Интервю с Николо Коцев от Кикимора

От кога се започнахте да се занимавате с музика?

Започнах на 5-годишна възраст с цигулка и музикална теория.
На около 10 години започнах да свиря на китара, като първата ми учителка бе майка ми. На пиано започнах да свиря в музикалното училище- на 14-годишна възраст.

Разкажете ни за вашия пробив!

Пробив е голяма дума. Аз винаги съм работил много, не съм се стъписвал пред големи проекти и съм се опитвал да правя всичко по възможно най-висок стандарт. Създал съм много песни, една рок-опера, и една класическа опера. Имам още по една творба от тези жанрове, но и двете са незавършени. Предполагам, че в очите на много хора постигнатото от мен изгледа значимо.

От кои групи се вдъхновявате?

От тези, които са много добри в това, което правят. Обичам групи, в които се свири и пее добре, според високите стандарти зададени от най-великите музиканти на нашето време.
Обичам всички стилове музика, ако са изпълнени добре. Най-обичам
групите Дийп Пърпъл, Рейнбоу, Пинк Флойд, Куин... Групите от това време означават много според моето музикално верую.

В кои групи сте вземали участие?

В поне десетина.... По време на ученическите си години съм бил в три-четири групи в Стара Загора. Най-известната беше Траяна. Бяха велики времена - откривахме истинския рок, за пръв път чувахме емблематични албуми.. Никога няма да забравя тези времена.
За няколко месеца бях в Импулс, после заминах с друга група в чужбина. След като се установих във Финландия, посвирих в няколко групи за танцова музика. После започнах в шведската група Baltimoore.
С нея работих върху два издадени албума: Double Density и Thought For Food.

След това основах Brazen Abbot, а през 2011 г., вече в България - КИКИМОРА.

Представете Ни Вашата дискография!

Baltimoore:

Double Density
Thought For Food
плюс два сингъла

Brazen Abbot:

Live And Learn
Eye Of The Storm
Bad Religion
Guilty As Sin
My Resurrection
A decade Of Brazen Abbot - DVD
Live At The Amphitheatre - DVD

КИКИМОРА:
КИКИМОРА
Два DVD концерта с Робин Гиб ( от Би Джийс), на които не си спомням имената.

Разкажете Ни за рок операта Нострадамус, която много ми хареса!

Това се случи през 1997. Джо Лин Търнър беше последният певец,който дойде при мен,за да запише песните,в които участва. Предложи ми да напиша нещо за следващия албум , което да е с двама вокалисти. Н мислих, че стила на Брейзън Абат е подходящ. След като Джо ме попита , помислих си,че мога да направя музика,която стилово да иска да помага на взаимодействие между повече певци. И понеже от много време мислех да създам нещо нестандартно,сетих се че една рок- опера би била чудесна идея. В онзи период когато мислех да създам рок-опера,бях прочел материал за Нострадамус. Стараех се да направя Нострадамус да е много по-оркестриална рок- опера тоест да е много повече от оперите написани до сега.Трудно ми беше да преценя дали съм намерил точните средства . Обаче като цяло ми беше лесно защото познавах класиката и рока. Нострадамус я записах когато беше трудния период на рок музиката,влезе в хоандската музикална класация за продажби на албуми.Също така за две седмици беше в първата десетка на продажби в Амазон. Нострадамус бе студиен проект.

Разкажете ни за рок оперите Дракония и Джоел!

Дракония е много интересен проект, но за съжаление в момента почива, изоставен настрана. Причината за това е нелегалното сваляне на музика от Интерернет, което причини фалита на много музикални компании, в това число и тези, които биха били заинтересовани от издаването на подобен проект.

Да очакваме ли нов албум?

Ще продължим да издаваме албуми с КИКИМОРА, когато моментът е назрял. Обикновено събираме 10-11 и парчета и се появява идея да ги издадем.... Чувството от издаване на нов албум е чудесно, но са много скъпи и изискват много работа.... за нищо. От издаването на албуми не се печели, но феновете ги обичат.....

Ще имате ли концерт в България?

Имам концерти в България постоянно 🙂 . Най-близките в момента са съвместно с Държавна Опера Русе на 26-ти Септември и с Държавна Опера Стара Загора - на 20-ти януари. Надяваме се дотогава да ни поканят и на есенните фестивали.

Какво обичате да правите през свободното си време?

Гледам филми - това е най-голямото ми хоби. 🙂 Понякога ходя на образователни курсове - наскоро бях на курс за писане на филмов сценарий в НУ Бояна, а последният ми курс бе по Иридология - способността да се извършва диагностика на състоянието на човешкото тяло по ириса на пациента. Много е интересно.

Благодаря Ви Много ! Какво ще пожелаете на нашия екип и читателите на Металхол?

Много Rock 'N Roll 🙂

Tonia Manolova

Leave a reply