Интервю със Stereorush

  1. Здравейте! Вие сте съвсем млада рок група, разкажете малко повече за групата. Как се събрахте, кой е основателя и каква цел сте си поставили.

-   Здравейте. Основателите на проекта Stereorush са двамата ни китаристи Киро и Сашо, още известни като четвърти братовчеди по шурейова линия с Ричи Блекмор. За останалите членове на групата не се знае много, освен че били избрани чрез кастинг за надяждане с хотдози.

. Вие свирите класически Хард рок. Този стил в България сякаш вирее малко по-трудно от останалите.

-   Стилът съществува толкова трудно заради това, че групите в България са многобройни и всичките свирят за удоволствие. Ние го правим за пари. Дори да няма удоволствие. А то обикновено няма. Като истинските музиканти. Само понякога правим благотворителни концерти, за да подкрепим кампании като „Да сложим край на легалното закупуване на албуми“.

Кои групи са основните ви вдъхновения? Всяка една група, която свири мелодична музика ни вдъхновява.

-   Групите, които бих споменал са Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Bon Jovi, но, разбира се, не бива да пропускаме младите безизвестни корейски динозаври като Сам Сунг Ейч Ди или Хюн Дай Тук Сон, от които „черпим“ идеи.

Въпреки, че сте млада група вече имате един видео клип зад гърба си. Разкажете малко повече за него. Кой е режисьора? Кой участва в него, от къде почерпихте идеята за сюжета?

-   В него усчастват предимно доброволци-приятели. Във финалната сцана дори не познавахме повечето от хората. Не знаем дали и те знаеха за какво идват. Сигурно просто искаха да послушат малко хубава българска рок музика през готини колони. Режисьор на клипа е едно момче, което учи и работи в Америка. Беше леко дискомфортно самото пращане на материалите до там и след това пращането на клипа от негова страна към нас. Но ... така е – в този си период групата имаше леки финансови рамки за правенето на клипове. Идея се почерпи когато една вечер с  групата ядохме суши. Малко попрекалихме с уасабито и херингата, та ни хрумна идеята, сюжетът и сцените, които за съжаление после не можахме да пресъздадем, заради ниския бюджет, с който разполагахме за клипа.

Разкажете някоя интересна или забавна случка около записите на видеото?

-   Бюджетът за клипа надхвърляше възможностите ни, както вече споменахме,  при което нашият китарист Кирил реши да спаси групата. Младият талант решил да сключи фиктивен брак още на 19-годишна възраст със симпатично ливанско момиче, дъщеря на собственика на компания Ал, Али & Ко, който искал тя да се сдобие с европейско гражданство. Дащният бизнесмен Меди Ал Сауауали се отблагодарил на младия българин с подарък от 47 камили (една средно голяма камила струва около $784 със зъбите). С част от парите, придобити от скандалната сделка, разтърсила българските медии преди година и половина, е осъществен проектът Силата на рока (видеоклип, звукозапис и PR).

 

 

Кой е концерта който ще помните за цял живот?

-   Има много концерти, които никога няма да искаме да забравим. За жалост някои членове на групата ни, никога не биха могли да си ги спомнят, заради забранените субстанции, които бяха приемали, с цел енергичност и премахване на умората. Един от най – прекрасните концерти в нашия живот беше в гр. Перник. Там няма много рок групи и хората от града се радват на всяка млада и просперитивна група, която гостува на града. Изненадващо за нас 300те човека, които се бяха събрали в клуба, знаеха всикчи наши песни, припяваха на припевите с нас, дори разпознаваха всички кавъри, които свирихме.

 

С какво се занимавате извън музиката?

-        Нищо различно от останалите рок музиканти в България – всичко от дребни джебчийства до политически атентати. Борим се с всякакви сили за по-светло бъдеще. Понякога инвестираме, но само на сигурно. Все още очакваме сериозна възвръщаемост от всеки от няколкото ни проекти като тоалетна хартия за торни бръмбари или дизайнерски слушалки за таралежи.

Обмисляте ли да запишете албум?

-   НЕ. Полза няма. Всички наши материали и проекти ще бъдат качени  в itunes, last.fm, data.bg и други подобни сайтове.


С коя група бихте искали да делите една сцена?

-        Смисълът на живота ни би бил да свирим с най-големите имена от българската и световна музика. Жанрът не е важен. Както споменахме вече най-важното за нас винаги са били парите.


Защо българският фен според вас пренебегва в известна степен групите които имат класическо звучене и се опитват да съхранят този звук?

-   На всяка наша изява в страната идват около 40-50 непознати младежи, на възраст 15-20 години, които се кефят на шейсетсеарския класически саунд. Не смятаме като цяло, че точно българския фен бяга от групите, с класическото звучене. Просто отвън се налага такава вълна от бездарни дисни идиоти и публиката дори и да не иска, е длъжна да слуша това недоразумение, което някои, главно американски продуценти с много пари и с неприятно чувство за хумор спонсорират.

Къде хората могат да ви видят на живо?

-        Да ни видят на живо ли? Да ни видят могат в районните, а да ни чуят – свирим само на плейбек от уокмен. Открили сме, че ако свирим на живо всички си тръгват. Заради публиката го правим.

Как виждате групата след 10 или 15 години?

       - Не мислим толкова за напред, гледаме само в близко бъдеще и се стремим да вървим по нашия път – песни и видеоклипове, само в най-добро качество. Единствено се надяваме да не свирим по кораби или да не сме емегрирали тотално от страната. Марак, че и за двете има доста голяма възможност и в момента биха ни издигнали във всяко едно онтошение.


Какво е мнението им за родната рок сцена била тя ъндърграунд или мейнстрийм?

-   Не мисля, че имаме емпирическата обоснованост да дадем еднозначен отговор. Изпитваме ненавист към пресилената концепция за количествено отъждествяване на качествени характеристики с оценки през обектива на външен наблюдател. Ще си позволя да дам един единствен съвет на младото поколение. Бъдете себе си и ще успеете. Ако случайно не успеете станете чалгари. Или просто отглеждайте папуняци.

Какво може да очакваме от Вас в близко бъдеще?

- Само качествени продукции и ако не провърви – бизнес с камили.

Благодаря за интервюто, надявам се да сте се забавлявали!

-   И ние благодарим! Надяваме се вие и вашите читатели също да се забавлявате !И... да слушате в свободното си време Stereorush !

MetalHall

Leave a reply