Концерт на TimeWarp и Sunday във Fans, 06.03.2014г.

Напук на студеното време, напук на факта, че е средата на седмицата, напук на цялата логика на цинизма и практичността, в този четвъртък вечер столичния клуб Фенс почти се напълни с хора, дошли да чуят групите TimeWarp и Sunday.  Ако някой смята, че духът на рока е мъртъв, трябваше да дойде, за да си избие тия мисли от главата.

Първи на сцената излязоха TimeWarp. Дългокосите (3 към 1) музиканти изсвириха интересен букет от собствени парчета и кавъри. Стилът на бандата е агресивен пауърметъл и още отварящата песен Пъзел - яростна и динамична, наелектризира обстановката. Бурно подкрепяни от феновете, музикантите заредиха парче след парче, смесвайки собствени песни с аранжирани и звучащи в здравия им стил веселяшки изпълнения като Песен за Азис и Кифла зад волана. Много впечатлиха и очертаващото се като хит на групата  Крайно време, както и саркастичния, пънкарски текст на Враг, странно контрастиращ със сериозната музика в парчето.

TimeWarp излязоха в състав Стойо (Стоян) китара, вокал и основен композитор, Иван - китара и Пано (Панайот) - бас. Зад барабаните беше машината Оги Христов, известен от Bendida и много други проекти.  Групата свиреше с много настроение, подкрепяна от чудесна, постоянно куфееща публика. В паузите между песните имаше постоянни приятелски закачки между музикантите и феновете. Градуса на купона постоянно се покачваше, достигнал кулминация с култовите песни Водка и Петък вечер. С убийствено добре изпълнения начален риф на Raining Blood, сета приключи под продължителните аплодисменти на публиката.

Сетлист на TimeWarp:

Пъзел
Песен за Азис
Крайно време
Враг
Kids arent Allright
Парадигми
Губя контрол
Кифла зад волана
Bad Touch
Vodka
Петък вечер
Raining Blood /началото/

След емоционалното изпълнение на TimeWarp и кратка почивка започна концертът на вече известните Sunday, които за двегодишното си съществуване, са натрупали солиден опит с участия по фестивали, както и конкурси, от които са взели немалко награди. Вокалистката Айсел, мъничка и крехка като ранно пролетно цвете, извади страхотен глас и сценично поведение. Да се чуди човек откъде взима тази сила и енергия, още повече, че беше много болна, преди и след концерта едва гледаше и се движеше. Поздравления за редкия и професионализъм, оценен по достойнство от куфеещите фенове.

Съставената от ученици на софийската Френска гимназия банда, представи подбор от песни, по подобие на TimeWarp - смесица от авторски парчета и кавъри. Заредиха се Fuck Off,  Bad Karma, Should i Stay,  До края на света... За известно съжаление, високия градус на емоциите и самата динамика на концерта не позволиха бандата да изпълни някои от по-бавните си парчета, например прекрасната Сън. Китаристът Здравко, като един дългокос Хари Потър, на моменти показа такива умения, че на виделите всичко, ама всичко, което предлага българската рок сцена служители на Фенс, им увиснаха ченетата. Без да изпъкват твърде, но показвайки чудесна сработка и лекота, му партнираха Васко на баса и Христо на барабаните.  Sunday свирят алтернативен  и поп рок, с елементи на постпънк, но с онази типично българска нишка, отвеждаща чак до групи от рода на Ревю, Милена и дори Контрол. Музиката им беше осезаемо по-лека от тази на TimeWarp, но двете банди чудесно се допълниха, покривайки всички музикални вкусове в пълния клуб и запазвайки  отличното настроение от първата до последната минута.

Сетлист на Sunday

Fuck off
Kill me
Black Love
Bad Karma
Noone Ever
Don`t let me Down
До края на света
Wake up
Bury me
Should i Stay
Най-щастливия ден

След този тъй добър концерт, хората дълго не си тръгваха, изчаквайки да спадне високия адреналин, покачен от уменията и емоциите, които вложиха в изпълнението си двете млади групи. Все пак добре е дори  хубавите неща да имат край, защото в противен случай не могат да бъдат оценени.

Можем да сме спокойни за бъдещето на българския рок, при наличието на банди като Sunday и TimeWarp, както и много други. Многократно погребван, той е точно където му е мястото - изпълняван от истински фенове за истински фенове.

 

MetalHall

Leave a reply