За вълненията, музиката и мусаката - True Story

PHOTOGRAPH BY Aneliya Moravska

На 19 април в rock bar Fans бе един от първите лайвове на True story- банда, сравнително нова за нашата родна ъндърграунд сцена. Момчетата свириха с кавър траш групата Defected и гръцките Raw in Sect. Вечерта започна с не толкова популярни, но обичани кавъри на Kreator, Benediction, Obituary, Six Feet Under, Sepultura, продължи с гръцките траш партии на Raw in Sect, които вдигнаха градуса и завърши със страхотните авторски сентенции на True story. Александър Георгиев (Алекс) на соло китарата успя да придаде мелодична нотка на скрийм вокалите на Тодор Първанов (Тошко, познат ни от JFT), на барабаните се вихри Александър Димитров (Сашо), ритъм китарата със завидни умения поддържа Георги Димитров (Жоро), а цялата композиция се държи върху баса на Радослав Посталков (Ради).
Побръзахме да уговорим интервю, за да не ги изпуснем- въпреки умората, вълненията, прекомерното количество пот и болящите вратове, ето какво споделиха True story.

Адис: Здравейте, банда! Много се радвам да ви приветсвам с това интервю . Концертът на 19-и мина и беше приет повече от добре. Имаше доста вълнения. За читателите обаче е важно да се запознаят с вас: разкажете малко повече за себе си и бандата. Кой беше инициатор за създаването й? Откъде тръгнаха нещата?

Алекс - Здрасти, здрасти! Бандата и изобщо идеята за бандата тръгна от мен, като заедно с Тошето започнахме да събираме хора, с които да реализираме идеята. И двамата с него по времето, в което събирахме бандата, искахме да направим нещо ново, нещо, ако може, мааалко по-различно, в същото време нещо старо и нещо, което наистина обичаме. Така се появи първият състав на True Story, който все още нямаше име, все още не беше True Story и все още свиреше изцяло кавъри на до болка познати банди в metalcore стила. Общо взето историята на създаването на бандата е нищо по-различно от милиони истории за създаването на други банди, скучна работа. (смее се)

Жоро - Привет на всички читатели на Metalhall! Нямам какво много да кажа по повод основаването на бандата, тъй като съм сравнително отскоро с момчетата. Това на практика е първата група, в която официално свиря, и за момента доста неща в "групарския" живот са ми чужди, но бързо се уча.

Тошко - Идеята дойде от Сашо, като от отдавна ми беше казал, че има супер много идеи, та да дойда да запиша вокали, ако не друго.После обаче се намериха още хора за свирене и така се роди True Story.

Ради - Здрасти! Аз държа да кажа, че съм тъп басист и по принцип е добре да не ме питате нищо. Не, шегувам се, аз също се присъединих към бандата по-късно и не съм участвал в създаването й.

Сашо - Здравейте. И аз, както Жоро и Ради, се присъединих в последствие към групата. В предишния й състав бях слушател на само две репетицийки. Знам, че създаването ѝ е започнало от Сашо и Тошко и се радвам, че ме поканиха на пробно изслушване, от което се очертах като барабаниста на групата.

Адис: За по-незапознатите - как бихте определили стила си?

Алекс - Ами, тук идва интересната част, наистина не знам какъв стил сме. Идеята ни беше да сме metalcore, но аз като основен "песнописец" явно не съм повлиян достатъчно от metalcore вълната, тъй като песните ни звучат и малко metalcore, и малко thrash, и малко melodic death metal. Вокалите пък на Тошето са най-разнообразни харшове и от death metal-a, и от metalcore-a, и от deathcore-a, и чат-пат чисти партии. Малко сме някакъв тип миш-маш, не знам, наистина това е много труден въпрос - някакъв метъл свирим. (още повече се смее)

Жоро - Ако кажа "мешана скара", няма да е пресилено. Не че сме някакви супер уникални като стил, но е забавно как са преплетени доста от стиловете, които всички в групата харесваме - щипка thrash, малко death и melodic death, metalcore и дори някои heavy metal моменти за цвят. Абе, за всекиго по нещо.

Тошко - Приближаваме се до metalcore-a, но аз бих казал, че е някаква странна смесица от много видове тежък метъл, който всички сме слушали през годините.Не се влияем от модни течения-правим това, което ни харесва и можем най-добре, без да се вкарваме в някакви рамки !!!

