Интервю с Йонатан от As Orchids Wither

Здравей и благодаря, че се съгласи на това интервю.

Здрасти.

Представи се така, както би искал хората да те знаят, или както се чувстваш най-удобно.

Ами аз съм Йонатан, ритъм китара в As Orchids Wither.

Ако съдим по някои от песните, това е доста впечатляваща ритъм китара.

Aми, радвам се. (смее се)

Първо няколко по-общи въпроса: от колко време се занимаваш с музика?

Ами, в 8 клас си купих първата електрическа китара и започнах да свиря... Било е преди 4 години. (смее се) Ама в пети клас се мъчех да рапирам.

Успешно или?

Свиря в метълкор група. Според теб? (смее се)

Е, има ги Attila, знае ли човек. За рапа ясно, а има ли някакви неочаквани влияния в музиката ти, които смяташ, че не се забелязват на пръв поглед?

Не знам как да разбирам въпроса. (смее се) Дали някак влияя вурху други хора с музиката ми или какво е оказало влияние да започна да свиря металкор?

Върху теб, другите май само се разбиват.

Именно т’ва щях да кажа. (смее се) Еми, има, да. Някои части от наши песни ми действат доста носталгично поради няк’ва причина...

По какво е носталгията? Някакъв спомен от периода на писане или момента, в който сте ги свирили от начало?

Всъщност към по - стари периоди. Не са свързани с музикалния ми период. Явно. Песните са ми прекалено минорни. (смее се)

Влиянието е интересно, наистина.

Еми, зат’ва е създадена музиката все пак.

Като изразно средство, доста силно на моменти. Бил си част от няколко групи преди AOW, какво се случи с тях? За Nocturnal Rebirth знам, че още чакате вокала да се прибере от Англия.

Той се прибра. Ами, значи, започнах в ноктърнала.

Там не мисля, че нещата се получаваха.  В един момент просто ми писна. (смее се) Паралелно свирех и в Evermourn , с които за първи път излезнах извън пловдивската сцена. Обаче си дадох почивка от всичко. А след мен не знам какви са им били проблемите. Най-вероятно Владко. (смее се)

Трябва да му призная, успешно е част от всички пловдивски групи.

Oт всички, да. (смее се) Няма да се учудя, ако е и в Downer Kill.

А има ли някаква конкретна причина за почивката? Ако не е твърде лично, все пак.

Ами ... Може би липсата на стимулация относно всичко. Беше като товар по едно време, за който трябваше и пари да давам…

Чакаме прес-обръщението. (смее се)

Също така си популярен с няколко самостоятелни песни, което не е често срещано сред хората от младежката сцена, има ли някаква специална причина да правиш тези песни? Нещо по-различно от това, което свириш в група, или по-скоро желание да покажеш повече от това, което можеш с други хора?

Е, той и Владко пусна една-две... ама това е друг въпрос. (смее се) Ами... в групата почти винаги вкусовете се разминават. И реших, че ще почна да си правя сам нещата... без да има кой да ми мрънка. Дори и сега.

Това е хубава стратегия, определено.

Работи и по запис на Flipstick, как се случи това?

Ами като за начало, не бях предвидил да правя записи и на други групи, тъй като все още съм доста невеж в тая област, но… (смее се)

Как тръгна… Хора разбраха, че имам възможност да се занимавам с това, след което дойдоха бънча и направих две ... дори няма да ги нарека работи. Срам ме е, но да ... От тях разбраха и Flipstick, предполагам -  поне така дочух.

Гледал съм ги на живо пичовете и те поздравявам за записа.

Ами, оценявам, че се опитваш да си мил. (смее се)

Та, като времева линия стигнахме до As Orchid Wither. Kак се стигна до това да свириш с тях?

Aми, миналото лято Сашо (басистът) ми се обади да замествам Kрум, който беше на мое място тогава. Той беше тогава в Англия. И след доста четки и мазнотии ме накара да остана. (смее се) Всъщност мисля, че цялата група е сформирана с думите " Ей, ти си ми любимият...” (смее се)

as orchids wither 2Наистина сте подбрани доста добре.

За всичко си има начин. Явно всички сме били толкова комплексирани, че се продадохме за една четка.

Поне това сте получили. (смее се)

Да. (смее се) Не се оплаквам. Все още като се сетя ми харесва. (смее се)

Помня и техен концерт с Любо от Feast, това преди или след четката е?

След. Но бях на почивка.

