Мото-рок фест Белене 2014

На 5-7 септември се проведе традиционният есенен мото-рок фест в град Белене. Освен с мото-рок фест на тези дати Община Белене празнува  и своето рождение като град, с панаира, който се организира всяка година. За юбилея си от  50 години общината направи празника различен, интересен и атрактивен.

Въпреки лошите метеорологични условия, хора на панаира и на мото-рок феста не липсваха! По обичай празникът започна в центъра на града, където бе пълно с хиляди гости на града, които бяха дошли да уважат беленчани. А по централните улици търговци предлагаха от сладки изделия до домашни потреби. Разбира се и тази година не липсваха люлките и луна паркът, които успяха да забавляват както малки така и големи. Откриването започна на центъра на града, след което по- голямата част от подрастващите и възрастните се изместиха към мото-рок феста. Тази година неговото място беше сменено и се простираше в парк Персина- „Димум“ античната митница на Мизия.

На 05.09.14 г. честта да открият мото-рок фестивала имаха Zett, Blaast и Noth, по ред на излизане. Както вече споменах първата група, която излезе на сцената, беше младо сформиралата се плевенска група Zett. Хората вече тръпнеха в очакване и нямаха търпение да се разгреят с класически рок песни. Дъждът не спираше и това много усложни достъпа до сцената, защото пред нея точно водата се увеличаваше и наподобяваше формата на басейн, към края на вечерта. За късмет на гостите имаше закрити шатри, за които се беше погрижил организаторът Румен Гулев със съдействието на Община Белене.

Веднага след успешното участие на Zett на сцената се качиха вече добре познатите ни приятели от Свищов/Белене- Blaast. Разбира се имахме удоволствието да приветстваме и новия им китарист Димитър Динов - Белене. Всички приятели и фенове на групата бурно ги аплодираха и концертът вървеше по вода в тон с времето. Групата изпълни авторските си парчета, от дебютния им албум Disorder, който феновете можеха да си закупят на място. Нажежиха атмосферата и с няколко кавър парчета като Sonne на Rammstein, Брус Лий и едно специално парче, което е запазена марка на барабаниста им Красимир Кирчев- „Пуша в рейса“. За изпълнението на „Пуша в рейса“ бандата си имаше и гост - барабанист, а в случая барабанистка Полина Павлова.

Първата вечер на фестивала бе закрита от известните на всички вече - Noth, които взривиха млади и стари и проливният дъжд не успя да попречи на желанието им да са пред сцената. Купонът с Noth  беше на пълни обороти, дори никой не забелязваше дъжда и басейна, в който всички скачаха. Момчетата започнаха с Killing in the name, след това продължиха с кавъри и авторски песни между тях. Много от феновете имаха възможността да се качат на сцената и дори да се включат в пеенето. Емоцията, с която ни заредиха, беше толкова силна, че е  трудно да опишеш подобно преживяване, като това което те ни предоставиха. Няма нужда да споменавам, че феновете не им позволиха така лесно да слязат от сцената, а те от своя страна така добре си бяха подбрали песните, че купона ставаше все по-весел и никой не искаше да свършва. Noth също забиха едно парче с гост музикант, в лицето на Виктор Генов на барабани, с песента Waking the Demon на Bullet for my Valentine. По- този начин приключи първата вечер.

На следващия ден 06.09.14 год. за рок емоциите на вечерта се погрижиха групите: Хоризонт и Ер Голям. Преди да започнат в парк Персина имаше и венецианска вечер на открито с театралното представление „Слуга на двама господари“, на „БелАрт”.

След като времето напредна, хората се събраха по шатрите и Хоризонт се качиха първи на сцената. Групата изпълни много български класически рок парчета, наред с това представи и новия си албум „Прекалено любопитни“. А най-любопитните можеха да си го купят на място. Времето вече беше с нас и нямаше и следа от дъжд. Сред кавърите, които изпълниха, си прокрадваха и западни песни като „Knocking on Heaven`s Door“ на любимците ни от Guns N` Roses. Програмата им беше много приятна, весела и забавна. Всички тези емоции бяха породени и от тяхната годишнина, която честваха като група, а именно 20 години на сцената.

Вечерта и феста закриха Ер Голям с пълен двучасов сет, сред който имаше както кавъри така и авторски песни. Групата изпълни последния си сингъл „Timeless Journey“ и още много авторски песни през годините. За кавърите граница нямаше! Варираха от групи като Rammstein, Iron Maiden, Judas Priest до AC/DC. Времето благоприятстваше и имаше много хора пред сцената, които пееха заедно с тях.

С това приключиха рок вълненията на мото-рок феста тази година. Беше изключително силна година според  мен, сигурна съм че ще се съгласят и всички, които присъстваха.

MetalHall

Leave a reply