Интервю с Enthrallment

Първо преди всичко да ти благодаря, че отдели време да направим това интервю!

Аз също искам да ти благодаря за интереса!

Вие сте група с над 10 годишен опит, трудно ли се гради подобно име?

Отначало всичко беше без ,какъвто и да е поглед в далечно бъдеще,въпреки че винаги съм вярвал ,че няма да се откажа,сега като се  обърна назад и не мога да повярвам,че наистина са минали толкова години.Няма нищо,което да се гради лесно ,особено като става дума за ъндърграунд  музика,и то в България!Финансовата обстановка в страната затруднява не само живота на хората,а и нещата,които те се стараят да градят.За да се гони някакво качество само умения не са достатъчни!Трябва и време,трябват и пари.

 

Ако трябва да сме точни Enthrallment е създадена в края на 90-те. Разкажете малко повече. Как решихте да създадете бандата? Кои са нейните създатели?

Групата е създадена 1998 година в оригинален състав : Ясен Киянов –вокали,Иво Иванов –ударни,Христо Христов –китара и Симеон Тотев –бас .От този състав единствено Иво е и до ден днешен в групата.Относно първоначалната им идея може би аз не съм точния човек ,който да обясни,но доколкото знам групата е създадена с цел да прави щатски дет метъл повлиян доста от групи като SUFFOCATION, CANNIBAL CORPSE , MORBID ANGEL , DEICIDE….,като подчертавам  думата повлиян,защото никой от нас не е фен на групи ,които са клонинги на друга група! Аз се присъединих към тях случайно през 1999 на един фест в Шумен,където пътувах с групата като фен и фотограф,но поради факта ,че вокалиста им беше болен и не успя да се появи на феста се наложи аз да се нагърбя с тази задача в деветдесетата минута.Честно казано бях доста шокиран!Дори и десет бири не успяха да ме отпуснат тогава.Тук е и момента да поздравя един мой приятел -Цецо от Русе!Тази случка всъщност досега официално не сме я споменавали никъде,надявам се да не ми донесе някоя глоба за нарушен вътрешен ред и издаване на тайни от кухнята!

293074_447396628646203_1569402443_n

Как протича процеса по създаването на един ваш албум?

В годините този процес доста се измени,но отначало се събирахме,момчетата изсвирваха идеите си,сглабяха рифове,доизкусуряваха и след доста свирене се правеха последни промени и дълги репетиции за записи.Сега,обаче двама сме в Плевен и трима в София и нещата стават доста по-трудно,заради разстоянието и липсата на време.Но като цяло се забавляваме на записите си!Тук е момента да спомена и друга интересна случка!На един от записите ни с Иво решихме да употребиме малко алкохол,за по-добра интерпретация на текстовете от моя страна,но явно алкохола е бил в повечко,защото като чухме на другия ден какво сме направили и започнахме записите на вокалите отначало!Но държа да добавя,че крайно много се усеща влиянието на Васил Фурнигов,който е с нас от мисля,че 2005 година и създаде някой страхотни композиции като например FRUITS OF PAIN AND BLUE SKY, също голяма част от текстовете се пишат от него.

Изнасяте концерти както в България, така и извън нея. Къде ви харесва повече?

Хората в България ни знаят добре и стават хубави концерти,аз лично във Варна се чувствам страхотно винаги и стават яки лайфове!Извън пределите на страната е интересно,посещаваме различни градове,срещаме нови хора и най-важното е,че на всеки такъв концерт има хора,които не са ни знаели,а стават наши привърженици.

Разкажете забавна случка от концерт.

2009 година имахме четири концерта в Румъния .Беше месец май.Всички бяхме изкарали охолна зима и бихме качили по 10 кила и горница….,след първия концерт всички се оплаквахме от болежки , тежест и задушаване.Нашия китарист Васко каза,че му се бил схванал врата ,понеже китарата му стояла прекалено напред от порасналия корем ,което измествало силата на тежестта и съответно кръста също се понатоварил доста…На следващия ден в Брашов застана в един ъгъл на сцената и през целия концерт не мръдна от там.Когато го попитахме какво става той ни отговори,че е стар човек и след болежките от предния ден ,днес си бил намерил място под един прожектор,който прекрасно му нагрявал схванатия врат и останал там през цялото време ,за да се лекува….

 

Кои изпълнители са ви повлияли да оформите стила си?

Вече споменах в началото на интервюто четири имена,към тях вече могат да се добавят и групи като IMMOLATION , VITAL REMAINS , DYING FETUS , но искам пак да отбележа,че това са групи,които ни харесват,а не които се стараем да копираме!Винаги бягаме от копирането,но няма как да не сме повлияни от някой.Стараем се да имаме наше собствено звучене.

Все повече млади групи издават само дигитално своята музика? Според вас на какво се  дължи това? Ще изчезнат ли дисковете?

Дисковете няма да изчезнат.Който е фен винаги ще си купи!Електронната търговия намалява може би продажбата на CD-та,но няма да ги спре!До ден днешен има хора ,които търсят дори плочи.

Свирили сте на една сцена с изпълнители като Vital Remains, Sinister, Deicide, какво е чувството да свирите с толкова големи имена от дет метъл сцената?

Естествено,че няма как да не сме доволни от това,понеже това са големи концерти и става яко шоу!Чак на второ място мислим за големите имена…Ние гледаме да си свършим първо работата,а удоволствието след това!За нас е просто концерт.

А има ли група с която си мечтаете да делите една сцена, но все още не сте?

SIX FEET UNDER.

От гледната точка на професионалисти може ли да направите сравнени на метъл сцената в България от края на 90-те и сега?

Има напредък в музиката на водещите групи,както и нови млади банди с доста потенциал още в дебютите си.

Кои нови български банди са ви впечатлили в последно време?

DEPRAVED,VEHEMENT,IMPENITENCE,UNHUMANITY…..,но нямам време да следя сцената честно казано….сигурен съм ,че изпускам имена,обаче…

Какво ще препоръчате на всички които мислят да си правят група? Каква е формулата за една успешна дет метъл банда като вас?

Купчина психично нездрави хора ,който да обичат тази музика и да дават много от себе си!

Разкрийте малко подробности около новият албум "The Voice of Human Perversity", който ще излезе на 14 февруари.

Самия албум вече е изцяло пуснат за слушане,можете да проследите линковете в нашата фейсбук страница.Благодарение на това мисля,че няма какво повече да разкривам.

За финал какво ще пожелаете на нашите читатели?

Първо – успешна 2014 година!

Второ-слушайте яка музика и подкрепяйте българското!

MetalHall

Leave a reply