Интервю с Bunch Of Assholes

Наскоро имах възможността да се срещна с една млада банда, която е създадена съвсем наскоро - през месец май тази година. Bunch Of Assholes са още в началото на своя музикален път и само от тях самите зависи докъде ще стигнат...вижте интервюто ми с тях.

Като за начало един клиширан въпрос, който обаче не може да се пропусне - представете се накратко, кои сте вие и от къде сте?

Момчил - вокал
Даниел - соло китара
Никола - ритъм китара
Тома - бас
Еди - барабани

Всички сме от Пловдив, с изключение на Еди, който е от Асеновград.

/Б.А. - След този разговор, бандата реши да направи лека корекция в състава си - Тома е вече соло/ритъм китара, докато Никола е на баса./

Кога точно и по какъв начин се събрахте да свирите?

Даниел: Бях една вечер заедно с Никола на концерт на Nocturnal Rebirth в Stage 51, когато се надъхах и реших да си създам собствена група. Главният проблем бе в намирането на барабанист, но след като поразпитах няколко хора разбрах за Еди и така кажи-речи за 5-10 минути събрах бандата.

Момчил: Тук е моментът да спомена, че Bunch Of Assholes е първата група, в която свирят Дани, Тома, Никола и Еди, докато аз съм бил в друга банда, където имах повече надежди, но нещата така се развиха, че Bunch Of Assholes се оказа по-сериозния проект от двата.

Като спомена Bunch Of Assholes - доста нетипично име за банда...много ми е интересно как ви хрумна?

Момчил: Нека Тома да разкаже...

Тома: Една нощ бяхме направили конферентен разговор по скайп и умувахме за име на бандата - това беше още в началото, когато нямахме нито песни, нито нищо. Изведнъж Никола каза нещо от сорта на "сбирщина от задници" и то па взе, че остана.

Момчил: Спомням си, че след това се разбрахме да се видим на живо, за да решим окончателно какво име да изберем за бандата, та това се оказа може би най-голямото предизвикателство, пред което сме се изправяли до момента. Мисля, че Дан го каза на бъзик, наистина звучи малко лигаво, та почнахме да мислим за други имена - Metal Jacket, Gun Shot, но в един момент повечето се изнервихме и решихме да се спрем на Bunch Of Assholes, тъй като вече бяхме свикнали с него и знаехме, че ще звучи нетипично.

Никола: То ние взаимно се обръщахме един към друг с "asshole", тъй че името се получи съвсем логично...

Кои са вашите любими банди и от кои черпите най-голямото вдъхновение?

Еди: Моите любими групи по принцип са по-тежки, но не свиря много тежка музика...в началото, когато реших да стана барабанист разбрах, че Любо от Downer Kill продаваше своите барабани, та взех неговите и от тогава вече свиря година и половина.

Тома: Моите любима група е Metallica, на които знам да свиря най-много песни (по принцип свиря на китара, но в групата съм басист)...те имат много добри рифове, вокали - всичко им е идеално. На първия си концерт избрахме да свирим For Whom The Bell Tolls, докато за следващия имам идеята да изсвирим The Day That Never Comes, като по некое време аз и Дан да си сменим инструментите за по-интересно...

Момчил: Стилът, който най-малко ми е дал желание да се занимавам с музика е пънк, но така се стекоха обстоятелствата, че в момента основно с него се занимавам...но може да се каже, че съм започнал с групи като Metallica, Megadeth, Iron Maiden, Deep Purple, а също така слушам и Slipknot, Nirvana...

Даниел: Моите любими групи са Metallica, Slipknot, както и други по-тежки банди, но пък когато почнахме да свирим заедно, открихме, че харесваме и неща от сорта на The Ramones, The Exploited и други пънкарии и това се вкорени като звук в нашата банда.

Никола: Първоначално, когато се зарибих да слушам по-тежка музика, започнах в 6-ти клас с Pantera. Покрай приятелите ми от училище започнах да слушам и System Of A Down. По подобие на Момчил, и аз не съм слушал много пънк, но пък така се получиха нещата, че това почнахме да свирим в бандата. Аз самият започнах да се кефя на този стил, който ми се стори много надъхващ...

Момчил: Може би ние свирим пънк, не защото искаме да свирим такъв стил, а защото просто искаме да свирим това, което се получава най-добре. Не ме разбирай погрешно - харесвам много пънк банди, но просто не ги определям като групи, заради които съм почнал да слушам такава музика.

Никола: В нашия случай пънк се свири по-лесно, та затова и почнахме с него...групи като The Offspring, The Exploited и NO-FX определено станаха част от нашите влияния.

Вие ме изпреварихте със следващия въпрос, който исках да ви задам...а именно като какъв определяте своя стил?

Момчил: Алтърнатив/пънк рок...защото кавърите, които правим нямат нищо общо с пънка - ние свирим Metallica, Nirvana, Linkin Park. За в бъдеще ще се постараем да имаме поне 1-2 пънк кавъра,а колкото до авторските засега имаме предостатъчно.

Отново ме изпреварихте - тъкмо щях да ви питам колко авторски парчета имате?

