Интервю с This Burning Day

 

Нека започнем направо. Представете накратко бандата на феновете, които не са запознати с биографията.

Здравейте, мили хора! Ние сме “This Burning Day” и бихме желали да ви поднесем една поетична, директна, оптимистична, агресивна, енигматична и носталгична, изпълнена с дух и целеустременост гледна точка, която, като всяка друга такава, гледа нанякъде.Нашата гледа напред! Ако харесвате музиката да ви пренася в малко по-различен свят, ако ви мотивира да давате глас на най-добрите си страни и да виждате красотата, както се казва, във всяка капчица дъжд - буквално и метафорично, то вие сте точно като нас! Ще спрем дотук, за да е накратко, наистина.И тъй като няма как да опишем творчеството си по-добре, отколкото то може да се опише само – надяваме се да сме събудили любопитството ви.

Кои са членовете на групата?

Калин Велчев е нашият вокалист и фронтмен.На китари са Тодор Саньов и Стефан Кузманов. На бас свири Ивайло “Preacher” Сарандев, на барабани – Илия “Sharky” Лазов.

Как решихте да създадете групата?

Имаме богата предистория, но първият ден, в който наистина “This Burning Day” се самоопредели публично като ние, петимата, които правим музика заедно и в момента, беше 5-ти февруари 2011-та година.Оттогава насам ние сме вдигнали ръце, а групата създава нас активно и непрестанно. Може да се каже, че комплексни причини доведоха до това да се съберем в този състав и да започнем да свирим заедно. Във всеки случай това,  което ни събра тогава важи и сега с по-пълна сила от всякога – любовта към всеки един аспект на музиката.

Самите вие се определяте като аlternative metalcore, кои групи бихте посочили като ваши основни влияния?

Това е много труден въпрос за нас... Всички слушаме най-разнообразни групи и изпълнители – от добре познатите класики, до младите и неутвърдени още таланти на световната сцена.Това важи напълно и за стилове музика тотално различни от метъла... Ако се сложим под общ знаменател, то ние харесваме всичко направено с много мисъл и дух, атмосфера и мелодия, хармония, всичко ново и „нечуто“... Сред последните албуми, които всички от групата харесахме целокупно са “Diamond Eyes” на Deftones, “Sempiternal” на Bring Me The Horizon, както и съвсем, съвсем новия “Common Courtesy” на A Day To Remember. Ако някой ги е пропуснал – препоръчваме ги горещо! А в хода на развитието ни като творци са ни влияли също и групи като Korn, Limp Bizkit, Slipknot и Papa Roach – голяма част от деветдесетарската ню-метъл и алтърнатив метъл вълна…

Въпреки, че сте сравнително млада група вече имате едно видео зад гърба си, към песента A Former Life. Каква концепция се крие зад клипа, къде е заснет, кой участва?

Огромно удоволствие за нас беше всички замесени да имаме обща концепция за клипа. Режисьорът Оги Костовски ни зарадва много с артистичния си поглед над музиката ни – точно това търсехме и ние.Искахме клипът да не може да се приеме едностранно от всички. Това най-много му харесваме и до ден днешен – че сам говори и сам има какво да каже. Могат да му бъдат задавани въпроси и той може да им отговори, без Оги, или ние, да се намесваме.Заснет е в старото ни студио-репетиционна, в което построихме собственоръчно тази къщурка, в която свирим на лентата.За останалата част от него не сме сто процента сигурни, хаха! Участват Любен Христов, който и сам по себе си е колоритна личност, а чаровното женско присъствие е на Цвета Недева. Двамата се вписаха перфектно в идеите на всички ни. Ако четете това – благодарим ви отново!

Да си призная, първият път когато гледах видеото и не бях чувал за вашата група си помислих, че сте американци или англичани. Според вас на какво се дължи високото качество на продукцията?

Без съмнение – на екипа на SuperS4upen, начело с Оги и времето и духа, които всички замесени инвестирахме за да бъде продукцията именно такава! Честно казано бяхме трогна ти от толкова позитивния начин, по който почти всички приеха клипа.Пред нас се доказа още веднъж (ако въобще имаше нужда от повече доказателства) световната истина, че колкото повече влагаш в това, което правиш, толкова по-добър резултат получаваш от него.

С коя световна група искате да делите една сцена?

С всички! Съвсем сериозно! Да се докоснеш до хора, които са в бранша от години е безценен опит, след който се оказваш едновременно по-смирен и по-амбициозен от всякога! Ако все пак трябва да споменем имена, наистина бихме празнували ако получим възможността да свирим с някое от големите утвърдени имена на алтернативната метъл сцена като Korn или Deftones, например.Или пък с някое от най-актуалните в момента – Parkway Drive, Bring Me The Horizon, Asking Alexandria, Periphery, A Day To Remember, Hacktivist, Northlane… Тук може би трябва да споменем, чена 8-ми ноември в клуб “New 8 BALL” ще подгряваме за големците от Betraying The Martyrs! Чувствайте се поканени!

Вие сте свирили на „Spirit of Burgas 2013" и "Tattoo Fest Sofia 2013”. Какво е чувството млада банда като вас да свири пред повече хора.

Първо нека кажем, че и двата фестивала бяха прекрасни и за нас си беше празник да имаме възможността да участваме в тях.Можем да кажем само, че мечтите ни се сбъдват малко по малко.Иначе сценичната треска ни тресе все по-малко, но си остава желанието ни да демонстрираме и физически в пълнота целия дух, който искаме да предадем с музиката си. В бандата има и хора с повече опит от преди да се съберем, но и за тях важи същото – надяваме се всеки път да е пред все по-голяма и задружна публика!

Какви са вашите амбиции и бъдещи планове?

Амбициите ни са винаги да надминаваме себе си във всеки един аспект. Затова и бъдещите ни планове са малко неясни в момента.Със сигурност ще има албум(и) и още клипове, турне(та) и изненадващи проекти при първа възможност. Въпросът е, както е популярно да се казва напоследък – „КОГА?!“

Благодаря за интервюто! Какво е посланието за феновете ви?

С риск да бъдем обвинени в популизъм – обичайте се, създавайте, оценявайте, съдействайте си и бъдете щастливи! ^_^

MetalHall

Leave a reply