Откровено с ViolentorY – за музиката, вдъхновението… и Amon Amarth

Седмица преди шведските машини Amon Amarth да премажат всичкo наред в столичната зала Универсиада (30.04.2014г.) с подкрепата на чехите Hypnos (death metal), решихме да си поговорим с Митко, вокал на ViolentorY - варненската банда, която със сигурност ще постави мощно и скоростно начало на този концерт и ще подгрее публиката подобаващо.

Ето какво си казахме:

- Здрасти, Митко!Как си?

Привет! Радвам се и благодаря за поканата да си поговорим!

- Поздравления, че ще откривате за Amon Amarth, чудесна новина наистина. Вие как се чувствате от това ?

С няколко думи – радостни, благодарни, вдъхновени и отговорни към предстоящото събитие.

- И как го приемате всъщност – като предизвикателство или по-скоро като възможност да излезете пред доста хора, до които да достигне Вашата музика?

И двете. До този момент основното ни място за изява е клубната сцена, а сега ще имаме възможност да споделим музиката си с по – многобройна българска публика. Всяко излизане на сцената е предизвикателство, защото споделяш послание и емоция, които искаш да достигнат сърцата на хората. Клубната и концертната сцена са различни и затова сега предизвикателството ще бъде двойно.

- Били ли сте подгряващи на друга известна банда досега?

За първи път като подгряваща група ще споделим една сцена с такава огромна група като Amon Amarth.

- А най-голямата сцена (клуб, зала или фестивал), на която сте свирили?

Преди предстоящия концерт с Amon Amarth и Hypnos, най – голямото събитие, на което сме свирили е на фестивалa ArtMania през 2012-та година. Бяхме част от програмата с големи имена като Poets of the Fall, Delain, Edguy, Epica, My Dying Bride.

- Самите Вие харесвате ли музиката на Amon Amarth и изобщо на какви стилове сте почитатели?

Определено харесваме музиката им, макар и да не сме много близо стилово. Ако трябва да кажа нещо от името на цялата група относно стиловите ни предпочитания е, че оценяваме музиката направена с мисъл, чувство, старание и професионализъм. Самите ние определяме своя стил като експериментъл метъл именно защото се чувстваме свободни в комбинирането на различни стилове и не виждаме причина да ограничаваме изявата на вдъхновението си в някаква стилова обусловеност.

- И свързания може би въпрос – музиката, която слушате влияе ли по някакъв начин на това, което Вие самите правите като музиканти и какво Ви вдъхновява?

Вдъхновява ни животът като цяло.  С момчетата от групата сме заедно повече от 7 години и за това време растяхме заедно като музиканти и като хора, достигайки заедно до общи изводи за живота, които ни вдъхновяват и искаме да споделим с хората. Става дума за силата на единството, за Свободата като най – висша цел, която се постига на първо място със стопяването на страховете, илюзиите и реализацията на пътя на сърцето.

- Дебютният ви албум „Theory Of Life” беше избран за Номер 1 за 2013-та година и в двете списания за рок и метъл музика у нас, което е страхотно признание от феновете. Това амбицира ли Ви следващият да бъде още по-добър и да правите нещата с още повече емоция и желание?

Безспорно! Благодарим на всички, които ни подкрепят и споделят идеите ни! Това ни прави осъществени! Всичко, което се случи миналата година и продължава през тази, благодарение на всички вас – хората, които се радват на музиката ни и медиите, които помагат тя да достигне до повече хора, представляват изключителна мотивация и вдъхновение да продължаваме да споделяме себе си.  Думите могат едвам да загатнат какво означава това за нас! Благодарим Ви от все сърце, приятели!!!

 

ViolentorY_Theory of Life

- Знаем, че имате нови неща – имахме възможност да чуем 2 песни на последния Ви концерт в София в края на 2013-та година, но как вървят нещата?

Надяваме се до края на август да издадем мултимедийното EP към следващият албум, който отдавна е композиран и аранжиран. Освен някои от песните от предстоящия албум, в EP – то ще бъде включен и live от предстоящия концерт с Amon Amarth и Hypnos в „Зала Универсиада“.

- Това е страхотно наистина!А какво да очакваме от втория албум, можем ли да издадем някакви подробности ?

