Интервю с Viperfish

Простичък прогресив с мелодраматични елементи. Така описва Адриан (китара, пиано, вокали, музика) бандата Viperfish. Момчетата имат над 50 изяви зад гърба си, една от които е на фестивала Sofia Rocks 2012- концерт, за който ще можете да прочетете по- долу от гледната точка на самия Адриан, който се съгласи да даде интервю за нас, въпреки че бандата е в застой от доста време. Ето какво сподели вокалистът на Viperfish...

 

 

 1. Здравейте, Viperfish. Съмнявам се, че имате нужда от много представяне, но все пак, за незапознатите, бихте ли ни казали няколко думи за вас?

 

Привет! Ние сме трио от София и свирим една бъркотия от различни жанрове, смесени в едно. Преди няколко години се самоопределяхме като „простичък прогресив с мелодраматични елементи“, не знам дали много добре ни определя, но не сме мислили много тъй че пак ще пробутам това.

 

 1. Вашата музика е уникална и изключително енегрична. Какво ви вдъхновява да я пишете? Как ви идват идеите за нови парчета?

 

Вдъхновяват ме най-различни неща, но обикновено това е просто музиката, която слушам и харесвам. Идея за песен може да дойде по-всяко време и от всяко нещо, но обикновено е в следствие на продължително „зарибяване“ по дадено чуждо творчество.

 

 1. Засега сте в период на „hiatus”. Какво провокира желанието ви да кажете „стоп“ за малко на живота си на музикалната сцена?

 

Не сме си казали стоп по никакъв начин, но такива са обстоятелствата, и на този етап нищо не можем да направим. Преди 2 години, аз получих едно гласово увреждане, от което не е ясно кога ще се възстановя и дали изобщо ще се възстановя. На този етап не мога да пея.

 

 1. Как пишете музиката си, заедно ли работите или всеки твори сам?

 

Аз пиша целия материал на групата и обикновено давам готови песните на другите двама. Така беше преди, тъй като не сме влизали в репетиционна от повече от година, не е ясно как би било сега, ха-ха.

 

 1. В момента слушам Hope of Relief, прекрасна песен. Какво е нейното послание?

 

Текстът към тази песен беше вдъхновен от земетресението в Фукушима, Япония преди 2 години. Просто оформях музиката към песента, когато това се случи и реших, че няма да е лошо да пробвам да фокусирам идеята по едно конкретно събитие. Посланието на песента е отворено за интерпретация, за всеки тя може да значи нещо различно.

 

 1. Какво искате да кажете на света с вашето творчество, като цяло?

 

Нямаме някакво конкретно послание, което искаме да отправим към света. Ние правим музика, която ни доставя удоволствие – ако и на някой друг му действа така – Супер!

 

 1. Кое беше последното ви участие на музикалната сцена? Как мина то?

 

На стадион „Васил Левски“, фестивал Sofia Rocks 2012, беше много забавно, ние бяхме откриващата група, но за мен не беше много лесно, защото страдах от гласовите проблеми, които споменах по-горе. Така или иначе, една сбъдната мечта – свирил съм на националния стадион.

 

 1. А каква музика слушате вие в момента? Кой от музикалните ви колеги ви вдъхновява с творчеството си, ако има такъв?

 

За съжаление (или не, ха-ха) не мисля, че музикалните ни „колеги“ ни вдъхновяват особено. Това не значи, че не слушаме музиката им- просто не мисля, че тя е тази, която ни вдъхновява. И тримата слушаме много различна музика. Още повече, мисля, че и тримата слушаме музика, която е много по-различна от тази, която ни влияеше, когато свирехме заедно – поне за себе си мога да го кажа със сигурност. В моите плейлистове рок музика почти няма – или просто е много малко. В последно време слушам много дъбстеп.

 

 1. Как запълвате времето си в момента, когато не се занимавате толкова интензивно с музика?

 

Аз се занимавам предимно с музика в момента – работя по много различни неща, с различни предназначения. Скоро възнамерявам да стартирам един дъбстеп проект, с който да си задоволявам жаждата да издавам песните, които създавам в този жанр.

 

 1. Бихте ли издали малко за бъдещето на бандата, какво можем да очакваме ние, феновете, занапред?

 

За бъдещето на бандата нищо не можем да кажем на този етап. Има няколко различни фактора, които определят кога Viperfish ще се качи на сцена отново. Единствено мога да зарадвам феновете с новината, че имам много нов материал, който смятам, че е доста силен! От друга страна, както споменах по-горе, вече слушам доста по-различна музика, следователно и тази на Viperfish ще бъде по-различна, но, кой знае, може пък да се хареса!

 

 1. И накрая, какво бихте казали на човекът, четящ това интервю?

 

Аз, лично, мисля, че тук поне частично отговорих на някои въпроси, които ни се задаваха през последната година по повод мълчанието на групата. Дано съм разяснил поне малка доза от неяснотата. За финал мога да кажа – Viperfish все още съществува, благодарим на всички, които не са ни забравили. Когато дойде възможността и правилния момент – ще се видим отново!

MetalHall

Leave a reply