За и против политиката в музиката

Беше  една дъждовна вечер, в един непознат квартал, в един чудесен клуб...и един великолепен концерт! Исторически даже, защото отбелязваше определен период от съществуването на една голяма група. Умишлено не искам да я споменавам, защото тя наистина е голяма и ужасно талантлива,  с безспорни и много музикални успехи. И този концерт беше наистина  чудесен, но...

Даже не си спомням колко пъти точно момчетата излязоха на бис, толкова силен концерт беше и толкова силно цялата публика ги викаше отново, и отново на сцената.

Докато в един момент не разбирах скандиранията. Заслушвах се, напрягах се, но така и не разчитах посланието,  в което е увлечена публиката..., докато на черния фон не изплува белият надпис „ОСТАВКА“ и не ме изкара от недоумението! Малко след  като вълнението и емоциите преминаха обаче, изпаднах в още по-голямо объркване и започнах усилено да размишлявам за тези две, по мое мнение, несъвместими неща – Политика и Музика!

И позицията ми е почти категорична! Казвам  почти, защото винаги има един малък процент от обстоятелства, които са в състояние да променят мнението или преценката ни. Но, не, политиката определено няма място в тази вселена. Защото в мръсна, продажна, опорочена, винаги свързана с нечии интереси за изкарване на нечестни пари и облагодетелстване на омерзени души.

А Музиката е всичко, обратно на това. Музиката е любов, вдъхновение, себеотдване и намиране...Музиката е живот. За доста хора.

Е, да, в днешно време вероятно има групи, които също гледат да задоволят своите интереси, правейки комерсиална музика и такава, която продава. Преиздават албуми, разпространяват скъп мърчандайзинг...Но все пак, става въпрос за музика. Музика преди всичко!

Нищо против провокативните политически текстове и тези, с които бандите изразяват своята агресия или тази на хората, към несправедливостта или бедността например. Но твърдо против агитацията и дейното участие на групите в политически протести!Нека това да бъде част от амплоато на една друга категория изпълнители ( с което съвсем не искам да обидя някой творец). Просто не мога да свържа протестния марш и недоволните викове с това, което носи музиката. Това, което Ни носи.

И аз, като един обикновен музикален фен, ценящ изключително изпълненията на живо на групите, който с радост и ентусиазъм отделя от бюджета си, за да си купи тениска или диск например, искам на коцертите да бъда изцяло обзета от музикалната еуфория, от емоциите на живото изпълнение. Но не и да крещя ОСТАВКА! Не, не и не!Това е реплика за площадите и протестите за затворените  или разбити пътища, недостига на детски градини, неотпуснатите средства от Фонд Земеделие, връщането на забрани за пушене, и т.н. и т.н.

Не че не подкрепям и не се бунтувам срещу много от несправедливостите  и абсурдите, които се случват у нас, но, хора, музиката си е музика...Нека я оставим чиста!И искрена!Такава, каквато трябва да бъде!Каквато е!С всичко, което би могла да изрази, да покаже и донесе - емоция, вдъхновение и много красота, нарисувана с думи.

В крайна сметка, всеки сам си преценява какви емоции иска да изживее. И къде е мястото, където да ги получи или изрази!Но политиката и музиката са две различни неща и винаги ще бъдат, независимо от политическите теми, които се засягат в песните!

И въпреки противоречието в принципите и убежденията, беше наистина велиоколепен концерт!Групата също!

MetalHall

Leave a reply