Интервю с JFT

JFT е кросоувър метъл група създадена през 2012г. в София. Зад JFT стоят Тодор (вокал), Емил (китара), Павел (бас), Виктор (барабани). Към днешна дата момчетата имат много успешни концерти, четири записани авторски песни и усилено продължават да работят по нови проекти. Повече за групата и за бъдещите им планове може да разберете в следващите редове:

Здравейте момчета! За начало бихте ли ни разказали малко повече за групата- кога и как се сформира, от къде започна всичко?

Емо: С Вичо и Павел се запознахме още в гимназията и започнахме да свирим заедно. След доста  промени и след лутане из стилове се роди Just For Today. През септември 2012г. към нас се присъедини и Тошко. От тогава започнахме да работим сериозно.

Как се спряхте на това име за групата? Какво означава?

Вичо:О, това беше много труден период, в който минахме през феноменални идеи. Преди се събирахме да свирим по-рядко и цялата идея с групата не беше особено сериозна, така че в крайна сметка Just For Today си пасна перфектно. Намерихме разни местни величия из Австралия и Африка със същото име, така че решихме като една истинска ню метъл банда просто да се съкратим на JFT и така, днес си го носим гордо, свирейки от ден за ден.

Емо: С Just For Today визираме нещата, които правим уж само за веднъж, само за ден, само за да видим какво е, пък накрая излиза, че оказват много по-голямо влияние в живота ти.

Тошко: Уж на майтап и само за днес понеже дойдох уж само за една репетиция (демек  уж само за днес) Но после прерасна в нещо много повече

Какъв е стила, с който определяте звученето си?

Тошко: рапкор, ню метъл, алтърнатив сцената  са повлияли най-много на звученето ни

Вичо: Сексикор

Павел: Първо идеята ни беше да свирим ню метъл/рапкор,  понеже това свирят много от най-любимите ни групи… В крайна сметка обаче влиянията ни не се ограничиха само до този стил и това се чува.

Кога беше дебютът ви на сцена?

Тошко: Първият ни концерт се състоя на 12-и януари 2012г. в клуб Jet Rock. На сцената с нас забиха колегите ни от Full Circle и Maze. Присъстваха много хора и се получи жесток лайв.

74630_309194849203757_503900591_n

Най-добрият ви концерт?

Тошко:За мен най-добрият ни лайв беше дебютът ни
Павел:  На 31 август тази година. Концертът беше в рок бар Фенс,където свирихме заедно с Bright Sight и Unseen Consequences.

Емо: И за мен на 31-ви беше най-разбиващия ни концерт.

Вичо: Най-стабилно свирене направихме края на септември на сцената на рок-фест Гръмница, след което бяхме щедро похвалени от едни местни величия. Иначе този на 31-и, да, страшна атмосфера.

Кои са любимите ви български групи? С кои от тях бихте искали да свирите?

Павел: Аз съм председател на  Станко Томов fan club, затова ще кажа Bright Sight. Иначе един коледен концерт с Бичето би бил просто чудна история.

Емо: Бих искал пак да свирим с Unseen Consequences, с тях доста си пасваме стилово и са големи пичове. Възползваме се най-нагло от техния барабанист Емо когато Вичо не е в България.

Вичо: Всички изброени, добавям и This Burning Day, много стабилна банда, и Khan, с които освен че свирихме веднъж, са изключително талантливи пичове

Тошко: Освен тях, мога да добавя Fyeld, Maze

Взехте участие в Гръмница фест 2013.  Как премина, с какви впечатления останахте?

Тошко:Организацията беше чудесна. На една сцена бяха събрани добри групи. Присъстваха доста хора,които се забавляваха много,както и ние.

Вичо: Аз споменах вече, такава възхвала след участие никъде не сме получавали.. Беше забавно, с Booze Brothers и W.O.P.S. поразцъкахме малко мач, запознахме се с кучетата на Банкя, яко преживяване.

Колко записани парчета имате до момента, планувате ли албум/EP?