Ради - Свириме тежка и в същото време мелодична музика!

Сашо - Метъл! Има елементи от доста подстилове на метъла, затова просто- метъл! Тежко и мелодично.

Адис: Как се чувствате след концерта? Аз бях очарована, но ми е интересно имате ли други отзиви от събитието?

Алекс - Аз лично се чувствам супер, предполагам и другите момчета също. Винаги съм свирил с една основна цел - да се забавлявам. Та това е идеята на музиката, по дяволите, ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ! Концертът беше изкъртващ и аз лично си прекарах чудесно. Поради тези причини и след него (концерта), все още ме държи вълнението и удоволствието от събитието. Отзиви за концерта чух, да - "не ставате за нищо бе, не свирите кавъри на МеталиЦа" .(смее се) Не, шегувам се, имаше доста хора във Fans, гледах настроението през цялото време, докато свирихме - летяха коси, бири, пот и тела - мисля, че си изкараха добре хората. Не мога да кажа, че някой ни е харесал, но похвалното е, че никой не дойде при мен да ме плюе.

Жоро - Страхотно! Наистина това беше едно от най-вълнуващите ми преживявания досега. Все пак ми е първо излизане на сцена. Е, естествено имаше някои моменти, в които си се дънехме, но беше едва забележимо и само ние си ги знаем.( хили се)

Тошко - Размазах се от кеф !!! Наистина не вярвах, че ще звучим толкова добре въпреки видимата ми умора...най-тъжното беше, че свърши бирата. Останалото беше повече от прекрасно. Публиката куфееше, въпреки че не знаеше песните ни. Е, някои си припяваха неща, което ме радва, че са отворили youtube, за да чуят някое друго парче от EP-то ни.

Ради - Според мен вечерта мина повече от добре и честно казано, след това изпълнение ми се свири повече от всякога.

Сашо - Чувствам се уникално добре. Много хора куфяха и това за мен е чудесен показател. Удовлетворен съм и с нетърпение чакам следващата ни изява!

Адис: Свирихте с Defected и Raw in Sect. Какво е мнението ви за двете банди?

Алекс - Съвпадение или не, аз свиря китари и в Defected, като тук мнението ми е пристрастно - супер яки пичове и метъл фенове, като се надявам с тях забавлението тепърва да започва с пълна газ! Гръцките братя Raw In Sect просто ме сгазиха от към техника на свирене - чудовища! Бих свирил с тях отново с абсолютно удоволствие.

Жоро - Defected като за група, която свири само кавъри и е събрана като на шега, бяха доста стабилни на сцена. Страхотното е, че момчетата се осмелиха да свирят неща, които като цяло в България хората много-много не ги слушат/изпълняват. Raw In Sect - страхотна банда! Малко ми напомнят Baroness, което ме спечели за тяхната музика. С огромно удоволствие бих свирил отново с тях, ако ми се отдаде такава възможност.

Тошко - Defected се представиха много на ниво и пръснаха от зверски яки кавъри. Трудно започнаха,но после нямаха спирка! Raw In Sect - на моменти ми бяха доста странни, но мисля че добре се вписаха в цялата тая тресня. Звучаха обаче доста сработено, което на мен лично много ми харесва, когато чуя една банда на живо.

Ради - Defected си ме изкефиха на макс. А момчетата от Raw In Sect си звучаха направо професионално.

Сашо - Много ми харесаха. И двете групи. Забиха с кеф, настроение и желание. Това води само до добър резултат в моите очи и уши.

Адис: Тогава се надяваме да има още такива концерти! Преди около година (миналата есен) сменихте ритъм китариста си. Какво породи такава промяна? Как се приема новото попълнение и доволни ли сте от избора? Труден ли беше изборът?

Алекс - Ох.... този въпрос е такъв, на който пак не знам как точно да отговоря. Предишният ни китарист напусна, защото така реши. Да, това е отговорът на въпроса, той просто реши да напусне, без да дава каквото и да било логично обяснение. Оттогава дори не е казал "здрасти" на никой от нас, явно нещо сме го засегнали, наистина не знам...Това пък напускане доведе до положителна промяна за True Story, защото се появи Жорката, който изобщо не беше труден избор. Той просто дойде на първа изобщо репетиция с нас и беше научил каквото му бях дал да научи във вид, в който ме устройваше напълно. Разбира се, че съм доволен от него!

