Интервю с Димо Тодоров от Eridan

Eridan са група с над 10-годишна история, но чак сега успяват да издадат първи, самостоятелен албум, носещ заглавието "Пътят към прозрението"...за да разбера нещо повече за него, а и за самата банда, се свързах със китариста на групата Димо Тодоров.

1.Представете се накратко пред нашите читатели - кои сте вие и от къде сте?

Ние сме група Еридан, а съставът на бандата е:

Павлин Манев – вокали
Димо Тодоров - китари
Иво Икономов – бас
Стоян Петров – ударни

2.Кога и по какъв начин се събрахте да свирите?

Групата е създадена от мен и Иво през есента на 2001 г. в София. Тогава, заедно с вокалиста Станислав Пандин и барабаниста Юлиян Наумов започнахме първите си репетиции като група. През пролетта на 2002 г. записахме първия си макси сингъл „Кристална Звезда”. За кратко време станахме една от популярните групи по клубовете с музика на живо в страната.

3.Какво всъщност значи името на бандата - Eridan?

Името на групата идва от името на съзвездие, което може да бъде видяно само от страните под екватора, т.е. южното полукълбо, което име от своя страна, пък идва от наименованието на библейска река.

4.Кои са вашите основни влияния и въобще поставяте ли си някакви стилови ограничения в музиката, която творите?

Не робуваме на стилови ограничения - правим това, което идва от сърцата и душите ни, но то определено е Рок! Стараем се, да не се влияем от течения, стилове и групи, и да бъдем себе си, до колкото това е възможно, разбира се.

5.Наскоро приключихте работа по дебютния ви албум - "Пътят към прозрението"...разкажете нещо повече за него?

Да, това е първият ни албум, колкото и да е странно за 12 годишната ни история като група. Албум, който адски бързо се роди в главите ни и за кратко време успяхме да запишем. В момента сме адски продуктивни, вече мислим за втори, като се надяваме с „Пътят към Прозрението” всеки наш слушател или фен, да открие частица от своя собствен път.

6.Доколкото разбрах, албумът ще излезе както на български, така и на английски език - кое ви накара да вземете това решение?

На Български, защото сме Българи, все още живеем и творим в България, а и такa ще ни разбират всички, които се докоснат до него. На Английски, за да ни разбират и в чужбина, за където вече имаме предложения за участия през 2014 г.

7.Кои песни от албума мислите, че са се получили най-добре?

Нямаме фаворит от парчетата, това ще определят слушателите...всички песни са наши рожби и ние не можем да ги разграничаваме.

8.Кой пише текстовете и музиката в бандата?

Текстовете са на Иво и Павлин, а музиката и аранжиментите са на цялата група.

9.Какво мислите за родната рок и метъл сцена?

Ние сме на тази сцена, каквото и да мислим, то едва ли е от значение, по скоро бихме си пожелали нещо: феновете да стават повече и тяхната платежоспособност да нараства...тогава всичко ще си дойде на мястото.

10.Къде най-често хората могат да ви видят да свирите?

Най-вече по клубовете с музика на живо в страната. Тук е моментът да спомена, че на 06.12.2013 г. стартира нашето национално турне, което ще мине през Тетевен, Сливен, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Пловдив, Чирпан и разбира се, София.

11.Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

На първо време албумът, който ще бъде на твърд носител и всеки, който поиска, ще може да си купи диск на наш концерт.
Планираме още участия в страната, тъй като има и много други градове, които бихме искали да посетим.
По-нататък ще заснемем и видеоклип по избрана песен от албума, а на по-късен етап планираме записи на втори албум през пролетта на 2014 г., но както се казва: да сме живи и здрави!

12.Благодаря много за интервюто...ще кажете ли нещо за финал?

Бъдете живи и здрави, много късмет и се обичайте! Ние също благодарим за вниманието и отделеното време! Поздрави на всички Ви от сърце!!!

MetalHall

Leave a reply