Енергията в ''ELEMENTAL''

През един дълъг женски месец, на име Март, клуб ''Mixtape 5'' беше разтресен от стихията 'This Burning Day' които тогава представиха своето дебютно EP ''ELEMENTAL''.

Нека бъда вашият пътеводител през това емоционално преживяване наречено ''ELEMENTAL''.

0007156946_10
1. The Road (Intro)
Всеки е обикалял из гората под звука на птички и насекоми, всеки се е замислял за кое добро, кое лошо. Когато чуете симфонията от нежните звуци, които са украса на цялото пътешествие, през което ви повеждат Калин, Денис, Тедо, Мартинес, Добри и Шарки. ''The Road'' е едно съвършено интро, което е гротеска на един начин, да покажат прогресивност, нежна визия и едновременно прекрасни музикални умения.

0007156948_10
2.A Former Life

''..years from them

miles from there
i'm standing tall
born again..''

Преди 3 цели години, TBD извадиха клип към тази песен и вкараха толкова енергия в българската underground музика и наложиха свой напълно различен стил, с който аз лично и до сега свързвам звученето на тези гиганти.
Изпълнено както с груба сила, така и с нежна мелодия, ''A Former Life'' остава едно от парчетата в това EP което винаги, ще направи пукнатина в сцената или кръв в публиката. Едно толкова добро интро, изпълнено с бързина и красиви лирики, което след това се превръща в една емоционална експлозия. Перфектно съчетание на всяка една част от инструментите и необузданата лудост, в която преминават едни 5 минути.
Тук можете да гледате и клипа :


3. Colossus  

''...even if we're forgotten
time won't ever end..''

С всяко едно парче от EP-то емоцията се покачва, енергията се превръща в един хаос, при който пресъздаването наживо ще бъде опустошително. Насечените рифове и вокалите, които от типичните за този стил, се превръщат в по-дълбоки, по-силни и по-зверски, носят на слушателя жестока еуфория - да повтаря фрази, да връща постоянно назад и да запомня всяка частица от текста.

     4.If you feel the same

''...can you feel the life we created..''
0007156945_10

Трудно биха ми стигнали думи за точно тази песен, защото когато си купих EP-то си пуснах първо нея и бях шокиран! С едно толкова брутално интро, че направо ти настръхват космите, което те пуска в едно торнадо от звуци и тежки рифове. Тази прогресивност в метълкор ерата, TBD са уловили до максимума и я дават на техните фенове в една първична агресия. Улавят моментите на публиката с тези красиви чисти вокали, които са едно богатство, което само This Burning Day имат.

    5. Forgotten Traces

''I'm the past...
the point...
of no return!''

Последната песен от сагата ''ELEMENTAL'' завършва с... Трудно ми е да опиша любимата си песен от това EP. Влятата емоция е безгранична, а момчетата са направили един проект с множество различни музикални находки. Парчето е толкова перфектно мастерирано, че няма как да се изкара по-добър звук от това.

Като за край искам да отбележа, че след като слушай целия албум многократно, единственото заключение, до което мога да стигна е: това е ЕНЕРГИЯ.

This Burning Day са една прогресираща метълкор група в България, която бавно, но славно проправя корените си, както през балканите, така и из цяла Европа. И тяхната сила е в енергията, която носят със себе си, първичността на агресията и нежността на цвете.

Изключително добри музиканти, жестока концепция и музика, която наистина те зарежда.

П.С. Тук можете да прослушате албума в официалният им BANDCAMP (а след като ви изтече времето, си го купувате!).
П.С. Тук можете да харесате страницата и да следите за бъдещето на групата: THIS BURNING DAY.

Композиции10
Текстове9
Звук10
Въздействие10
Изпълнение10
9.8
Naer

Leave a reply