Есенен национален младежки фестивал за авторска песен “Силата на рока 4”

Тази година фестивалът се проведе на 13-и и 14-и септември, точно преди новата учебна година,  а може би се състоя именно тогава, за да даде отличен старт на учениците и бъдещите студенти. Както вече знаете идеята на фестивала е да даде сцена и шанс на всички млади музиканти у нас, които искат да се развиват и да правят музика. Организаторите искат да помогнат на участниците да популяризират своята музика и да се качат на професионална сцена, където да покажат своите умения пред жури, което се състои от известни в музикалните среди хора.

Събитието се проведе в клуб „Маймунарника“ - Борисовата градина. Групите, които взеха участие тази година, наброяваха рекорден брой - 32 участници.  Организаторите в лицето на Милена Славова и Васко Громков съобщиха за огромния интерес към фестивала и евентуалното му разширяване догодина с чуждо присъствие покрай българските банди.

През първия ден групите, които взеха участие, бяха:
Amayah (София)

PSS (София)

Simai (София)

Stokholm (Бургас)

Rare Breed (София)

Aegonia (София)

Inflict (Пловдив)

Merian (Пловдив)

Screanshot (София)

Нова Крайност (София)

Басейн (Враца)

Rebels (Вършец)

Либре Джибре (София)

CRUSH (София)

Mneme (София)

After Midnight (Пловдив)

Всяка група изпълни по две парчета. Първата песен беше тази, която участваше в конкурса, и тя трябваше да бъде авторска. Втората песен можеше да бъде и кавър, но повечето групи представиха авторска песен.

Amayah

Началото на фестивала поставиха Amayah, точно в 17.00 часа! Бандата се представи с песните  "Yet Another Day" и „Съдбата на плътта“. Бих искала да ги аплодирам още веднъж за героизма на барабаниста Борислав Геров, който беше контузен, но въпреки това се качи на сцената!

След като публиката загря и журито слушаше внимателно, започнаха лека-полека да се изреждат и останалите групи, а те не бяха никак малко. Между бандите имаше кратка почивка за смяна и бърза пренастройка. Втори на сцената се качиха Mneme, след това Либре Джибре и Simai, които изпълниха Electrify“. Изключителни групи от столицата с чудесно представяне. Битката ще е наистина оспорвана, а кой ще бъде победителят?

Следващи по ред се качиха Aegonia, които скриха шапките на журито. Песента, с която участваха на фестивала, беше „Суровата планина“. За втората песен от тяхното представяне дори нямам думи да опиша какво е чувството, когато чуеш на живо каба гайда с това внушително звучене, което бе на песента „Ща да ида,майчинко“. Софийското нашествие на сцената не свърши до тук, разбира се, следващи на сцената се качиха момчетата от Рядка Порода- (Rare Breed) с песента „Последен Вик“.

Aegonia

Седми по ред на сцената се качиха пънк рок бандата Screanshot. Момчетата изпълниха две авторски парчета, като първата се казваше „Destined to be“, а втората- „Lost“.

Следващите участници пропътуваха пътя от Бургас до София, единствено, за да представят на журито и на всички присъстващи новия си сингъл „Мотивация“. Това са STOKHOLM. Добро присъствие на сцена, добра реакция от страна на публиката, какво повече мога да кажа?

Веднага след бургаското присъствие излязоха Нова Крайност, Merian от Пловдив и  PSS. Следващото участие беше изключително атрактивно и различно на фона на всички останали участници, които бяха минали. А именно Басейн от Враца, които ни потопиха в фънк и джаз звученето. Обиколката на България продължава и следващи на сцената са пловдивчаните от Inflict. Песента, с която заявиха своето участие на конкурса, се казва „Бензин“ и е посветена на пловдивския мото-клуб „Бензин“. Тяхното участие успя да нажежи  и дори да подпали публиката.

PSS

Вечерта мина неусетно и нейният край приближаваше. Следващи бяха миналогодишните победители от Crush. Освен с това участие те могат да се похвалят и със скорошната им победа от „BNT park live“, където спечелиха първо място - заснемане на видеоклип. На сцената на „Силата на рока 4“ те представиха и най-новата си авторска песен „Magic Baby“.  След тях се изявиха и последните групи от Вършец - Rebels и пловдивчаните от After Midnight.

Така приключи първият ден от фестивала „Силата на рока 4“. За жалост не успях да присъствам на втория ден, но ето кои групи се включиха в надпреварата в неделния ден.

JFT (София)

Elemental Pyro (Пловдив)

Deficit (София)

Tomorrow May Fall (Пловдив)

Paranormal (Пловдив)

Flipstick (Пловдив)

Лопатарка (Монтана)

Slix (София)

No more many more (София)

Ricihie’s Rock School (сборна формация)

Psycho Smile (София)

Жълти Стъкла (Варна)

As Orchids Wither (Пловдив)

Impade (София)

Kristal Bardess (Русе)

Savage Ravage (София)

Победителите от четвъртото издание на националния младежки фестивал за авторска песен  „Силата на рока“ са:
1. No more many more (София)

2. Simai (София)

3. Impade (София)

4. CRUSH (София)

5. JFT (София)

6. Лопатарка (Монтана)

7. Stokholm (Бургас)

8. Aegonia (София)

9. Savage Ravage (София)

Честито на всички победители и нека силата на рока бъде с вас!

MetalHall

Leave a reply