Честно, стори ми се учудващо, не очаквах да го видя там…

Ами ... и аз (смее се)

А освен четката и възможностите, има ли някаква друга причина да сте точно тези хора в групата? И добре ли се разбирате?

Ами… Да, мисля, че успехът е една от причините да се задържим все още в този състав и група като цяло. Иначе до разбирателството… Да. Някак си дори да стане напрегнато, все някой ще е достатъчно лигав, за да предотврати спор. (смее се)

Хубав баланс.

Нужни са и такива хора.

Сега сте и с Йоан от Mneme на барабани - какво се случи, че той да се появи и защо точно той?

Ами Стойно вади кинти по круизчета, а Йоан е ... не знам, аз дори не знаех за него. Предполагам, пак четките на Сашо. Не знам как се е навило т’ва момче… Иначе –  справя се добре.

Гледал съм го с Mneme и изглежда доста впечатляващ. Поздравления на Стойно, дано си заслужава заниманието.

Че кой не иска на круиз. (смее се)

И  дори и ти плащат да си там.  Та, обратно на орхидеите.

Веднага щом пуснахте Bane станахте доста познати на всички и нещата вървят доста добре, имало ли е план за това какво как се случва или просто си текат така нещата?

Ами, всъщност не. Аз дори не вярвах в тая песен като цяло. Нещата се случиха, без да искаме. Който и да питаш от групата без Сашо, ще ти каже, че всички групи в България са по-добре от нас. (смее се)

Вие свирите метълкор, което според мен е много хубаво, доста актуален стил, но притеснявате ли се от нормалните реакции на българските метъли, свикнали основно на мастъра?

11036042_1095059980520194_3343196390257399347_nАми, всъщност не. Мисля, че се стигна до коментари на последното ни участие в София на конкурса за Wacken. Но вярвам, че нещата се обърнаха в наша полза. (смее се)

Доволни ли сте, че Dash The Effort спечелиха?

Аз лично много се радвам за тях. Не очаквах като цяло да е група със скрийм вокал, най-малко да сме ние, така че не им завиждам изобщо, даже обратно.

Жо е добър, но май малко предпочитам Джорджо.

Предполагам предимствата на Джорджо са в италианския му и уменията да импровизира с паста и пица на сцената, когато си забрави текста. (смее се) Това му го признавам. Успя да заблуди около 1000 човека с това.

Е, плюсовете са си плюсове.

Така е.

За ЕР-то работихте с Емо от Downer Kill и има някаква мода всички пловдивски записи, и следователно всички добри записи да идват основно от него. Донякъде има и разделение на пловдивски и "други" групи.  Има ли някаква причина за това според теб? Освен, че явно Емо е добър.

Ами не знам кой друг би мастърнал така нещата. Просто не познавам такъв човек. Може да има.

Появи се в София някакъв опит за конкуренция, но засега е доста бегъл.

Ами не знам за какво става дума, но предполагам, че е студиото, в което записваха Citizen и Fate Means Nothing.

И то, и бяха пускали още някакви песни от София. А има ли някакво недоразбиране от хората по конкурсите според теб? Поне отнесено към по-модерни и по-тежки жанрове.

Rазбира се. Tо така възникна и темата "Васко Громков".

Малко съм невеж по нея, можеш ли да разкажеш какво точно се случи?

Ами, мисля, че всичко тръгна от конкурса „Силата на рока 2014”. Като - не знам - изявени бяха критериите по-късно или някой още е чул събеседването на съдиите, но… С две думи: вижданията му за достойна рок група са доста изкривени. Говореше се, че ако има дълго име, което го затруднява, групата не струва. (смее се)

А също така аз успях да чуя частичка от разговора на журито и т'ва, че не се пее на български, също беше в минус за групата. Като цяло, ако една група не се доближава като стил до 80-те години, не заслужава вниманието му.

Имаше един филм -  "Млада Кръв" - за сцената от онова време…

Именно. Не, аз лично силно се съмнявам в неговите… не знам как да ги нарека… разбирания относно рока. Не може един изпълнител, който пее " хич не ми се смей, роден съм в западен Ел Ей" или против правителството, или хората слушащи чалга, да ми казва дали музиката ми става за българската сцена

Против чалгата е, а е подписал с Пайнер?(смее се) Както и да е, благодаря ти много за интервюто. Има ли нещо, което искаш да кажеш за финал?

Купете си EP-то!

Супер, скоро и аз ще го купя.

 Е, т'ва е. (смее се)

 

Георги Искърски

Leave a reply