Интервю с Антонио Митов от VELIAN

Кога станахте част от групата?

Ще се представя, като за начало – името ми е Антонио Митов и свиря на бас във VELIAN. Аз съм част от групата от самото ѝ начало, бидейки един от основателите. До този момент в бандата не е имало промяна на персоналния състав.

От кои изпълнители се вдъхновявате?

Всеки един от групата харесва сравнително различна музика и може би това е едно от нашите предимства, доколкото това се отразява на музиката, която правим. От друга страна, не е задължително нашата музика да прилича на вдъхновенията ни, дори в повечето случаи не е така. Лично аз не спирам да търся нова музика, и то не само в сферата на тежката такава. Основни вдъхновения като басисти през годините все още са ми личности като Billy Sheehan, Steve Harris и John Myung. Ако трябва да посочвам любими банди, някъде в челните позиции ще са Dream Theater, Nevermore, Death.

Какъв стил свирите?

Няма да се въздържа да не ви пробутам клишето, че това е ваша работа, на музикалните журналисти – да определяте стила на дадена банда. Нашето определение за музиката ни е DARK METAL – не само като музикален стил, но и като лирики, усещане и атмосфера.

Представете ни вашата дискография?

За група, направила дебют на сцена преди около половин година, е ясно, че няма как да разпологаме със солидна дискография. До този момент ние издадохме нашето дебютно EP “Fireflies, което излезе на 29.02.2016г и беше представено с концерт в София. В момента работим по дебютния си дългосвирещ албум, но не се ангажирам с прогнози кога ще сме готови.

Разкажете ни каква е тематиката във вашите песни?

По този въпрос може да се говори много. Ако се опитам да сбия всичко в няколко реда – опитваме да се покажем на хората едно бъдеще, в което е много възможно да се озовем, ако продължаваме по същия начин. А там далеч не е приятно място... Споделяме блянове и носталгия по изгубеното, под формата на един вид предупреждение. Разбира се, посланията не са строго директни, а под формата на метафори и алегории, както и е възможно всеки да намери своята истина, защото има пространство за лични интерпретации.

Да очакваме ли нови албуми и концерти?

Разбира се, иначе за какво се занимаваме?! 😀 Няма да спираме докато смятаме, че имаме какво да споделим с хората. В момента работим по доста неща, надявам се, че в скоро време ще можем да покажем нещо интересно.

На кои композитори разчитате?

Над 80% от композициите ни са дело на нашият китарист Дидо. Останалите са по музика на Иван, вокали. Обикновено след като вече има основната схема на песента, всеки от нас допринася по крайния аранжимент като оформя собствените си линии.

Как минава всеки ден преди голяма изява на сцена?

Всяка една такава изява е свързана с много работа и много усилия. Необходимо е да си на позиция часове по рано, следват се и се спазват работни графици, няма място за лигавщини и детски изпълнения. Непосредствено преди излизане на сцената нещата са ясни – някои от нас разсвирват в Backstage-a, други си ровят/ровим в телефоните, Иван си разпява. След като всичко приключи умората е голяма, но когато всичко се е получило – удовлетворението е още по-голямо.

Благодаря ви много за отделеното време! Какво ще пожелаете на читателите на Metalhall и нашия екип?

Най-вече здраве и да продължавате да подкрепяте родната сцена все така. Същото важи и за вашите читатели – подкрепяйте родните банди, защото вие сте голяма част от нашата сила. И накрая, но не на последно място – слушайте VELIAN! 😉

Tonia Manolova

Leave a reply