Георги Чапанов за рок фестивала "Свободна зона"

-Здравей, Георги! Как мина фестивала, оправда ли очакванията ти?

Да, смятам че за първа организация на такова събитие от моя страна и от страна на баща ми, нещата се получиха добре.

-Изключително ми е интересно как се роди идеята във вашето семейство? Кой е виновника за това прекрасно събитие?

Идеята беше обща, на мен и на баща ми. Аз като огромен почитател на по-тежката музика отдавна исках да се организира такова събитие, в което да се изявят плевенски групи и да оживят малко град Плевен, защото за съжаление рядко се организират такива концерти в нашия град. Баща ми от своя страна, виждайки моят хъс ми предложи да направим рок фест със заглавие „Свободна зона“. Аз бях изключително заинтригуван от тази идея и започнахме да задвижваме нещата по този проект.

-А как се организира фестивал като този? Разкажи ни повече от кухнята на събитието?

Първо се ражда идеята и се споделя с партньорите, в случая с Военен клуб Плевен и читалище „Цветан Спасов“. След  това се разпределят задачите. На мен ми беше отредено да се заема с музикалната организация и селекция за фестивала. За целта осъществих контакти и проведох интервюта с всички желаещи да участват...

-Групите и  индивидуалните изпълнители са единствено от град Плевен ,това в чест на първото издание ли е или фестивала е насочен единствено към популяризиране на изпълнителите от града?

Бих казал популяризиране на плевенските групи, защото има много талантливи плевенчани, които трябва да бъдат чувани повече, но фестивалът е отворен и за гост изпълнители. Неговият периметър ще се разшири в следващите издания.

-Разкажи ни накратко за групите и изпълнителите , които взеха участие ?

Бяхме шест групи и две индивидуални изпълнения – едното на баща ми, а другото беше мое. А сега започвам с групите – Paradise revenge, които бяха най-малките участници, свирят стилове балада, блус, рок и хард рок; Alive and screaming са ориентирани към подстиловете на рок музиката; Wave after wave (групата в която съм вокал и китара), изпълняваме стилове  рок алтернатив и метал; Rampage, като предпочитани стилове музика от тях са рок, блус и метал; All night long свирят песни в стил рок и метал;Fecal body incorporated, изпълняват авторски парчета в стил горграйнд.

-Ти самият се занимаваш с правенето на музика.Какво представи на фестивала?

Свирих с групата ми Wave after wave и представих самостоятелно една моя авторска песен озаглавена „Помисли над това“.

-В момента върху какво работиш? Какви са плановете ти за тази година?

В момента се сработвам с групата Wave after wave с членове Георги Чапанов, Валентин Далев, Йордан Попов и Лидия Лютова. Също така продължавам да работя върху своите солови проекти - електронна музика + рок мотиви и вокал .

-Вече имаш зад гърба си издаден албум, макар и с електронно  звучене.Мислил ли си да издадеш такъв и с рок мотиви? 

Ами да. В момента се занимавам точно с такива проекти в които комбинирам електронно рок звучене с китара и моя вокал. Живот и здраве като се съберат достатъчно готови парчета ще издам такъв албум. : )

-С коя песен се събуждаш сутрин?

Различно, според настроението, но ако говорим за аларма не може да се каже че е песен, а някакви скрибуцания.

-Кога най често те връхлита вдъхновението? От какво е вдъхновена твоята музика?

От живота, от самото звучене на инструментите, понякога и от емоционалното ми състояние.

-Имаш късмета да се родиш в музикално семейство ,разкажи ни нещо повече за вас?

Родителите ми са учители по професия, но баща ми е от потомствен музикален род. Самият той е певец и композитор, автор на два албума. Майка ми има издадена стихосбирка и е автор на много от текстовете на песните на баща ми, както и на една от моите авторски песни – Страдаща душа.

-Разкажи ни за съвместните ви изяви?

През 2003 година издадохме първият семеен авторски албум „Началото“, като песните са написани от баща ми и изпълнени от мен и моя по-голям брат Васил. След това започнахме да изнасяме множество концерти най-вече в Плевен, като изпълнявахме и  песните на Емил Димитров.

-Коя е първата ти записана песен  и на каква възраст беше ?

Бях на шест години ако не се лъжа, песента се казва „Раците“ и е по текст и музика на баща ми.

-Това беше всичко от мен!Пожелавам ти фестивала да се превърне в  традиция, без която града да не може! 

Благодаря, ще се постараем. : )

MetalHall

Leave a reply