Концерт и двоен рожден ден на група ВЕСИ @ Swingin` Hall 07.06.2014 г.

В събота вечер бях на събитие, пълно с интересни и до една положителни особености. В столичния Swingin` Hall се проведе годишния концерт на група ВЕСИ. Празнуваше се двоен рожден ден – този на групата, също и на нейната вокалистка, създателка, композиторка, басистка, китаристка, пианистка (с изреждането спирам дотук!) Веселина Герасимова. Това истинско, живо, ходещо и дишащо музикално чудо е вечно усмихнато, кипящо от енергия младо момиче, преди броени дни изкарало абитуриентския си бал.

_DSC8878

Друг много интересен факт около тази нова, но бързо трупаща популярност банда, е, че е на практика семеен проект. Бащата на Веси – Ясен Герасимов свири на китарата (предимно), а той е дългогодишен професионалист. Третият постоянен член на ВЕСИ  в момента е барабанистката Sun Dessi – по-подходящо прозвище ми е трудно да си представя за нея. Денят беше топъл и слънчев, след доста хладната и мокра пролет, все едно и времето приветстваше този двоен рожден ден.
В непринудена, приятелска обстановка, към която предразполага и самия клуб, концерта откриха подгряващите TUNE UP. Към особените неща в този ден се прибави и тяхното изпълнение. Тъй като барабанистът им заминал по важни дела в последния момент, момчетата забиха няколко песни в твърде странен аранжимент – в стил unplugged с акустична китара, клавишни и вокал. Като се има предвид, че става дума за пънк песни, беше наистина много интересно. Димитър Пишев, тартор и вокалист на TUNE UP, показа данни на голям шоумен и с поведението си успя да превърне дефекта в ефект. Вместо бис бандата изпълни заедно с публиката Happy Birthday to You в чест на Веси, като вокалистът ни накара да го повторим, за да го научим наизуст. Създали добро настроение и усмивки сред публиката,  TUNE UP отстъпиха сцената на двойните рожденници.
Още от първите тонове в изпълнението на ВЕСИ, ми се лепна на физиономията една идиотска усмивка, която не можах да сдържа през цялото време. Ако не ме беше срам заради ЕГН-то ми, сигурно щях и да се разкуфея.

_DSC8872

Ясен Герасимов, бащата на Веселина, както споменах по-горе, е професионален музикант, изкарал цялата си кариера по круизните кораби и скандинавските фериботи. Инструменталист тежка артилерия. Вероятно ако не беше избрал да изхранва семейството си с музика, щеше да е сред най-ярките китаристи на българската сцена (иронично, но факт – в България рок музикант не може да издържа не семейството си , а сигурно и кучето си ,ако има такова). Веселина още от малка живее и диша с музика във всичките и аспекти. Свирила е на пиано , но от дванайсетгодишна се е запалила по баса и китарата, и разбира се – по пеенето. Сега си представете какво шоу става на живо, когато баща и дъщеря мултиинструменталисти почти на всяка песен сменят инструменти, редуват се във вокални партии, според парчето, някой от тях свири на клавишните, всичко с невероятен синхрон, лекота и настроение. Трябва да се види, трудно е за словесно описание. Деси на барабаните, напълно се вписва в качеството на изпълнение.

_DSC8901

Вечно усмихнатата руса хубавелка набива ритъма без грешка и ми е трудно да преценя дали е най-красивата сред барабанистките, или най-добрата барабанистка сред красивите.

_DSC8884

След лека закачка ВЕСИ започнаха с чудесното парче на  UGLY KID JOE – Everything About It. Следващото го Fell in Love e авторско, интересна смес от реге ритми и хард рок. Освен, че свири безукорно, Веселина пее вярно, чисто и много технически грамотно, връзвайки вокалните си партии към различни стилове и групи, нагаждайки пеенето към собствения си стил и възможности. Много вокалисти като пеят кавъри, стават смешни, опитвайки се да звучат буквално като оригинала, без гласовите им данни да го позволяват. Младата музикантка е избегнала точно това и звучи чудесно, каквото и да пее.

