Емилиян Велизаров – Worlds Apart, Written Remains 2013

Предколедните емоции и вълнение започват лека-полека съвсем да ни обземат. Улиците греят с цветните си светлини и неизбежно отвсякъде весело звънтят коледните песни.

Всичко това е много мило и вълнуващо, но именно в тази предпразнична треска и еуфория, човек понякога усеща и силна необходимост от уединение. И поне за кратко да бъде изключена повтарящата се всяка година коледна музика.

А ние, с най-искрени намерения, Ви предлагаме да направите това с чаша червено вино и соловия албум на Емилиян Велизаров – “Worlds Apart, Written Remains”, издаден по-рано тази година.

Песните в него са 12, изцяло на английски, а стилът може да се определи като мелодичен, прогресив - хеви метъл.

Още с първото интро си обречен да бъдеш завлядян от целия албум. Във „Falling Skies“ се усещат както китарите, така и мелодичните звучи на кийборда. А някак почти веднага след него парчето “Unbreakable”  те хваща здраво и бързо те убеждава, че стилът на Емо е абсолютен power metal, с динамично и силно отчетливи китари и доста твърд саунд на моменти.  Според  мен, именно тази песен е най-силно вдъхновяващата, не само заради прекрасния текст и въздействащия клип.

Именно поради енергията на тази песен обаче, в следващите някак се усеща леко забавяне на темпото, като “Ran Down On Me” е най-силно противоречивата и неопределена по стил в целия албум. Което, разбира се, съвсем не я прави лоша.

Точно по средата и точното си място в албума е намерил инструменталът “Karma”, който представлява нещо като почивка между двете части на диска, малко след който идва песента “Never Surrender”, която силно напомня звученето и меланхолията на Evergrey и въпреки всичко носи абсолютно своята идентичност и красота. А баладичната „Loving you“ и “The Storm” са като две половини на една и съща песен, съставена от бавна първа част и втората, която е по-динамична.

Парчето “Crossroads” пък ни предоставя едно прекрасно китарно соло  в началото и изключително приятни звуци на пианото. Много мелодична, лирична и вдъхновяваща, караща те наистина да се замислиш за това колко пъти животът те поставя на кръстопът.

Този албум е като своеобразна театрална постановка, състояща се от начало, антракт и епилог. Разказваща ни житейска история, в която задължителна част заемат любовта, бурите и пресичащите се пътища. С неизменното влияние и напомняне за Jeff Skott Soto и дори Chuck Shuldiner на моменти, мисля, че много от слушателите ще ръкопляскат в края.

Но този албум иска слушане. Поне няколко пъти, за да може да бъде разбран и усетен напълно. И после заобичан.

И всеки може да си достави това музикално удоволствие само срещу  5лв., като си го закупи от самия автор.

Приятно слушане!

MetalHall

Leave a reply