Димо Петков от Krossfire: Да бъдеш на една сцена с Deep Purple беше напрегнато

Кога се присъединихте към групата?

Присъединих се към Krossfire в началото на 2004 г. Бях приключил с работата си в предишната си група и получих покана от момчетата. Направихме предварителен разговор, една-две репетиции и всичко беше наред. Паснахме си перфектно, както музикално, така и като хора. И вече 12 години сме заедно. 🙂

От кои музиканти се вдъхновявате?

Моето вдъхновение са Iron Maiden и Kamelot. Слушам Maiden от 1986 година и те бяха първата група, която чух в метъл стила. Kamelot открих в края на 90-те. Те бяха наистина нещо свежо и различно, в сравнение с гръндж вълната тогава. Смесицата между хеви, пауър и прогресив метъл е нещо уникално за мен.

Разкажете за участието ви на концертите на Jag Panzer, Pungent Stench и Deep Purple?

През 2005 година получихме покана да бъдем подгряваща група на Jag Panzer, на концерта им в София, клуб "Фенс". Поканата дойде от Албена Цолова (SinBSin / EAST METAL RECORDS) с която се познавахме от преди. Това беше наистина страхотна новина за нас. Знаехме за Jag Panzer и това беше голяма чест да открием за тях. Те дойдоха и с Крис Бродерик, който в последствие премина в Megadeth. За съжаление, нямаше много хора в клуба, но се получи доста добър концерт.

Pungent Stench беше още една възможност да подгреем за известна група в България. Вярно е, че двата стила музика не са сходни. Може би беше по-добре друга група да свири с тях, но в крайна сметка се радваме, че можахме да се запознаем и да сме на една сцена. А и се получи доста добре. Нашите приятели от Vrani Volosa също свириха в този ден и стана интересна хеви, дет/грайнд кор вечер :-)))))

Да бъдеш на една сцена с Deep Purple беше много напрегнато - задължаващо, но и страхотно усещане. Това беше едно от най-значимите за нас участия. В Пловдив имаше 15 000 души. Това беше първото ни участие пред толкова голяма публика. Да подгрееш публиката за Deep Purple – това бе голяма отговорност.

Ще ни разкажете ли как клавирните инструменти се вписаха в групата след напускането на предишния ви китарист?

Петьо е при нас от 2007 година, така че за тези 9 години той се утвърди стабилно в Krossfire. Предишния ни китарист, Никола Иванов, реши да продължи музикалната си кариера извън групата и ние решихме, че ще е по-добре да привлечем клавирист, а не втора китара. Това отвори още повече възможност за групата в музикално отношение. Искахме да поемем в пауър/прогресив посоката и за това решението ни бе клавири. Петьо е страхотен префесионалист и човек, и нямахме никакви проблеми с напасването. Всичко стана някак естествено.

Имате нов албум. Може ли да ни кажете малко повече за него?

Да. Новият ни албум се казва "Shades Of Darkness" и ще бъде издаден на 03 Юни 2016 от немския лейбъл "Pure Steel Records". Записан е в студио "F.1Sound Studio" в Пловдив, с тонрежисьор Васил Вълчев. След това е мастериран в "Imperial Mastering", Калифорния от Колин Дейвис. Записите ни отнеха около 5 месеца, а композирането и записването на албума ни отне около 4 години. Не искахме да прибързваме, а искахме да обърнем достатъчно внимание на материала и идеите за да можем да постигнем максимално добър резултат. А ние сме доволни от него и албума звучи страхотно. Благодарим и на гостите (наши приятели), които записаха страхотни вокални партии, както и невероятно чело за баладата ни "Farewell".

Кои са хората от групата, които композират песните Ви?

За "Shades Of Darkness" основните композитори бяха Георги Кушев и Петър Бошнаков. Така или иначе, след първоначалната идея за дадена песен, всички се събираме и даваме допълнителни такива. След това започваме да пишем и текста. Това правя аз. Работим като екип и се справяме перфектно.

Как минава всеки ден преди изява на голяма сцена?

Когато трябва да пътуваме, естествено минава в път :-)))) Подготовка на техниката, товарене и път. След пристигане sound check, виждаме се с приятели, разговори и концерта. Общо взето не правим никаква специална подготовка, освен ако не е някакво много важно събитие. Просто се забавляваме.

Благодаря ви за отделеното време! Какво ще пожелаете на читателите на Metalhall и нашия екип?

И аз благодаря от мое име и от името на групата. Пожелаваме на вас и вашите читатели да бъдете все така позитивни и да продължите да обичате рок музиката. Бъдете верни на себе си и на това да давате обективно мнение на читателите си, а те ще ви подкрепят и ще бъдат с вас още дълго време.

 

13139128_1566798086952276_7122748600449680743_n

Tonia Manolova

Leave a reply