От Lasttick за Lasttick

Как започнахте да свирите заедно?

Преди година и нещо (март 2012). Бяхме в състав:

Асен - китара и вокал
Орлин (Чоко) - бас
Боби - китара

Формацията дотогава се казваше Silver Victory и съществуваше от няколко месеца. Намерихме се с Жоро (барабани) и почнахме усилено да репетираме. Тогава сменихме името на Lasttick.След това Боби ни напусна, трябваше да завършва университет. Останахме си трио, така сме си и до днес. Започнахме да правим и авторски неща, дотогава само свирихме кавъри по разни клубове веднъж на месец-два.

Колко авторски парчета имате до момента?

Така се стекоха нещата, че първоначалната идея, която беше да правим по скоро ню метал и рап метал  се промени и отидохме повече към алтернатив рок. До момента имаме 3 авторски парчета и доизпипаме четвъртото.

Ще ги запишите ли в студио?

Да. Сега се опитваме да направим демо записи за да видим как звучат нещата и какво има нужда да се доизпипа.

Да очакваме ли албум до края на година?

Албум - не. По скоро EP.

В Lasttick има ли "диктатор" или всичко обсъждате и тогава решавате?

По-скоро е демокрация, нямаме арт директор.

Кой пише текстовете за бандата?

По неволя – аз (Асен). Никога не съм си представял, че ще пиша текстове, но се наложи.

 А какво те вдъхновява да пишеш?

Не мисля, че някога съм бил вдъхновен да пиша. Като цяло мотивацията ми идва от любовта към музиката и от мисълта, че може би все някой някъде ще хареса нещото, което съм измислил.

Музиката е важна заради самата музика или заради смисъла, който се влага в нея?

Изкуството като цяло е създаване на преживявания, които могат да варират в зависимост от този, който гледа/слуша творбата. Та и смисъла може да варира, затова не е важен чак толкова. Примерно какъв е смисъла на един нарисуван морски пейзаж? По същия начин е и с музиката, това е просто нещо, което хората преживяват . Неизбежно е в текстовете да има някакви послания, които си произтичат от моите възгледи, но те за мен са нещо второстепенно.

Защо сменихте Silver Victory и как се спряхте точно на Lacttick, кой е кръстник на групата?

Направил един дълъг списък с идеи за имена. За това име имаше консенсус. Аз харесах и други, но най-важните критерии за име са да е уникално за търсене в интернет и да се запомня лесно. Мислех си да има смисъл някакъв, но после се замислих, че мен самият не ме интересува точно какъв е смисъла на имената на групите, които слушам. Музиката е важното така или иначе.

 В България трудно се печели от музика.....

Да, аз се радвам, че не ми се налага да правя компромиси с музиката, която пея и свиря, както се налага да правят професионалните музиканти за да изкарват пари.

Какво смятате за свободното разпространение в интернет?

Ако запишем нещо бих го пуснал в reverbnation или bandcamp за 0 лева и ако някой иска да плати нещо да плати. Като цяло съм "за" свободното разпространение на идеи, защото това улеснява прогреса, но съм наясно защо това е проблем за хората, които търгуват с идеи, а не с физически продукти. Аз от време на време като харесам някой изпълнител си купувам албум особено, ако го има за дигитален даунлоуд.

От кои банди сте повлияни и на кои правите кавъри?

Кавъри правим на Cypress Hill, Breed 77, Faith no more, The Subways, Depeche Mode, Audioslave, Velvet Revolver

MetalHall

Leave a reply