Жоро - Нека другите да кажат, аз съм си добре. (смее се)

Тошко - Няма "Ох, Саше" ( и той се смее)! Лафът от едно наше интервю по радиото "чакаме Жорката" е абсолютно в сила. Изчакахме го и не особено време след това- положителните резултати бяха налице!!! Изключително готин човек и приятел и с удоволствие се работи с него. Ембата също беше пич, но той си пое по своя път и може би сега мъничко съжалява, че ни е напуснал... Ние обаче го поздравяваме, ако чете това, и му пожелаваме всичко най-добро!

Ради - По случай напускането на предишния китарист нямам точна представа, просто може би се получи несъвместимост на характери. По повод новото китарно попълнение - Жорката, съм доволен и като свирене, и като идеи, и като човек.

Сашо - Не знам защо напусна. Така и не даде обяснение. За добро или лошо групата ни не спря и продължи. Жорката от своя страна влезе адекватно и най-важното, кефи се!

Адис: Имате няколко записа в своя youtube канал, но мислите ли вече за нещо по-сериозно? Можем ли да очакваме официално EP или албум?

Алекс - По този въпрос не съм спирал да мисля, откакто се наложи промяната на втората китара при нас. Като цяло не обещаваме нищо и не се ангажираме с някакви срокове, но от нас можете да очаквате всичко (разбира се, не и да се разпаднем).

Жоро - Мислим го доста сериозно албума, но като цяло имаме много път още да извървим, за да направим нещата, както трябва да станат. Общо взето искаме дебюта да е изпипан и да не се бърза. Дотогава може би още едно демо, повече участия в клубове и като цяло те нещата ще си дойдат, надявам се.

Тошко - С най-голямо удоволствие бих записал албум с тези момчета и то много по-добър от EP-то Altitude. То е само за разгрявка и ако не ни мине котка път, чакайте огромни изненади от нас !!!

Ради - Според мен, за да имаме сериозен албум, е нужно първо да бъдем опознати повече от метъл феновете у нас. Това, от своя страна, може да стане с повече лайвове и участия, което ще улесни избора на песни в албума.

Сашо - Има време и за тази стъпка. Не е като да не е мислено, но далеч не е приоритет в момента.

Адис: Ще почакаме и ще видим, дето е думата. Интересно ми е - какво мислите за развитието на ъндърграунд сцената в България? Има ли почва и хляб в нея или е по-скоро хоби?

Алекс - Ъндърграунд метъл сцената у нас е доста по-силна и богата в днешно време, отколкото преди, да речем, 10 години. Имаме много, ама много банди, има какво да се чуе. За това дали има хляб не знам, ние с True Story свирим нашата музика, защото я обичаме и защото това ни прави щастливи. Всичко останало е въпрос на късмет и личен избор.

Жоро - Засилиха се нещата, наизлязоха доста млади и нахъсани банди. Като цяло се получи едно разделяне по стилове, което като че ли преди го нямаше. Това не е лошо, защото така хората могат да си изберат какво им се слуша и кое им е на сърце. Друг е въпросът, че понякога някои концерти се припокриват с други и посещаемостта пада, но това е по-скоро проблем на клубовете и промоутърите. Иначе за хляб не знам, но със сигурност има бира и тя се лее без контрол.

Тошко - Като човек, считайки се от тази сцена, всеки ден слушам поне по една такава наша банда (независимо от стила). Има адски много групи и се вижда колко са добри, но сме в малко кофти държава и все пак се надявам нещата да се оправят.Сега нещата са една идея по-лесни за разлика от предишните времена, което трябва да амбицира всички още повече да се борят здраво и да вярват в себе си и хората, с които излизат на една сцена!

Ради - Харесва ми, че в последно време виждам доста банди, които свирят авторска музика, и то съвремена, добре звучаща. Предполагам, че с повече усилия може би може музиката да е основна дейност, а не само хоби, но ми се струва, че все още точно тази музика не се оценява достатъчно у нас.

