Интервю с Axecutor

Здравейте. Нека караме по същество. Разкажете малко за това как решихте да създадете групата, кои са членовете й?

 

Enforcer: Здравейте. Решението за това да създадем групата беше взето съвсем спонтанно,  след стабилен запой в столичен клуб, през август 2010 година. Сегашният състав сме аз  Enforcer – ритъм китара, Bläsphemer Panzer – вокали, Witcher – соло китара, Tormentor– бас китара и Vidas – барабани.

 

Tormentor: Привет и от мен. Да, точно по този начин решихме да създаден групата с Насо, тъй като и двамата харесваме траша, който за мен е един от най-директните стилове в тежката музика. Някъде през септември или октомври към нас се присъединиха и Джаджев, първия ни вокал Себастиан и бившия барабанист Калин. В този състав създадохме първите си авторски песни. След няколко участия на родна почва към групата се пръсединиха Видас на мястото на Калин и Стойчо, който зае мястото на Себастиан зад микрофона. От тогава насам сме в този състав и продължаваме смело напред.

Bläsphemer Panzer: Наздраве и благодаря за интереса. Аз съм най-последният член на траш-дринк шайката Axecutor и историята на моето включване към бандата беше доста поучителна и интересна. Когато нашият голям приятел и тогавашен вокалист на групата замина за САЩ и бандата изпада в ситуация на издирване на човек надаващ вой зад микрофона, Tormentor работещ в популярно, в близкото минало метъл заведение подхвърли зад бара, че му трябвал вокалист. Аз се надъхах, макар и да не съм имал опит зад гърба си с това поприще. Решихме да направим репетиции и нещата потръгнаха лека полека. Истината е, че ми трябваше не малко време, докато намеря гласа си и тук благодаря на приятелите си от групата, че имаха нервите да ме изтърпят, докато се получи това, което е в момента.

 

Аз определелям стила ви като класически Thrash Metal, прав ли съм и ако кои групи са най-големите ви влияния?

 

Enforcer: Като цяло стилът ни е класически Thrash Metal, като има и малко заемки от Black Metal (текстово).  Групите, които най – много са ни повлияли са както класическите Thrash и Metal банди от 80, като  Sodom, Exodus, Sepultura, Slayer, така и някои банди от новата вълна на Thrash-а, като Toxic Holocaust и др.

 

Tormentor: Аз бих добавил, че на места в песните ни има и влияния от класическия, немски спийд метъл. Но за това най- добре биха могли да кажат хора, които са ни чули по обстойно.

Bläsphemer Panzer: Специално музиката ни е микс и вдъхновение от бързината на немския спийд метъл, насечеността и "здравината" на стария траш, мелодията на великия nwobhm, до злобата на злия, древен black - death.

 

Трудно ли е за една млада група като вас да се занимава с екстремен метъл в България?

 

Enforcer: В България да правиш музика, различна от комерсиалната – позната на всички , не е никак лесно.  Но пък затова, когато постигнеш някакъв успех, дори и минимален, те кара да се чувстваш доволен от това, което си направил.
Bläsphemer Panzer: Няма невъзможни неща. Важно е желанието и упоритостта. В мометна за добро или зло живеем в 21 век и поне имаме директна комуникация с всяка точка на света в реално време и това е добре да те чуят повече хора или поне да им намериш адресите за да им пратиш по някоя демо касетка ха-ха.

 

С коя чужда група искате да делите една сцена?

 

Enfrocer: Exodus.

 

Tormentor: Бих добавил и едни от преставителите на добрия стар траш от Германия, а именно Sodom и Destruction. Но както се казва "мечтите са безплатни" ха - ха.

Bläsphemer Panzer: Хм, прекалено труден въпрос. Фаворити са ми старите банди, но в момента не бих казал, че искам да съм сцена с тях. При повечето от тях вече магията я няма, измита от пари, имидж и нова концепция. Сега бих избрал фестивал с банди като Protector, Desaster, Urn, Nifelheim, Gehennah, Obsessor, Cruel Force (R.I.P.) ... имена в които всичко е по правилата както на сцената сцена, така и като общи виждания.

 

Кой концерт ще помните винаги?

 

Enfrocer: Концертът, който беше организиран по случай изпращането на бившия ни вокалист Себастиан в малък столичен клуб.

