Интервю с Асен Милушев от Crashbrake

Crashbrake е една от най-интересните групи, появявали се в родната рок и метъл сцена през последните няколко години. С впечатляваща визия и стил, който трудно би могъл да се опише, софиянци привлякоха вниманието върху себе си, а наскоро и издадоха дебютния си албум "Hail To The Anonymous"...за да разбера повече за него, както и за самите тях, се свързах с барабаниста на групата Асен Милушев, а ето и какво сподели той:

Здравейте! Представете накратко групата - кои сте вие и от къде сте?

Здравейте! Ние сме CRASHBRAKE и идваме от неизвестното бъдеще.

Кога и как точно се събрахте да свирите?

И четиримата обичаме музиката, и след като се запознахме в началото на 2011-а, решихме да направим група, с която да свирим само авторска музика, така се появи CRASHBRAKE. И четиримата работим извън музикалната сфера, но не можем без да свирим – искаме да се занимаваме само с музика за в бъдеще.

Какво точно значи думата Crashbrake и защо се спряхте на това име?

Името на групата не носи специално послание, а по-скоро е сбор от две думи, подсказващи за стила на бандата – твърдо звучене, без ограничения при смесването на стиловете.

Кои са вашите любими групи, от които черпите вдъхновение? И изобщо може ли да дефинирате стила си или предпочитате да не се ограничавате в музикални рамки?

В Hail To The Anonymous има 10 парчета. Във всяко от тях може би се усеща влияние на наши любими групи, но смятаме, че създаваме собствен стил, и ако чуете албума, ще се уверите, че е така. В част от песните си използваме неравноделни ритми, характерни за балканския регион, но ги правим така, че да се възприемат добре от широката публика, да не са натрапчиви. Често ни питат какъв стил свирим. Смесваме метъл с хип-хоп?  И ние не знаем какъв ни е стилът… наричаме си го CRASHBRAKE стил. Иначе любими групи са ни KORN, Slipknot, Scar The Martyr, Metallica, Pantera, Busta Rhymes, Wu-Tang Clan, Prodigy, Limp Bizkit.

Когато ви видях за пръв път си помислих, че сте някакъв хибрид между Slipknot и героите от онзи сериал Power Rangers...как така решихте да придобиете такъв имидж, от къде дойде идеята за сценичните костюми и т.н.?

Винаги сме харесвали повече да гледаме групи, които освен хубава музика правят и яко шоу. Нашата музика предразполага към това, и постепенно започнахме да експериментираме и надграждаме визията на бандата, както и сценичното шоу. Така се появиха и сегашните ни костюми и декори. Но не сме се вдъхновили от конкретна група. Създаваме си наш, нов свят.

Наскоро издадохте първия си албум - Hail To The Anonymous...разкажете как протече работата по него и какви песни има в съдържанието му?

Имахме 16 готови парчета, и избрахме най-добрите от тях да влязат в него. Работата по албума беше забавна, имаше моменти на експериментиране, Elements of Drama и промени на някои от първоначалните идеи върху музиката. Много е увличащо -  записваш нещо, a след няколко дни слушане си казваш „Не, не, тук може да се добави това, после друго”. Времето тече и се получава пълна лудница. Песните са доста шарени, има по нещо за всеки вкус. Много се надяваме за в бъдеще да имаме възможност да ползваме още повече инструменти и техника, с които да направим още по-интересни неща.

Какво ви е мнението по темата: "Кавъри с/у авторска музика"...мислите ли, че само със собствени композиции една българска банда би могла да постигне по-значим успех?

Кавърите са добър учител за всяка банда. Няма група, която да не е започнала с тях. В България с авторска музика е доста по-трудно, защото се свири предимно в барове, където кавърите са за предпочитане - питието и веселбата вървят по-добре, когато чуеш нещо познато. Може би най-добрият пример за кавъри е албумът на Metallica „Garage Inc”. Но въпреки страхотните кавър парчета в него, бандата е велика заради собствения стил и звук, които създава, заради авторската си музика. С CRASHBRAKE в началото също правихме кавъри, за да се сработим и да натрупаме опит, но веднага започнахме с работа и върху авторска музика - кавърите бързо отпаднаха от сет листите. За да има успех и собствен облик една банда, трябва да има собствено творчество, независимо къде по света се намира.

В тази връзка, какво мислите за родната рок и метъл сцена, има ли някоя банда, която да е привлякла вашето внимание в последно време или такава, която да ви вдъхновява?

Има много готини банди, но не може да се каже, че българската сцена ни е вдъхновявала.

Къде най-често хората могат да ви видят да свирите?

Избираме участията си според това с каква сцена и технически възможности разполага клубът. Това ни е необходимо заради шоуто, което правим. Клубните сцени у нас, които го позволяват, не са много, и поради това гледаме и да не правим често участия. Пролетта и лятото участваме предимно на открити сцени, фестивали.

Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

Надяваме се съвсем скоро да свирим на някой голям фестивал извън България. Също така сме в процес на търсене на лейбъл, който да застане зад нашия втори албум. Искаме да направим още по-атрактивно сценично шоу. В последните ни концерти на сцената с нас излиза момиче от Sonya Pole Studio, която се включва в шоуто с акробатика на пилон. Имаме много добри идеи, за които трябват време, средства и голям екип. Надяваме се да имаме шанс скоро да ги осъществим. Сега разчитаме на помощта на приятели, които ни помагат безвъзмездно, за което сме им много благодарни. Искаме да снимаме клип към някоя от песните в албума. Но най-добрият сценарий, който може да ни се случи, е да имаме възможността да правим музиката си на по-подходящо място от България.

Благодаря много за интервюто! Искате ли да кажете нещо за финал?

Благодарим за интервюто и възможността да се представим на читателите ви. Бъдете здрави и Rock On!

MetalHall

Leave a reply