Интервю с Иво от Enthrallment за новото им видео

Настъпи момента, в който Enthrallment за пореден път ни зарадваха с нов продукт, този път е видеоклип. Иво,  барабанистът на плевенската дет метъл банда, сподели с нас в интервю подробности за видеото. Видеото е за парчето Mummified Ante Mortem. Ето го и него:

1. Здравей, Иво, благодаря ти, че отдели време за това интервю и читателите на MetalHall, както и всички фенове на Дет метъла.

Здравейте MetalHall и всички, които ще се впуснат в тези редове.

2. Имах възможността да изгледам новия ви видеоклип преди да се появи официално, та затова днес ще си говорим за него. Логичният първи въпрос е защо избрахте да заснемете тази песен?

Песента се казва „Мумифицирани преди смъртта” (Mummified Ante Mortem). Защо точно нея ли? Защото е 3-тата в албума, …шегувам се разбира се. Защото както и другите, така и тази песен има послание и както се вижда от първо гледане, то е поднесено, колкото буквално, толкова и преносно. Не всеки ще може да разбере посланието от първо гледане, а някои хора, ако не прочетат текста, най-вероятно няма да разберат и клипа никога. Но ние се опитахме да го направим възможно най-разбираем за всички. Самото заглавие на песента и кадрите в клипа говорят достатъчно за това което държим да споделим.

3. Къде беше снимачната площадка?

Избрахме едно село в близост до Плевен, където имаше водоем, за да може Пламен (вокала) да носи риба 24 часа в денонощието J. Докато ние снимахме, той пребиваше шарана и таранката на кокален. Разбира се няма да издам мястото защото ще се втурнат и други рибари и ще опустошат вирчето за няколко дни. Съобразихме се с това да сме близо до водоем и не сгрешихме. Най-хубавото е, че разполагахме с три чудесни свободни дни, в които имахме време да заснемем всичко необходимо с актьора. Кадрите с нас (музикантите) ги снимахме в София. Те ни отнеха по-малко време. За два дни бяхме готови.

4. Освен бандата, кой друг работи върху клипа?

Много дълго време се чудехме, кой точно ще изиграе ролята за този клип. Чудехме се и дали ще са възможни монтажите на някой специфични кадри като последният, в който актьора е отдолу в ковчега и в същото време се заковава отгоре сам, но смятам, че попаднахме на точните хора за да реализираме всичко това.

Боян Аврамов от “Teeth of Divine” изведнъж изникна в главата ми. Казах си, това е човека, който ще пасне на ролята перфектно. Свързах се с него, попитах го дали иска да се снима в това видео, обясних му подробностите, а той се вживя. Направи го наистина както трябва, изигра си ролята точно както съм си я представял. Същото това лице ме ориентира и към Десислав (Val Volegna), който също много се запали от идеята да заснеме точно такова видео.

967631_608498042573487_980418423_n

5. Колко време ви отне цялостната реализация?

Снимките ни отнеха около 5 дни, подготовката ни отне много повече време. Когато трябва да намериш елементарни неща като дъски например, това може да се окаже най-трудната задача пред която си се изправял някога.  В продължение на месец може би и повече, търсихме дъски в Плевен. Не можахме да намерим дървена борса и никои не си продаваше палетата, сякаш бяха от платина. Та да знаете, който има палета, да си ги пази, защото явно са много скъпи,... както и да е. След всичките премеждия, намерихме всичко необходимо и така или иначе заснехме нужните кадри. Ако не включвам подготовката и сметна само периода на заснемане и монтиране, то спокойно мога да кажа, че реализацията ни отне около две седмици. А целия период с подготовка, заснемане и монтиране, около месец и половина, два.

6. Чия беше идеята за сценария на клипа?

Първоначално обсъждайки текста ни беше ясно, че няма как да може да се пресъздаде буквално. Затова се спряхме на заглавието и започнахме да измисляме сюжета именно от него, като в никакъв случай не сме нарушили смисъла на текста и посланието. Та общо взето след известно хрумване на идеи се зароди това, което гледате в момента.

7. За пореден път уцелвате в десетката с актьор в клипа, срещате ли някакви трудности с намирането на подходящ човек за тази задача.

Разбира се, че срещаме трудности и то не само с актьори е така. Тръгнеш ли да се занимаваш с подобни дейности, спънките са ти в кърпа вързани. Но ние вече сме го виждали това не веднъж. Важна за нас е достигането на крайната цел.

Трябва да вметна все пак, че Боян Аврамов не е професионален актьор, той не е завършил актьорско майсторство, но пък за сметка на това, се справи повече от добре. Много беше важно да се избере точния човек за това видео, не само като актьорска игра, но и като визия. Той трябваше да изглежда точно така, както изглежда Боян в този клип.

8. Замисляли ли сте да направите музикален филм като тези на Necrophagia и Pungent Stench например?

Има такива идеи за бъдещето. Работим по едно EP същевременно докато работим и по други албуми. Смятаме това EP да го направим мултимедийно. То ще съдържа четири или пет творби, които ще са филмирани. Работим още от сега по него паралелно докато издаваме и други албуми. Работата по него ще е продължителна, защото смятаме да има кадри, които ще отнемат време за да бъдат заснети. За сега идеята е всяка песен да е с различен клип на различна тематика. Само трябва да ви информирам, че няма да стане скоро.

9. Как определяте работата по вашите клипове? Като нещо, което задължително трябва да съпровожда един нов албум ли го правите, като допълнителна възможност за проява на креативност или за удоволствие например? Може би всичко взето заедно?

Наистина всичко за което питаш е засегнато. Удоволствието е най-важно. Ако не изпитваш такова, по-добре хвърляй инструментите и си намери нещо друго, което да ти носи удоволствие, говоря малко по-обобщително, не засягам само видео клиповете. Другото важно е всеки албум да бъде представян визуално по някакъв начин на хората. Макар и само една песен, може да ти даде достатъчно ясна представа какво може да очакваш като послание от този албум. А допълнителна възможност, какво е това? Това трябва да е някаква мерна единица, която в България не е набрала популярност. Няма такива възможности според мен, просто действаш напред, с всички сили.

10. Какво мислиш за нашумелите напоследък „Lyric Video” формати, вие също скоро пуснахте такъв на „Tools of Suicide”?

Необходими са. Още преди много време мислихме, как към някой клип, ще сложим и думи, но съвсем скоро, големите компании, бързо го наложиха и то не по начина по който ние смятахме, а доста по-оригинално и логично. Ние искахме върху клипа да се появяват думите. Идеите в света се раждат по едно и също време, но въпроса е кой ще ги осъществи пръв по най-оригинален начин. Тези лирик видеа запознават хората с посланието на групата. Понякога ако ти влияе само музиката, а не знаеш какво се пее в песента е възможно да си впечатлен, само на половина 🙂

11. Беше ми приятно да си комуникирам с теб, отново благодаря за отделеното време!

На мен също ми беше изключително приятно да споделя процеса на заснемане, на едно четири минутно видео.

MetalHall

Leave a reply