Загадъчните и тайнствени CRASHBRAKE – с грандиозно и великолепно представяне на дебютния си албум

Вече съм твърдо убедена, че за да си изкараш страхотно, не е задължително да е петък или събота вечер. Особено ако става върпос за чудесния столичен клуб Sofia Live Club и за още по-чудесните и интересни CRASHBRAKE. А тези момчета наистина разчупиха чудесно, иначе обикновения четвъртък.

Притъмнелият, изпълнен с много хора  клуб и приятно звучащата музика на Muse идеално ни настройваха за предстоящото шоу. А всеки, който е гледал поне веднъж CRASHBRAKE знае, че те наистина правят адски зрелищни концерти. Но тази вечер предвещаваше да е по-специална – представянето на дебютния албум на момчетата „Hail To The Anonymous“.

CRASHBRAKE излязоха със страхотни сценични костюми и маски, както винаги, а невероятните метални звуци, които се разнасяха от сцената идеално се допълваха от страхотните светлинни ефекти и лазери.

Без много приказки, „анонимните“ се появиха на сцената и след кратко интро, забиха „Kick In ( In my dreams)” – първото парче от албума, с което ни „сритаха„ бързо и директно. И беше повече от страхотно начало.

„1, 2, 3, 4 Fire, My sexual desire…“. Това е част от текста на следващата песен, която прозвуча - ”I’m а warrior”, която е и с най-силно рап звучене, може би. Но има и доста метъл и крещене в нея.

Като цяло стилът на бандата не може да се определи точно, по-скоро е уникална смесица от различни вариации на метъл и хип-хоп. Самите те определят музиката си като “ритмичен, твърд метъл  с много рифове, в който се редуват спокойни и мелодични моменти. Вокалите варират от силно крещене до хип-хоп и дори поп с модерно звучене.“

И едва ли някой би могъл да го определи по-точно, освен самите те. Вероятно и поради тази причина, албумът е доста интересен – не следва едно и също темпо, мелодията и вокалите непрекъснато взимат обрат и това някак те увлича и с любопитство очакваш следващата песен.

Реално момчетата изпълниха всичките песни от „Hail To The Anonymous“,  които са точно 10 и то в почти същата последователност.

Едноименното парче от албума „Hail To The Anonymous“  е много силно, както и “A.P.”, a на “Friday Night”, което от доста време вече се върти в радио ефира, вече всички пред сцената припявахме.

Финалът?!Като началото  - страхотен!И силен! С „Elements of drama” CRASHBRAKE ни спечелиха окончателно!Това и най-силната песен, според мен. Не знам защо. Просто те грабва и те кара да я слушаш. Отново, и отново.

DSC02078

На една от последните песни бяха раздадени маски и така за един кратък момент всеки можеше да стане анонимен, ако пожелае. Беше интресно хрумване.

Концертът беше зрелищен и много добре организиран. А като добавим и страхотните изпълнения на една девойка от Sonya Pole Studio, които идеално се вписаха в обстановката, вечерта наистина се получи прекрасно. Някои хора се оплакаха малко от качеството на звука, но аз бях толкова увлечена от загадъчността на тези момчета и от музиката, която правят, че изобщо нямам забележки в това отношение.

Единствено ми убягна личното отношение някак...Нито една изречена дума към публиката, нито оповестяване на парчетата например, нито връщане на сцената за бис след края на концерта, въпреки виковете на публиката. А и зад тези маски, всичко беше забулено в мистичност и тъмнина. Но това ги отличава от другите банди, прави ги уникални. И в никакъв случай поведението им не ги характеризира като високомерни или нещо подобно, интересни са, тайнствени и правещи готина музика.

И след като свърши концерта, слязоха от сцената и се сляха с нас, публиката. Снимаха се и разговаряха с всеки, който пожелае. И отново не показаха лицата си.

Да, знам, не се получи точно репортаж от концерт, а по-скоро хибрид между репортаж  и ревю на албума на бандата, но при CRASHBRAKE някак нещата няма как да влязат в определени рамки. Те просто са различни. И българската музика има нужда от такива като тях.

Лични адмирации към CRASHBRAKE за всичко, което правят!

Снимки от събитието можете да видите тук.

MetalHall

Leave a reply