lieVeil - Instigator (2014)

В началото на 2014-та година, варненците lieVeil представиха дебютния си албум „Instigator” с мощно турне из страната и със сигурност причиниха адски болки в горната част на телата на всички присъстващи на концертите им, известна загуба на глас и продължителен шум в ушите. Разбира се, оплаквания вероятно няма.

Но ни трябваше известно време, за да отшумят тези белези и усещания..., след което седнахме спокойно да изслушаме „Instigator”-a за пореден път. Ако изобщо думата „спокойно“ е удачна, когато става въпрос за thrash/death metal. И то за адски здрав.

Но албумът започва изненадващо леко. Подхваща те с едно готино интро, пресъздаващо сякаш звуци на някакви режещи машини – е, същите тези машини ти отнасят главата по-късно.

Да, после наистина продължава скоростно и яростно, с типичното за този стил крещене. И разбира се, рев. Инструментите се чуват отчетливо и силно, сякаш всеки момент ще се изкъртят и направо те помитат още с едноименното парче „Instigator”. Със същата тази скорост директно преливаш в следващото  - „Crowned Pain”. А част от текста гласи:

„Better believe me,
you can’t deceive me.“

И ние определено им вярваме на момчетата от lieVeil. Че могат да правят музика!Интелигентно и професионално!

Вероятно, някой би помислил, че албумът е едно безспирно и неразбираемо викане. Но може би, ако изчака до петото парче, ще промени мнението си. Всъщност „A.D.H.D.“ е една силно социална песен (в превод абревиатурата означава Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Започва с някакви загадъчни звуци и адски приятна мелодия, дори танцувална. Малко след което Георги (вокал) едва ли не започва да се кара. Но песента наистина е страхотна, носи някакъв силно - емоционален заряд. В действителност, всички песни носят своето послание и „затова са намерили своето място в албума“, както казва Георги, който е и автор на текстовете на lieVeil.

Толкова динамично вървят парчетата и преминават едно в друго, че неусетно си преполовил албума с „The One”, която е най-втежнена сякаш.

Иначе до края следват „Shopping Therapy”, „A Point of View”,  „Torpid” и „Horo Raised”, която е истинска лудница.

Дължината на албума е около 40 минути, но ти се струва, че си стигнал до края ужасно бързо, където финалното парче „Terror Eyes” мощно те довършва. И ти остава само да се чудиш дали инструментите са здрави, а гласните струни на вокала – в състояние отново да издават такива страшни звуци.

Обложката също е страхотна, избягала от типичните за този стил изображения на чудовища, кръв и други създания, олицетворяващи смърт. Даже е твърде изчистена и в същото време впечатляваща. Дело е на Илия Тодоров – приятел на групата.

А защо “Instigator”?!Защото „всеки има своя „подстрекател” в живота си, бил той идея или личност, бил той „за добро” или „за лошо” (Георги Димов – вокал на lieVeil).

Албумът със сигурност ще се оцени високо от почитателите на Napalm Death, Children of Bodom, Kreator, както и от всички, които се заслушат в текстовете. Определено не се препоръчва при шофиране, защото е твърде възможно слушателите да бъдат "подстрекавани" (Instigator) към силно и неосъзнато превишване на скоростта.

А сериозното заключение е, че това е албум, който заслужава да бъде оценен – заради професионализма и желанието, с които очевидно е направен и  заради качествената музика, която носи.

Записан и миксиран от lieVeil,  във Варненското Студио 33, а всеки може да си го поръча директно от бандата на email: lieveilbg@gmail.com  или на официалната им страница във Facebook: www.facebook.com/lieVeilband

 

Оценка:9/10

 

 

MetalHall

Leave a reply