Интервю с Rebirth Capitol

Обединени от любовта си към тежката музика, Rebirth Capitol достигат все по-нови и нови висини, последната от които е тяхното предстоящо EP "Texra", на което ще можем да се порадваме на 19.10. 2013. По този повод, решихме да ги поразпитаме за малко вътрешна информация, засягаща сегашни и бъдещи проекти, концерти, авторска музика и още нещо. Ето какво ни споделиха те...

 1. Здравейте. Предлагам ви да започнем с едно представяне. Кажете ни накратко с кого разговаряме, кои са Rebirth Capitol?

Здравейте! Накратко, ние сме deathcore/djent/experimental банда от София. Групата е създадена в началото на 2012 г. След няколко промени в началото, бандата придобива следния състав - Денислав (Shorty) – вокали, Живко (Wolfy) – китара, Борислав – барабани, Мартин – бас и Даниел (Дънцито) – китара.

2. Разкажете ни за първия ви официален видеоклип, придружаващ песента Distorted Notions. Беше ли вълнуващо записването му за вас?

Беше вълнуващо естествено. Никой от нас не е фотогеничен, затова трябваше да измислим начин, при който не се виждат лицата ни добре... (смеят се).

3. Какъв е замисълът зад Distorted Notions и неговия клип, има ли конкретно послание, което отправяте с парчето?

Всичко, което правим е с умисъл. Обмисляме доста идеите си  и се опитваме да влагаме всичко, което можем в тях. Замисълът на клипa е доста прост. За съжаление, самата песен не е особено дълга и не сме напълно сигурни дали успяхме да предадем посланието, което искахме на феновете. Идеята е, до някаква степен банална...но много актуална. Не само в България, но и в други страни, обществото, политиката, системата - всичко е изградено и направено така, че богатите, костюмирани, намазани и нагли хора да се възползват от бедните, обикновени и трудолюбиви хора. Затова се опитахме да пресъздадем това в клипа. Всяка една прослойка на обществото ни в момента си мисли, че е най-добрата и че заслужава най-доброто, а всъщност не е така. Особено в по-бедните страни като България, хората стигат до просешка тояга... и пак „захранват“ т.нар. елит на обществото. Много пъти сме си мислели: „Колко по-добре им е на слепите, че не виждат ужаса, който ни съпътства всеки ден“. Познаваме няколко слепи хора...Те са уникални...С невероятно чувство за хумор, абстрахирани до някаква степен от отвратителната реалност. За съжаление, това ни води до мисълта, че най-ценното сетиво на човека в днешно време може да се окаже най-големият му кошмар.

4. На 19-ти Октомври очакваме дебютът на вашето EP, озаглавено "Texra". Какво означава името на албума, как и защо се спряхте на него?

Името на албума е свързано със самото име на групата. Rebirth Capitol всъщност не означава „Възродена столица“ както повечето хора си мислят първоначално. Всъщност, името на бандата означава древна (антична) зала за жертвоприношения, намираща се в самия “Capitol” на храма. Името “Texra”- всъщност така се нарича храмът, който използвахме за нашата обложка. Това е древен изоставен храм, който ние си позволихме да пресъздадем по по-различен начин и в случая се получи тази невероятна обложка, дело на Габриела Генова.

5. Бихте ли издали нещо за музиката в този албум? Как протича творческия ви процес? Заедно ли пишете песните или имате друг метод?

Да издадем нещо за музиката...Хм...Експеримент...Определено! Винаги всеки първи албум или ЕР на дадена група е експеримент...На звученето им, на влиянията, които са имали, на това какви искат да бъдат и каква е тяхната същност, която пресъздават чрез музиката си. Когато започнахме като група бяхме по-скоро metalcore/deathcore, но с времето започнахме да мислим доста по-нестандартно, по-брутално и по-разчупено... До някаква степен оказа влияние и това, че всички сме почитатели на американската метъл сцена... Както добре знаем, всичко ново, за съжаление, се случва първо в Щатите. Там сцената е невероятно добре развита и предлага възможност на всяка иновация в музиката и, естествено с помощта на съвременните технологии и силата на Интернет, това достига до нас доста бързо.
Творческият процес е доста пъстър, ако може така да се изразим. Всички сме типични българи, т.е. обичаме да се месим навсякъде и да изказваме мнение за всяко нещо, без да сме компетентни... (смеят се). Всъщност най-хубавото в нашата банда е това, че всеки един от нас е почитател на малко по-различна музика, т.е. всеки има различен поглед как да звучи даден риф, мелодия, соло и т.н. Това, което ни обединява е естествено deathcore-a и djent-а. И когато всичко това се обедини се получава, поне според нас, една доста добра мешавица.

