Набезите на Marauders Inc. - рокендрол за зрели хора с тийнейджърски ентусиазъм

Може още да не сте чували за Marauders Inc, но няма да ви се размине.  Сравнително новата българска супергрупа, в която участват Ацата и Аксел (Сепуко 6), Хосе (Coptor Mix, Додо, Шкода) и Боян „Хелбобз” (Fyeld), пусна първото си студийно парче онлайн, представи се умопомрачително добре на последния 30-и Seattle night и готви първото си ЕР. „Мародерите” са тук, за да останат и набезите са неизбежни.

Представете се с няколко думи. Кой къде свири (е свирил) преди Marauders Inc., как се събрахте, защо и с каква амбиция?

Аксел: Веселин Чипилов (Master Chi), бас в Marauders inc, Fyeld, Сепуко 6, Terror, Total Power. Събрахме се да свирим истински мръсен здрав метал рокенрол.

Ацата: Ангел Василев (Ацата), свиря на барабани; Сепуко 6 и Marauders Inc. са групите, в които се старая да бъда полезен.

Хосе: Хосе. Меланхолик, припяващ китарист. (В Додо, Skoda, Coptor Mix и вкъщи). Събрахме се лесно, сякаш не сме били поотделно. Направихме го с идеята да си утолим глада за нещо, което ни липсва.

Хелбобз: Мисля, че се събрахме за да свирим неща, които по някакъв начин липсват в момента - някаква тъпа упоритост, някаква арогантност, които са вътре в нас. Не сме уникални, просто имаме друг поглед над живота и се опитваме да го покажем.

Как определяте стила си и има ли значение изобщо това?

Аксел: Нещо като все едно Guns N' Roses срещат Down.

Ацата: R'n'R за зрели хора!

Хосе: Корав Rock'n'Roll, baby.

Хелбобз: За нас няма значение, но за хората вероятно има. Опитваме се да копаем някъде в пресечната точка между нахакания рокенрол тип G'N'R, southern-a на Down, пънка на Ramones, малко от абразивния звук на Corrosion Of Conformity и Clutch, тук-там сме забърсали някоя `70-арска психаделия. Знам само, че сме поне 77,9% мачо, хаха! Хендрикс е Бог, а Леми му е брат!

Marauders INC

На кого искате да приличате, от коя банда искате да „откраднете” нещо?

Аксел: Едва ли някой от нас иска да прилича на друг, освен на себе си. Все пак ние сме на по 30+ години. Иначе непрекъснато крадем от всекиго по нещо - ние сме мародери, мамка му!

Ацата: Искам да приличаме на някой готина група и след това някой да иска да прилича на нас.

Хосе: Иска ми се да открадна на Слаш оная ръбатата китара.

Хелбобз: Хм, труден въпрос. Това с приликите май не е подходящ въпрос за хора, като нас, но мисля, че просто искаме да покажем нашата „неебателност” - на нас просто не ни пука кой какво смята, че трябва да правим, свирим и т.н. Ако имате такива намерения, обърнете се към други банди, има много такива.

Кой е най-яростният музикален спор помежду ви?

Аксел: Дали китарите са настроени, дали басът звучи като роял или просто пращи, дали да съкратим или да удължим дадена част и други подобни...

Ацата: Спорим за всичко, постоянно, но с двама читави китаристи е чудо, просто уникално.

Хосе: За всичко, което си представиш. Дори за полезните приложения на Джак Уайт и Поли Генова.

Хелбобз: Относно една песен на Хосе. Иначе не можем да се разберем Джак Уайт и The Edge медийни герои ли са или наистина имат принос към музиката.

Разкажете ни за първия си концерт заедно?

Аксел: Първият ни концерт беше на прекрасно място с прекрасни хора, бяхме едни от хедлайнарите на феста в Мъглиш, много яка музика, много ядене, много пиене, мародерстване, палатки, водопади и други подобни.

Ацата: Стартът ни беше блестящ, на фестивал, който също стартираше като нас. Рядко гледам в публиката, но този път хвърлих едно око и ми се стори, че хората знаят нашите парчета, което е прекрасен стимул да продължим.

Хосе: Ух, оня момент, в който си викаш: "Добре де, ние хубаво посвирихме един месец, ама сега то фестивал, то сцена, то чудо голямо..." Къркаш, забавляваш се, ама в корема - топка. После вечерта – буф, минава за нула време и се чудиш: "Как стана толкова яко?! Тук се мъти нещо страшно!"

Хелбобз: Хаха, поради разни обективни причини трябваше да сменим реда на свиренето ни и се оказахме сред най-последните банди, а ни беше първо излизане. Откраднахме една тава с кебапчета и картофи, която беше оставена наблизо за съхранение и заедно с Downslot и Доктор`с Гого бенд и разказахме играта. После бяхме запленени от затрогващата история на живота на единия от организаторите, а някъде между всичко това май играхме подобие на футбол със спукана волейболна топка в пълна тъмнина.

Кога ще се появи ЕР-то, колко парчета ще включва, къде е записано, какви са ви очакванията от/след него?

Аксел: Нека да се появи, пък тогава ще говорим. Надявам се всички да останем доволни, когато това се случи.

Ацата: Чакаме го, записахме при Сержанта, в Loud-Fi студио.

Хосе: Скоро, скоро. След него още едно, гррр.

Хелбобз: О, то ще е демо EP. Тъй като сме сравнително млада банда, просто искаме да покажем на хората четири от най-добрите ни парчета, като не забравяме Draggin', което обаче беше записано професионално, за да видим тяхната реакция. Може и да свирим непукистки южняшки рок, но все пак, освен за себе си, го свирим и за други хора, които, евентуално, имат сходни виждания и музикални вкусове като нашите.