Това, което може да очаквате от следващия албум (стискайте палци) е, още енергия, още сила, още емоция и както в „Theory of Life“ – разнообразие от ритъм и изразни средства. Макар и предишният албум да получи няколко пъти критика за това, че не гравитира около определена стилистика, продължаваме да не се чувстваме длъжни да правим неща, просто защото е прието да бъдеш вкарван в определена рамка. Ключовата дума за нас винаги е била Свободата.

- Вероятно това и една от причините музиката Ви да бъде високо оценявана – не се страхувате да изразявате себе и възгледите си по начин, който Вие самите харесвате. А мислили ли сте да запишете видео към някоя от песните си?

Един бърз и прагматичен отговор - свързано е с пари. До сега съвсем спокойно можеше да запишем един посредствен клип, само и само за да се мотаем по телевизиите и youtube, но става дума за изкуство. Когато разполагаме със средства да пресъздадем идеите, както наистина искаме, тогава ще има и клип. Вярваме, че нещата се случват в най – правилния момент, стига да си постоянен в работата си, да си искрен и да цениш това, което правиш.

- А как се борите с времето и разстоянията - една част от Вас сте в София, другите са във Варна, имате и странични проекти – кога успявате да се събирате и да свирите?

Всъщност само мен ме няма постоянно във Варна, но поне през седмица се прибирам да репетираме заедно, а останалата част от групата е заедно и репетира нормално. Не за първи път сме отделени, но си имаме доверие и се стараем да бъдем отговорни, за да правим нещата както трябва.

- Какво е ViolentorY за теб и за останалите от бандата и изобщо каква част от живота Ви е свързана с музика?

ViolentorY е въплъщението и реализацията на идейния свят, в който членовете на групата живеем.  Групата е нашият път и стремеж към промяна и реализация на първо място на самите себе си, а после като принос към света, такъв какъвто си го представяме – единен, отвъд различията и дребнавостите, но и в същото време, уважаващ индивидуалността, уникалността и правото на свобода в израза на тези качества.

- Мислиш ли, че напоследък българската метъл сцена започна да се развива доста силно и да излиза от този ъндърграунд, в който се подвизаваше години наред?Или картинката си е все така мрачна и подземна?

Вярвам, че първата крачка към промяната е направена. Появиха се много групи, които правят нещата на първо място с любов към изкуството. От това произтича и последвалата оценка от почитателите на музиката и хората в музикалния бизнес. Нещата се завъртат спираловидно във възходяща посока и вярвам, че скоро ще можем да се наслаждаваме на все повече и повече качествена родна музика и условия, в които може да бъде разгърната и представена в най – пълния си вид. Тук е моментът да благодаря на промоутърите от BGTSC, които единствени до този момент се застъпиха така силно за новата българска метъл музика, допускайки много български групи до голямата сцена.

- Успяваш ли да посещаваш концерти на други български банди?

Сигурно ще прозвучи странно, но не ми остават сили. Времето, в което не работя, не пътувам и не репетираме с групата, се опитвам да събера малко енергия и да почина. Купувам дискове на български банди и слушам онлайн. Нарочно няма да споменавам имена, но почитателите на българската метъл сцена, много добре знаят кои са групите, които се развиват, работят и уважават това, което правят.  Само ще кажа, че харесвам поне 6 български групи, които вярвам, че са на световно ниво.

- Ваши концерти скоро да очакваме ли из страната?

След концерта с Amon Amarth и Hypnos се отдаваме на записи и преди излизането на EP – то, не планираме участия.

- И последно, името на бандата – откъде идва и кой даде идеята за него?

Идеологът на името е Цецо (Lead Guitar), който пишейки музика още преди ViolentorY да съществува, си е фантазирал за това, което се случва сега. Такава дума не съществува, но в нея е въплътена идеята за стихия, която не може да бъде обуздана, която е отвъд ограничения и не подлежи на контрол. Ние харесахме идеята и това, че такава дума не съществува и си е само наша.

- Нещо в заключение?

Пожелавам на всички читатели на MetalHall безкрайно вдъхновение и стремеж към преоткриване и себеизразяване. Знание без любов е наказание, затова учейки се от живота, нека бъдем по – добри и то без условия!

- Страхотен финал!Благодаря ти за откровението и интересния разговор. Чакаме с нетърпение всичко, свързано с Вас и успех!

 

MetalHall

Leave a reply