голям майстор в смесването, мастерирането и въобще във всички аспекти на студийния запис. Откъде тръгна това, как започна да се занимаваш със техническата част на звукозаписа, как се насочи към това образование в ТУ? (Петър Братанов е завършил Техническият Университет - София, специалност  "Звукостудийни технологии и продуцентство" - б.а.)

 Чак пък голям майстор... но щом така мислят хората (хахаха).Сега като се замисля, за първи път се сблъсках с „чудото“ звукозапис, някъде около 94-95 г. (ехааа преди около 20г.). Записвах си китарата на дека, после го пусках през един уокмен, след което свирех заедно с него и дека отново записваше. Това нещо се повтаряше няколко пъти и накрая се записваха и едни акустични барабани с един микрофон. Малко по–късно го правех същото това нещо, но вече с магнетофон и дек... беше много забавно. Бягах от училище, за да се занимавам с тия глупости. Насочих се към ТУ,защото много исках да науча още неща за звукозаписа.

Откъде дойде прозвището „Don Pepinio“?

Хаха...често ме питат хората. Майка ми като малък ми викаше Пепино Галиарди. Преди няколко години се регистрирах в музикантския  форум и трябваше да си измисля никнейм.  Don Pepinio ми се стори най – подходящо.

6. Преди да създадеш K.O.R.A. свиреше в големи банди като SEVI, Аналгин, Awake, направи сериозно име в българските рок среди. Какво ти даде и какво ти отне свиренето в тези групи?

Даде ми опит, не бих казал че ми е отнело нещо....

Какво те подтикна в крайна сметка да създадеш K.O.R.A.?

kora1

Нуждата да правя авторска музика...

Как и кога се събрахте с останалите?

В края на 2012г. първо се събрахме с Христо (вокали) и след като направихме 3-4 парчета решихме да съберем хора за банда.

Какво значи абревиатурата „K.O.R.A.“? Кой и как измисли заглавието?

KORA е западноафрикански струнен музикален инструмент. А абревиатурата за сега ще я запазим в тайна...

Би ли представил накратко останалите музиканти?

Руменяка (бас) е известен от групата “Skre4” и “Awake”, с когото се познаваме отдавна.С Христо (вокал) се намерихме в музикантския форум. Юлий (барабани) и Христо (китари),са известни от групите “Full Circle” и “40 days later”

Кога и къде беше дебютният ви концерт?

Дебютният ни концерт беше в клуб Thin Red Line, заедно с група "Corecom" на 18.05.2013 година.

Да се сещаш за някаква конкретна случка – трогателна, забавна, дразнеща, дори гаф по време на ваше участие?

Сещам  се във Враца как един леко подпийнал човечец  ме питаше през две минути, докато си оправяхме нещата дали няма да свирим нещо на Iron Maiden и аз постоянно му обяснявах, че свирим само авторска музика.

Къде и кога записахте песните за албума? Доволен ли си от резултата?

В края на 2013г. започнахме със записите на барабаните в студио „На Вилата“ при моя добър приятел Александър Наков. Бях доволен от резултата , но както винаги не от първия път. Отне ни почти един ден да направим звука на ударните.

14. Кой мисли основно текстовете и песните, как протича процесът на творчество в групата?

Текстовете си ги мисли изцяло вокалиста Ицо. А относно музиката, имах доста идеи, които направихме на песни. По-късно се присъединиха и другите и сглобихме целия албум.

Как се самоопределяте като стил?

Според мен е смесица от модерен метъл, алтърнатив и доста класически рок. Повлияли са ни много групи от 70-те до днес.

Имате ли някаква цялостна концепция, какво изразяват песните ви?

Нямаме концепция... просто правим музика без да му мислим каква е насоката, дали парчетата са по-тежки или леки, дали някои ще ги хареса и дали отговарят на модните течения.

Как ти се вижда състоянието на българската метъл сцена в момента у нас?

Мисля, че от няколко години има развитие. Излязоха доста стойностни банди, с които аз имам честа да се познавам лично. Не искам да споменавам имена, но нещата, които правят много ме радват. Вече мога да кажа, че можем да се представим достойно пред света.

18. Къде се виждаш ти самият след пет години в качеството си на творец и музикант.

На Уембли!!!

Възможно ли е в наше време българска метъл банда да е конкурентна и да пробие на международната сцена?

100%

След промото на албума на 18 октомври в Bar Zar какво предвиждате като концертни изяви?

За сега нямаме дати...по-скоро ще се съсредоточим най-вероятно в заснемането на още едно видео.

 И няколко финални думи за метъл феновете и по-специално тези на K.O.R.A?

Бъдете себе си.

Благодаря за отговорите!

MetalHall

Leave a reply