Дидо от D2 за "Голямото рок междучасие": "Искаме всички да имат шанс"

Какво ви накара да застанете зад младежките групи първоначално и какво ви държи още?

След първия конкурс с готиния слоган “Ти си върхът, но само баба ти го знае“ , видяхме че има много яки, млади банди! Това ни накара да искаме да развиваме конкурса и да им даваме възможност да излязат на голяма сцена, да си премерят силите с другите групи и  да получат повече популярност. Всички сме имали банди, когато сме били на по 14-15 г., знаем през какво сме минавали, за да си намерим къде и с какво да свирим. Сега имаме възможността да го дадем на децата, които смятаме за особено талантливи и надъхани да правят своята музика.

От тази година „Голямо Междучасие“ се превръща в реалити  формат по БНТ. Разкажете ни повече за това – идеята е страхотна, как се роди тя?

Идеята е на китариста ни Митко Кърнев и е логичното, макар и леко закъсняло, продължение на 8 години търсене на банди и промотирането на тези, които заслужават.

dido_d2Какво очаквате от първото издание на „Голямото рок
междучасие”
(както вече се нарича конкурса) по БНТ?

Бях на кастингите, освен това с прекрасната Миленита ще водим шоуто, така че следя доста отблизо какво става. Има супер яки пичове на по 18-20 години, които направо ни отвяха! Супер разнообразни банди от най-мелодичния рок, през геройски метъл, пънк, до най-твърдото което съм слушал напоследък, а все пак съм фен на Pantera и Slayer 🙂 Ще бъде жестоко - най-сетне реалити за банди, и то по БНТ!

Освен името е променена и максималната възраст на възраст на участниците, която вече е до 22 години. На какво се дължи това?

Просто има супер талантливи деца - искаме всички да имат шанс.

Поддържате ли връзка с победителите от конкурсите или с някои от другите банди? И поддържате ли интереса си към развитието им?

Следим ги внимателно и помагаме с каквото можем. Тези, които искат - успяват!

Какви са наблюденията ви за еволюцията на сцената от тогава насам?

Все по смели са в изразяването, прескачат от стил в стил, и то в рамките на едно парче! Свободни, готини и будни млади хора - има надежда!

fb_img_1460375247213Какви основни грешки отчитате при групите и какво считате, че трябва да направи банда, за да грабне вниманието ви?

Някои, за моя радост малцинство, свирят много кръчмарски и скучни неща… Всичко, което е направено с кеф ме вдъхновява!

Бихте ли споделили най-приятния и най-неприятният спомен свързан с конкурсите?

Няма неприятни моменти. Смешно ми е като някакви хора на по 20 години се цупят като дечица, ако не спечелят първо място… Иначе като цяло е супер забавно!

Извън конкурса, как избрахте да се занимавате с музика, какво ви вдъхнови?

Ще цитирам любимия си китарист, композитор, текстописец, певец и тн.: "You don’t find the way, my dear, the way finds you…"

(бел. ред. цитатът е от песента на Queens Of The Stone Age "Someone's In The Wolf")

Има ли конкретни изпълнители, които са задържали вниманието ви над музиката през това време?

Почнах  с Beatles на 5-6, минах през Aerosmith и Bon Jovi до 10, после Metallica, Maiden до 12, Doors, Faith No More, Queens Of The Stone Age и тн… Слушам от Ванеса Паради, през Иги Поп до Mastodon, Clutch и всичко, което ми въздейства и гори отвътре!

didomitko_d2 Има ли нещо, което слушате, което би учудило феновете ви?

Gogol Bordello и Ленинград.

През декември миналата година се навършиха 10 години от началото на съвместната ви работа с D2. Kакво се е променило от тогава?

Много неща. Всички сме много самокритични, търсим развиваме се и живеем с музиката!

Има ли нещо, за което съжалявате за цялото това време? А нещо специално, с което се гордеете?

Не съжалявам. Грешките са ме учили, изкарвали сме си супер яко, свирили сме в цяла Европа, записахме албум в Щатите, купона продължава!

Албумите „6“ и „Феникс“ са издадени в разстояние от 8 години, но през това време издадохте  много самостоятелни песни, на какво се дължи това?

Пазарът тук е такъв… Освен това имахме тонове материал и избрахме само най-яките неща според нас 🙂

Издадохте песен с Миленита, как се случи тази колаборация и какви са впечатленията ви от съвместната ви работа?

„Мираж“ е много milenitadidoспециална песен за мен. Направихме я на вилата на единия ми дядо - горе в балкана, пролетно време... Няколко пъти я записвахме. Митко и Сашо записаха бек вокали, но в крайна сметка искахме да се получи по-як контраст между гласовете. Естествено решихме, че ни трябва женски глас, говорихме си кои гласове ни кефят и така - Миленита! Супер свежарка е, няма много такива отворени и готини хора в музиката в България.

Как избирате музикантите, с които правите общи парчета?

Трябва да идват с много уиски и бира на проби - иначе са аут!

Какво да очакваме в бъдеще от Вас и Д2?

Нови, яки песни, концерти и всякакви щуротии! Чао и Наздраве!

Георги Искърски

Leave a reply