Николай Кичуков - Ник за Steelers и първото им авторско парче

Когато бях малка и живеех в Смолян там нямаше много рок групи. Всъщност никога не е имало много, но първата група,която се кефехме да слушаме на живо бяха Strangers. Смолян е малък град и всички метълисти се познаваме, всички от групата бяха хора, с които не се виждахме само на концерти. С времето групата се разпадна - всеки пое своя път, но разбрах, че вокалът и фронтмен на групата - Николай Кичуков - Ник е в Пловдив и е продължил да свири с други момчета. Разбрах също, че са сменили името и реших да го потърся и да го поразпитам...

Здравей, искам първо да те попитам защо сменихте името на групата?

Реших да го сменим, защото има прекалено много групи с името Strangers. Като напишеш в Google "Strangers" излизат страшно много, а и Steelers малко се доближава до Strangers. Искам и да уточня, защото някой може да преведе грешно, че Steelers не е като "крадци", имаме предвид нещо от стомана.

Кога е създадена групата?

Започнах да подбирам групата още като живеех в Смолян. Беше 2002 година, когато започнахме да свирим с едни момчета от там. После се преместих в Пловдив и 2005 година се разпаднахме. През 2010-та се събрах с други момчета. През този период от време са се сменяли музиканти, които са идвали и са си тръгвали.

Сега в какъв състав сте?

Сега на барабаните е Христо - от Карлово, той свири в бандата вече от 3 месеца, военен е, справя се много добре - музикален е, удря силно на барабаните и пасна добре на стила. На баса е Марин, който е от Смолян, на клавира е Коцето от Рудозем (Смолянско). Имахме друг барабанист близо година, но на него не му се занимаваше много-много със записване на авторски парчета. А ако един музикант не запише нещо авторско и не създаде нещо свое за какво се бори? Не става да свириш само кавъри. Досега и ние свирихме само кавъри, но преди месец записахме едно авторско парче. Казва се "Вземи ме". Текстът, музиката и аранжиментът са мои. То не е ново, на 3-4 години е. Бях направил демо запис, който стоя доста време, защото не знаех какво да правя с него. Мислех и други парчета и то отлежа с времето. Когато вече с точност знаех какво да направя го промених и вече не приличаше на това, което беше като демо. В началото идеята беше да звучи по-леко, но като влезнахме в студиото, тонрежисьорът ни даде идея, че може да звучи по съвсем различен начин и записахме малко повече китари от необходимото. Вече се слушат по-твърди неща, с по-тежки рифове, с по-нисък строй на китарите. Експериментирахме и се получи добре, парчето придоби много интересен звук, с много силна китара, и се втвърди и стила му. Не го бях предвидил, но се получи нещо интересно и различно.

Кога се очаква да чуем това парче?

Като запишем клипа - до месец - месец и половина, максимум два. Още не искаме да го пускаме, защото искаме всичко да е заедно - да стартира по радиата и да качим клипа в YouTube, Facebook, за да го гледат хората. Все пак не правим това с цел да спечелим някакви пари, ситуацията в България е такава, че такива като нас не печелят от музика. Правим го, за да се забавляваме и да покажем на хората, че можем да направим качествен рок.

Като какъв стил се определяте?

По-скоро като някогашния глем метъл. Нещо като Def Leppard, Bon Jovi... Не очаквах "Вземи ме" да звучи така твърдо, но стана твърдо с мелодично пеене и ми хареса как се получи. Нещо като Europe.

Смятате ли да издадете авторски албум след време?

Обмисляме го, ако песента и клипа й стартират добре. Ще видим как ще се приемат от хората, за октомври още от сега имаме 4 уредени участия. Аз имам идеи, другите от групата също имат и така малко по малко ще запишем цял албум евентуално другата година.

Какво ви вдъхновява?

Не знам за другите от групата, но мен лично ме вдъхновява свиренето пред публика. Като видя, че хората отпред се кефят и приемат нашата музика за мен това е достатъчно и означава, че се справяме добре. Не на последно място ме вдъхновяват и жените.

Има ли много жени фенки?

Не бих казал, че са много, но феновете растат. Където и да отидем хората ни приемат добре, радват ни се и след концерт се снимат с нас. Преди две - три седмици свирихме на "Свиленград рок фест". Не искахме още да представяме авторското парче, искахме да е изненада. Въпреки че го записахме, искахме първо да излезе клипа. Спонтанно решихме точно преди участието да видим как ще реагират хората. Предложих на другите и те се съгласиха. След като изсвирихме парчето цялата тълпа ръкопляскаха, абсолютно всички. После разни хора, с които се сприятелих във Facebook, ми писаха на лично съобщение, че парчето си струва да се покаже.

Нямам търпение да чуя това парче, след всичко което чух. Благодаря ти за интервюто и ти пожелавам успех!

 

Жана Софрониева

Leave a reply