Какво е отношението ви към свиренето на кавъри?

Аксел: Стига да са добре подбрани и да не се прекалява, е супер. Аз лично не съм чувал за група, която да не свири кавъри.

Ацата: Кавърите шлайфат свиренето и са извор на идеи.

Хосе: Кеф голям.

Хелбобз: Не мога да разбера защо много хора играят тая поза, че е под тяхното ниво да свирят чужди парчета. После не могат да напишат едно свястно авторско такова.

Какво ново да очакваме от вас?

Аксел: Имаме уговорки за няколко места да направим самостоятелни концерти, като Варна, например. Всичко си зависи от нас - когато успеем да се качим в буса в един и същи ден, едни и същи хора, ще се разбере веднага. Иначе не отказваме каквито и да са изгодни оферти...

С кого искате да свирите на една сцена?

Аксел: Няма проблеми да свирим с когото и да е на една сцена. Както казах, не отказваме каквито и да е изгодни оферти. Свирил съм както със световно известни групи, така и със световнонеизвестни групи, пред 5 и 5000 човека.

Ацата: Аз лично в момента бих се зарадвал да споделим една сцена с Black Label Sociеty.

Хосе: Rival Sons.

Хелбобз: С Guns и BLS. Aerosmith и Queens of the Stone Age също са в списъка. Принципно искаме да свирим. С всички.

Кой какви задължения има в бандата – кой пише текстове, кой – музика и т.н.?

Аксел: Боби и Хосе са двигателите и текстописците. Ние с Ацата сме ритмически издържани и критично обосновани. Цялостната музика е общо дело.

Хосе: Никой няма задължения, но всите имаме от оня огън, разби`иш.

Хелбобз: Пак скромнее, а истината е, че той редовно измисля от раз интересни неща, които след леко изглаждане стават основа на нова песен. Иначе всеки прави каквото си иска - след толкова години свирене, барабанистът може да изкаже критика по пеенето, баса; басистът - към барабаните и китарите; китаристите към ритъма, темпото. Въобще, имаме страшно много опит и затова нямаме точно запределени роли. Единствените ни задължения са към банковите институции и приятелките ни - минимум 4 пъти в седмицата.

Защо избрахте това име?

Аксел: Защото е яко и подхожда на музиката ни.

Ацата: Нямахме избор - то дойде и се намърда.

Хелбобз: Амии, на първите две репетиции се оказа, че се е събрала някаква пиянска тайфа, където всяко второ изречение беше "Ще ходиш ли до магазина за бира"? Освен това стана ясно, че в тая група членуват недобронамерени примитиви, които само муфтят тогавашния ни проектовокал за още ракия, както и че нямат намерение да съобразяват речника си с нечии изфинени чуства, което добавено към факта, че сме типични циници просто си просеше за име от тоя сорт. Това са някои от причините да сме "мародери", и да сме "ООД".

Разкажете виц за музиканти.

Аксел: - Тате бил ли си басист. - Бил съм даже двама.

Хосе: - Мамо, като порасна, искам да стана музикант. - Добре, миличък, но не може и двете.

Хелбобз: Вървяли си двама. Единият бил китарист, другия също нямал пари.

Кой е най-великият концерт, на който (не) сте били?

Аксел: Всички концерти, на които съм ходил, са велики! Все пак съм бил там. За другите няма как да знам със сигурност

Ацата: Много ясно си спомням 3 концерта - Lenny Kravitz, Type O Negative, Guns'N' Roses. A колко ме е яд, че не бях на Black Sabbath...

Хосе: Machine Head / Tom Waits.

Хелбобз: Suicidal Tendencies. Иначе мога само да съжалявам, че не съм видял Led Zeppelin в пика им.

Очаквате ли да можете да се издържате от музиката, която правите? Какво не й е наред на българската рок сцена?

Аксел: Музикант тъща го храни...
Хелбобз: Дреме ми. Проблемът в нашата сцена са самите музиканти, които търсят проблемите навсякъде другаде, само не и в себе си. През това време някои групи просто действат без да се оплакват и правят нещата, които искат, независимо дали са уцелили "правилното течение", настоящата мода или каквото и да е там.

Имате ли планове за клип?

Аксел: В действие са, надявам се скоро всичко да е готово.

Хосе: Много ясно - с черепи и цици.

Хелбобз: С цици и черепи - много ясно! Снимахме на много от концертите, които направихме. Ние сме си банда, която постоянно се движи, така че когато изгледахме материалите, решихме, че хич няма да изглежда зле, ако ги монтираме. С това, в момента, се е захванал Додо, съратника ни с Аксел във Fyeld, но тъй като всичко е на приятелски начала, можем само да кажем, че ще е скоро.

Довършете изречението: Свиря в Marauders Inc., защото...

Аксел: ...правим страхотни неща заедно и защото когато се събрахме за първи път се почувствах отново на 15 - всичко беше толкова истинско и непринудено...

Ацата: ...са ебати готините пичове!

Хосе: ...не ме искат в Bananarama.

Хелбобз: ...хората имат нужда от банда, с която да си прекарват добре и да се забавляват и тук концепцията им съвпада с тази на бандата - всичко е заради удоволствието от свиренето на живо и контакта с публиката. И пиенето. И сексът. И другите субстанции.

Marauders INC. terminal 1

Автор: Ива Венелинова , Снимки: Marauders Inc

MetalHall

Leave a reply