 

Tormentor:  Абсолюно съм съгласен! Все пак се разделяхме за дълго, освен с член на бандата, също така и с много близък приятел! Заслужаваше да го изпратим подобаващо. Бих добавил също и участието ни на Romanian Thrash Metal Fest на 12.10 тази година, където имахме удвоствието да споделим една сцена с банди от ранга на Nocturnal, които вече са утвърдено имe в ъндърграунда, също така и сръбските зверове Terrorhammer, които вече са набрали скорост и тепърва ще мачкат. Да споделиш една сцена с две от любимите си банди е незабравимо изживяване! Освен това и участията ни концерта организиран от клуб Metal Force през май месец миналата година, където забихме заедно с немската танкова дивизия Blizzard, които отоново са една от най-любимите и обичани от мен банди, както и Thrashing Evil Maniax, където свирихме заедно с нашите приятели немците Obsessor, гърците Omega и  Mass Grave. На него освен отново факта да деля сцена с любими банди като Omega и Obsessor, имаше и още една причина - на него като специалне гост, присъстване една моя добра приятелка от Италия Jex от Terrorsaw, ex-Nocturnal. Всички тези концерти са се запечатали в паметта ми, като едни от най-великите преживявания, които съм имал през целия си живот!

Bläsphemer Panzer: Определено това са моите най-силни моменти на сцената и зад нея. Да си поркаш с приятели музиканти-единомислещи и после да съборим целия клуб заедно с публиката е нещо безценно и незабравимо. Да са живи и здрави черните ни дробове, че издържат на насилието ни над тях.

 

Какво мислите за метъл сцената в България, може ли тя да се стравни по някакъв начин с тази в Европа?

 

Enfrocer: Българската метъл сцена в момента е в подем. Има тенденции тя да става все по-добра. Появяват се нови качествени банди, които заслужават да достигнат световната сцена.  Все още сме далече от eвропейската сцена, но с малко повече подкрепа от българския фен, нещата биха могли да започнат да се случват и по нашите географски ширини.

 

Tormentor: Всичко казано до тук от Enfrocer е вярно. Аз бих добавил и това, че нещата при нас може и да не се случат така както на запад и българския метъл да остане в ъндърграунда. Причината за това според мен е, че никой не би вложил време и средства в "несериозни" неща като метъл у нас. Освен самите банди разбира се. За което ги уважавайте и подкрепяйте! Все пак у нас е нелека задача да твориш в жанр като нашия.

Bläsphemer Panzer: Ние си имаме наша българска сцена, която е уникална по свое му с положителните и отрицателните си страни. Не мога да преценя на къде клонят везните, но определено тук все още има жажда за метъл и всеки един концерт е преизпълнен с интересни моменти. Българският ъндърграунд музикант има няколко големи проблема, а именно няма адекватно поле за изява, поради политиките на клубовете и организаторите на големи концерти, както и липсата на хора заминаващи се със звук и продукция на подобни банди, а тук не сме малко.

 

Какво ще препоръчате на групите които сега започват да се занимават с Thrash?

 

Enforcer: Да не очакват, че всичко ще се случи от самосебеси. Трябва, много репетиции, слушане и правене на качествена музика, както и качествен алкохол.

Bläsphemer Panzer: Вяра в себе си и да не ви пука. Покажете си средния пръст на всички шибаняци и действайте!

 

Ако някой ви попита какво е това Thrash кой диск ще му дадете?

 

Enforcer: Еxodus  - Bonded By Blood.

 

Tormentor: Няма да мога да се огранича само с един, това са - Destruction - Eternal Devastation, Sodom - Persecution Mania, Slayer - Hell Awaits и Reign in Blood.

Bläsphemer Panzer: Destruction - Infernal Overkill - за мен тук е всичко - композиции, рифове, саунд, разстрелващи сола, фалцети, тематика, имидж, обложка! Край!

 

Какво е вашето послание за феновете?

 

Enforcer: Не изневерявайте на стила и подкрепяйте българските изпълнители.

Tormentor: Вярвайте в себе си, пазете култа към истинския метъл жив и не изтрезнявайте!

Bläsphemer Panzer: Както и започнах с едно голямо наздраве!

MetalHall

Leave a reply