Момчил: Към момента имаме 3 авторски песни, които сме упражнявали и репетирали, а иначе имаме към 10 парчета, които са в процес на обработка. Надяваме се от сега нататък да се фокусираме повече върху тях.

В тази връзка "Hate Me" ли е песента, която според вас се е получила най-добре и нея ли ще котирате на своите концерти?

Момчил: Не знам за другите, но аз лично харесвам от нашите авторски "Пийм Бира."...защото много обичам да пия бира. Самата песен е зарибяваща и просто те кара да удариш няколко бири една след друга.

А до какво положение залягат кавърите във вашето творчество...тоест, какво предпочитате да правите - кавъри или авторски?

Никола: Свирим това, което ни харесва.

Момчил: Кавърите ги свирим не защото нямаме авторски, а защото искаме да покажем, че тези песни ни харесват. В повечето случаи ние правим един кавър и го махаме от сетлиста си за може би доста време. Пак казвам, ще се постараем за напред да се фокусираме повече върху авторските песни.

Като заговорихме на тази тема, по-нататък предвиждате ли да издадете дебютно EP или дори албум?

Момчил: Аз лично много се надявам на това, както и всички от нас. Зависи от обстоятелствата, какво ще ни бъде предоставено, за какво се борим и дали всички сме максимално сериозни. Аз искам да се занимавам с музика и това за мен би било нещо голямо.

А кой пишете текстовете и музиката в групата?

Момчил: Може би всички песни са от Дан. Не може да се каже, че ние го караме да прави това, тъй като всичко е по негово желание и ние много се радваме че го имаме в групата, не само като музикант, ами и като човек.

А как се създадоха "Пийм Бира" и "Hate Me"?

Даниел: Измислих "Пийм бира" на 17-я ми рожден ден. Бяхме се събрали с приятели, пием в продължение на 5 часа,а единия от тях доста се понапи и започна да кара само на бира и да повтаря "Пийм бира, пийм бира". Тази фраза ми се беше набила в главата и така тази песен се създаде. Иначе, написах "Hate Me" един ден, когато бях в едно по-тъжно настроение и реших да изкарам тези чувства в това парче.

Какво мислите за родната рок и метъл сцена?

Момчил: Има някои групи, от които аз лично се вдъхновявам и много ми харесват от пловдивската, а и от българската рок и метъл сцена. Просто гледам на тях не като успели групи, а като такива, които ще успеят. Групи, които имат добро представяне на сцена, имат добри авторски, добри рифове, текстове. Старая се да постигна това, взимам вдъхновение от тях. Аз лично не искам да ставаме по-добри от тях, искам просто да сме едни от тези, които като ги видиш да свирят на сцена, няма да вземеш да ги критикуваш или да кажеш, "Мани ги тия, за първи път ги чувам." Бандите, от които черпя вдъхновение са Paranormal, Viperfish, Automatic Flowers...

Еди: Винаги когато ходя на концерт на млада група се надъхвам и си викам "Колко ще е яко, ако някой ден и ние свирим там". Много млади банди ме надъхват като Paranormal, Nocturnal Rebirth (преди да се разпаднат), PayBack Diary също...и от София има много - TimeWarp, Mneme, Simai, Klosh...

Тома: Като гледам младите групи, не, че имам нещо против тях, просто като ги гледам и си викам "Що па ние да не станем по-добри от тях...ще репетираме, ще станем по-добри от тях."

Никола: Аз също обичам да ходя на концерти на млади банди. Не бих казал, че Paranormal са толкова успели, но се радвам на техния напредък.

Момчил: Иначе, за по-успяла банда мога да се сетя за Downer Kill, също и A Beautiful Lie...не мога да кажа, че ми допадат особено, но се радвам за тях, че са успели.

Даниел: В тази връзка, аз също се запалих по метълкор-а и дори се опитвам да вкарам част от него в моето свирене, но в същото време не бих искал да сме поредната метълкор банда и може би затова почнахме да свирим пънк/алтърнатив.

Къде най-често хората могат да ви видят да свирите?

Момчил: Като цяло Пловдив не предлага много места, където младите банди, могат да се изявят, с изключение на Stage 51 и Polinero. Но в Polinero нещата са по-сложни за една млада група като нас и засега можем да свирим само в Stage 51.

Никола: Polinero е един много як клуб, който вади много здрав звук и свирят много добри банди, обаче...тясно е за пого, това е единственото, което не ми харесва. (смеят се)

Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

Тома: Преди половин час направихме нова песен...балада, написана от Момчил.

Момчил: Иначе, не сме мислили за нов концерт, може би ще свирим ако не този месец, то следващия, но и зависи дали ще има някои, които да свирят с нас, дали има интерес към нас. Аз останах с впечатлението, че като за първи концерт, публиката ни е харесала...но ще се постараем колкото се може по-скоро да подготвим някакво демо.

Благодаря за интервюто...имате ли да кажете нещо за финал?

Момчил: Очаквах този въпрос, между другото...друг е въпросът, че това, което ще кажем ще е твърде банално.

Даниел: Просто го кажи. Ние ще допълним.

Никола: Ние сме Bunch Of Assholes...

Даниел: Пийм бира!

MetalHall

Leave a reply