_DSC9611

Следващата песен беше Конникът в чест на великия Петър Гюзелев. Страхотно изпълнение, а Ясен Герасимов я изпя едва ли не по-добре от самия Кирил Маричков. След неизбежната Here I go Again, както и What am I to You - друго авторско парче, напомнящо ми рока на DIRE STRAITS,  към бандата се присъедини младият китарист с голямо бъдеще - Здравко от SUNDAY. Първата песен  с негово участие беше митичната и непреходна Highway Star.  Ясен и Здравко по невероятен начин изпълниха едно от най-великите двойни сола в историята на музиката, свирено в оригинал от Джон Лорд и Ричи Блекмор.

_DSC9110

В чест на френското образование на Здравко (знаете, всички от SUNDAY са възпитаници на френската гимназия) групата изсвири и Je Veux на сладката ZAZ. Парчето прозвуча много добре и с доста метъл звучене. Приятна изненада за мен на този концерт беше, че макар в най-добрия случай да свирят хард рок, ВЕСИ вадят доста твърд саунд. Самата им формация с китара, бас и барабани го предполага (пианото беше бонус към точно определени парчета).
Дойде ред и на още две авторски песни – Мечта и Поглед, правени от Веселина и Димитър Пишев, който седна зад барабаните и се справи чудесно. Така младият вокалист в рамките на тази вечер се изяви освен в това си качество, също и като композитор, и текстописец, и барабанист.

_DSC9251

След фамозната Sweet Child o` Mine, също и Saving All My Love  ВЕСИ изпълниха своята Without You – много стойностно парче, потенциален хит. Продължиха с шлагерите на ЩУРЦИТЕ  Две Следи и Веселина, на последната от които е кръстена младата музикантка, повод за това чудесно събиране. Като заключение в първата част на концерта си бандата изсвири безсмъртното Да Те Жадувам на СИГНАЛ, където се видя, че освен Кирил Маричков, Ясен Герасимов интерпретира чудесно и Данчо Караджов. След много аплодисменти последва пауза, дала възможност на прегрялата от великолепния сет публика да утоли и никотиновия си глад, както и да поеме дъх за следващата порция хубава музика.
Втората част на сета започна ударно, не с какво да е, а с The Wall. На сцената се появи красивата и елегантна Силвия Кръстева - професионална певица, колежка на Ясен Герасимов от изпълненията на круизните кораби.

_DSC9504

Двете с Веселина спретнаха чудесни дуети на Knockin` on the Heavens Door  и Hit the Road Jack. След изпратената с овации Силвия, ВЕСИ  продължиха със  Spending my Time  и собствената, спечелила награди в БНР конкурси I`m Leavin`Today - приятно, закачливо рок парче, вече превърнало се в  хит, редовно въртяно в ефир, както по радиоуредбите в някои търговски вериги заедно с Without You . Конникът бе изсвирен отново, както и вечното и ставащо за слушане навсякъде и във всеки един момент Breaking the Law на JUDAS PRIEST. И... концертът свърши. Не че на някой му се тръгваше и искаше край, просто времето, уговорено с хората от клуба, изтече. С финален поклон и бурни ръкопляскания за всеки един от участниците приключи това паметно честване. Група ВЕСИ навърши годинка, момичето Веси - малко повече.

_DSC9726

Напоследък бях на много и то добри концерти на български банди, но този направо ме разтърси. Веселина Герасимова е бъдещето на класическия рок в България. Би могла да се включи например в кое да е реалити шоу за музика, а вероятно и да го спечели. Не знам житейските и планове, но при толкова комплексен музикален талант, дори на често нелогичната родна сцена я чака сериозна кариера и много успехи. Давай, Веси и не се отказвай, дори началото да е трудно!

_DSC9632

Интересното е, че веднага след края на концерта облаци покриха нощното небе над София. Мълнии превърнаха целия град в зловещо красива дискотека, излезе леден вятър, който довя пороен дъжд. Сигурно на някой горе също не му се искаше изпълнението да свършва. Или пък си беше просто съвпадение, хм.

Специални благодарности на Асен Кралев за предоставения от него богат снимков материал!

MetalHall

Leave a reply