6. Кои са любимите ви групи и има ли музикално творчество, което ви вдъхновява при създаването на авторска музика?

Любими групи... Оооо, списъкът е безкраен... Ще споменем само някои: Infant Annihilator, Rings of Saturn, Whitechapel, Thy Art is Murder, Suicide Silence, Carnifex, After the Burial, Born of Osiris и т.н. и т.н. Наистина много са!
Стараем се да не се влияем от други групи при писането на музика. Опитваме се да създадем наш собствен стил, който да изразява най-добре погледа ни за нещата и света.

7. Как виждате развитието на групата в следващите няколко години?

Оптимистичен или песимистичен сценарий предпочитате? (смеят се) Естествено, като всяка друга банда, искаме да пробием на световната сцена. Целите са ни насочени главно към Европа... и силно се надяваме и към Щатите... защото, както знаем, една банда пробие ли в Щатите, значи тя наистина е добра и известна. И е пробила на световната сцена!

8. Какви са вашите желания и цели за бъдещето?

Желанията са естествено да се занимаваме с музика. Това е нещото, което ни доставя истинско удоволствие и искаме да правим всеки един ден, докато сме на тоя свят... Пък и след това... (не се смеят).

9. Има ли разногласия в студиото или всичко върви като по мед и масло?

Хахахаха, че то без разногласия възможно ли е? 😀 . Естествено, че има, но това е в реда на нещата. За наше щастие, вече всеки един е достатъчно пораснал, за да мисли с главата си, да изслушва другите и да се разбираме достатъчно добре, че да можем да вървим напред и да правим това, което ни харесва по най-добрия начин.

10. Коя е най-хубавата част от това да свирите заедно? А най-лошата?

Най-хубава... Доста са... Може би това, че всички сме с невероятно чувство за хумор, дори и понякога доста странно (само те си се смеят). Това прави всяка наша репетиция, събиране и т.н., по-интересна и забавна от очакваното.
Най-лошата... Абе, май няма такава.

11. Има ли много фенове на българския експериментален джент деткор? А много отрицатели на този тип музика?

Фенове... в България, малко са. В Европа... Повече са... в Щатите и Австралия – супер много. Това е доста болезнена тема за нас. За съжаление живеем в общество, което се е затворило до това да харесва Металика, Слеър, Мегадет, Айрън Мейдън и до там. Нямаме нищо против тези банди, просто според нас е тъжно хората да стоят на едно и също ниво и да се примиряват с него. Човекът е създаден да се развива, а развитие като се седи на едно място няма как да се случи. Всеки е слушал изброените банди, но това е до време. Трябва да се мисли в настоящето, да се гледа съвременната сцена, да се търси нещо невероятно, иновативно и изобретателно, а не да въртим само едни и същи песни отпреди 30-40 години. Но все пак това е нашия начин на мислене 🙂 . Отрицателните мнения са главно породени от привърженици на горе-изброените банди.

12. Във вашето интервю във FireStage съобщихте, че сте се насочили повече към европейската публика. Обмисляте ли възможността да емигрирате в друга държава и да продължите развитието на бандата там, или по- скоро искате да останете в България? Защо?

Насочили сме се на запад, защото (както казахме в интервюто) в България съществува един естествен дилей от порядъка на 10-на години, че и повече. Това е нещо, с което ние не искаме да се примиряваме. Не искаме да свирим кавъри на oldschool банди, за да се съберат хора на наши концерти и т.н. Искаме да правим музиката, която ни харесва и да изпращаме посланието, което искаме чрез нея. Засега не обмисляме трайно емигриране в друга държава, но определено мислим да правим турнета изцяло в Европа, а защо не и някой ден в Щатите.

13. Как се развива музиката ви извън България? Имате ли много интернационални фенове?

Феновете извън България не са много, но те възприемат много по-добре музиката ни. Наскоро BlankTV пуснаха нашия клип... и естествено хората, които гледаха клипа са изцяло от Европа и Америка... и отзивите са невероятно добри. Може би единственото лошо мнение (ако въобще може да се възприеме като такова), което получихме беше, че звучим доста мейнстрийм. Хората в Европа и Америка (Северна и Южна) възприемат изключително добре музиката, която правим. Получихме доста предложения за концерти в най-различни страни, но всичко с времето си.

14. И като за край, какво бихте казали на човека, който чете вашето интервю?

Абе... Ти нямаш ли си по-смислена работа, ами си седнал да четеш нашето интервю...? И все пак благодарим, на всеки един, който е обърнал внимание на нас или нашето творчество. Очакваме ви на нашето промо на 19-ти Октомври в клуб Mixtape 5 София!

MetalHall

Leave a reply