Емо:„Life”, „Крачка напред”, „ Обречен”, „Моят път”- това са за сега записаните ни авторски парчета.  Надяваме се в началото на 2014г. да пуснем и първото си EP.

Вичо:Като се науча да свиря в едно темпо, ще запишем и повече.

Тошко:  Със сигурност първо ще запишем EP, но разбира се имаме планове за албум.

Кой пише текстовете, аранжимента на песните.Има ли точно разпределение, например един човек пише текста, друг музиката или всичко правите заедно?

Емо:Няма роли в групата – правим почти всичко заедно. Най – често аз или Павел подхващаме някаква идея, която в последствие дооформяме на репетиция с останалите. Всеки дава идеи и предложения . Относно лириките – всеки в групата допринася за тях. Имаме текстове, които сме писали всички заедно, имаме и текстове, дело на отделен човек. Всичките сме родени поети

Тошко:Всичко правим заедно!!! Инструменталите се пишат от Вичо, Емо и Павел, а понякога на мен ми хрумват идейки за текст, или пишем заедно с Павел.

Вичо:За добро или лошо,повечето ни песни се получават супер хаотично. Обикновено Емо или Павел имат готини идеи, които после просто разработваме на репетиции, без особена структура и план, просто се събираме и почваме да свирим, и до два часа имаме някаква песен. Текстовете са мъка, май всеки един от нас вече е писал поне по един. Като издадем албум отзад ще пише „arrangement and lyrics: JFT”, иначе някой от нас много ще се възгордее.

Скоро се появи и първото ви лайв видео към песента “Chasing Shadows”, заснето от екипа на AmpsOnAir. Защо избрахте точно това парче ?

Емо:Избрахме „Chasing Shadows“, защото май е любима на цялата група. Освен това текстът е на сериозна и важна тематика – това също повлия на избора ни.

Тошко: Това според мен е една от най-емоционалните и въздействащи песни,както и най-новата ни.  Може би е и определяща за стила, в който ще звучим и занапред. Всички единодушно взехме решение, че това ще е парчето,защото много го харесваме.

Какво ви вдъхновява?

Емо: За мен лично музиката е емоционален отдушник. Дали става въпрос за позитивни или негативни чувства не е от значение – важното е, че чрез JFT оползотворявам въпросните емоции.

Тошко: Понякога лошите,понякога добрите неща

Вичо: Готин въпрос, но отговорът винаги е банален. Музиката ни вдъхновява – това, че има хиляди групи, които правят страшно яки неща. Иска ни се и ние някой ден да радваме така бъдещите ни фенове, както се радваме и ние. Вдъхновява ни всичко, което се случва – събития, преживявания, проблеми, поводи за радост. Лично мен ме вдъхновяват концертите ни – когато седна зад барабаните и видя най-близките си хора с усмивки на лицата. Тяхната подкрепа е безценна.

Павел:Емо е прав за оползотворяването на емоциите. Текстовете ни обикновено са резултат на разни неща, които са ни се случвали, не фантазираме твърде много.

Опишете стила на бандата с три думи

Павел: Енергичност и немузикалност
Емо: Ще добавя и СМЪРТ, за да станат три
Вичо: сексикор … не, може би заряд, това ни е силата.

Как се виждате след 5 години?

Емо: С албум/и и продължаващи да работим

Тошко: С много успешни концерти зад гърба си и разбира се албум

Вичо: Аз си пожелавам да сме заедно, защото сега това е проблем. Каквото и да правим, ако след 5 години имаме възможност да свирим и записваме заедно, за мен това ще е достатъчно и всичко друго ще се нареди.

Имате ли скоро участия, феновете могат да ви чуят и видят на живо?

Емо: На 24-ти ноември ще забием във фенс заедно с Нова Крайност и 40 Days later.

Павел: А преди това на 22-и ноември и в Бургас.

Емо: Това ни е и първото участие извън столицата, така че ще се раздадем подобаващо.

MetalHall

Leave a reply