Сашо - Има много банди, които буквално пръскат. Като по-страничен човек в тези среди, далеч нямам толкова много наблюдения, както останалите членове на True Story.

Адис: Споделете някоя интересна история, случила се около бандата, ако има такава.

Алекс - Ние сме скучни хора, не се случват интересни истории около нас. Все пак на всяка една наша репетиция гъмжи от простотия и много често се раждат гениални лафове, а понякога и небивали лапсуси. За момента сме твърде гаражна банда, за да са се случили интересни истории с нас. Времето ще покаже накъде ще завее вятъра, който може да е причина за някоя интересна история.

Жоро - Интересните истории се случват предимно на път. Като се има предвид, че доскоро само седяхме в студиото и репетирахме, ще е малко трудно да изтъкна нещо, което е извън вътрешните лафове и е интересно за широката аудитория. И тук е момента да благодаря на Бобз от Fyeld за подкрепата и лафовете, които ръси! Иначе се надявам скоро да имаме какво повече да разкажем.

Тошко - Хм, ами, всеки път на репетиция се смеем от сърце- най-прясна е историята с фотосесията ни. Аз лично така не се бях забавлявал с тези момчета и въпреки че Сашето се сърдеше, че не бяхме много сериозни на нея.Това ни трябваше, за да се поотпуснем, и вярвам, че на всички им е подействало доста добре и все някоя снимка ще става за нещо (смее се)

Ради - Моята интересна история съм самият аз! Стремейки се да преодолея сценичната треска, преди всеки лайв изпивам толкова бира, че като стане време да свирим, без да искам вече съм се напил!

Сашо - Не се сещам за нещо интересно. А, може би това, че три часа преди саундчека във Фенс аз все още не разполагах с педали и няколко железа (чинели). Жив и здрав да е Додо от Fyeld, който ми помогна в този тежък момент. Големи благодарности!

Адис: Мислите ли за други участия и кога можем да очакваме някакви новини за такива?

Алекс - Мислим, да! Като цяло е добре и мислим да започнем да свирим по-често на сцена. Ако всичко мине добре, наше участие можете да очаквате съвсем скоро.

Жоро - Естествено, че мислим! Апетитът идва с яденето, както се казва. Особено след топлия прием на сцената на рок бар "Fans", мисля, че говоря от името на всички, когато кажа, че това ни нахъса да свирим повече на живо.

Тошко - Абсолютно съм съгласен с Жорката и Сашо! Достатъчно стояхме по репетиционните, трябва да покажем на какво сме способни - скоро пак!

Ради - Разбира се! За мен е голямо удоволствие да свиря пред публика, пък и това е добър повод за пиене на бира!

Сашо - Мислим и още как! Няма друг начин да ни чуят повече и повече хора, ако си стоим само в репетиционната.

Адис: А сега един неангажиращ битов въпрос- Мусака или шкембе (има възможност за допълване на отговора)?

Алекс - Аз лично мразя и двете. Не ме питайте защо, просто и за двете имам извинителна бележка. (смее се)

Жоро - С биричка. (смях)

Тошко - Мразя шкембе, виж за мусакичка филмът е друг, ама да е поднесена с любов и много чеснов сос!

Ради - Бира и шкембе, а за десерт мусака ...с кисело зеЙе!

Сашо - И двете, и двете. Шкембето взима лек превес обаче!

Адис: Вечната дилема! (смях) Каква бира се пие в бандата, че да знаят бъдещите фенове какво да ви черпят?

Алекс - Тук пак аз съм издънката, аз много-много не обичам бира. Въпреки това обаче обичам много, ама много тъмен Kozel.

Жоро - Предимно хубава. Иначе напоследък съм фен на "Bernard"- светъл, червен, всякакъв.

Тошко - Аз по време на репетиции не пия газирано, защото си развалям гласа! За сметка на това извън репетиция каквато бира ми дадеш, само да е студена - пия. Любими са ми Бургаско, Бекс и Вайнщефан Вайс...

Ради - Ми ква бира... ми газирана, студена..... "гати въпросa" .(смее се)

Сашо - Аз си пия основно Туборг в стъклена бутилка, но нямам особени претенции. Важното е вече да не е била пита само!

Ще следим събитиято около групата и стискаме палци на момчетата от True story ! Наздраве!

Adis

Leave a reply