Влакове, самолети и много музика в полета на SEVI при представянето на новия им клип

    Трудно се пише за събитие, толкова богато на...събития. Как да интерпретираш в писмен вид звуково и визуално шоу, което рядко се среща по нашите сцени? Особено за рок група. Особено в клуб. Пак е трудно, дори когато групата е SEVI, а клубът – Rock It.

    Поводът за събирането в тази сряда вечер - 23.04.2014 година беше представянето на новия клип на SEVI – песента On My Own. Любопитна публика напълни  софийския бар Rock It , а групата с шоуто, което направи, успя да надхвърли и без това високите очаквания на феновете.

    SEVI  в състав Светлана Близнакова – вокал, Деси Маркова – клавишни, Рали Велинов – бас, Павлин Иванов – барабани и Томи (свирещ и в LIEVEIL) – китара, освен че са една от най-талантливите български групи, влагат във всяка своя изява и респектиращ професионализъм. Не направи изключение и това тяхно представление, което започна с покрита с черна завеса сцена и оглушителен звуков ефект на преминаващ влак. Когато завесата се вдигна, бандата изигра театрален етюд, в който те бяха пътници, нетърпеливо чакащи влака на малка гара.

севи6

Звуковия фон, докато траеше тази няма сценка беше на провинциално спокойствие – до малката спирка, където чакаха SEVI жужаха пчели, пееха птички, щурци, подухваше ветрец. След като „говорителката” на гарата обяви пристигането на влака на станция On My Own, китаристът Томи съблече якето си, извади китарата си от калъфа и започна да свири нежни акорди. Един след друг останалите музиканти го последваха, докато накрая цялата група се включи в изпълнението. On My Own  се оказа, чудесна, мелодична и същевременно ритмична балада, прекрасно изпята от Светлана Близнакова.

севи5

    Облечени в бели потници, вместо пътнически дрехи и свирещи на съответните си музикални инструменти, вместо да носят куфари, SEVI се впуснаха в пътешествие из своето творчество, от песен в песен, от гара в гара. Между всяко парче се включваше звука с щурците и птичките и „говорителката” обявяваше заглавието на следващата. На черна дъска с тебешир, точно като на истинска малка гара под графи „пристигащи” и „заминаващи” бяха написани песните от концерта по реда на тяхното изпълнение.

    В техническо и емоционално отношение концертът също беше много силен. И друг път е ставало дума, че SEVI звучат по-добре на живо, отколкото на запис. Това важи особено за Светлана Близнакова, която и този път не спря да скача и куфее по сцената през цялото време.. Групата този път изпълни само авторски парчета. Овациите от страна на публиката ставаха все по-силни с напредване на песните и достигнаха своята кулминация с изсвирването на двата  най-големи хита на бандата Victim и Speed Up, които бяха оставени за края на сета. След това под бурните аплодисменти на феновете  SEVI  слязоха от сцената, а началник – гара (имаше и такъв!) с палката даде старт на мултимедията за представяне на клипа .

севи3

    Излъчването започна с видео послание на Pino Biaggioli, с когото Светлана е написала песента през вече далечната 2006 година. Италианският музикант и композитор изрази съжаление, че не може да присъства на тази премиера и пожела успех на групата и в частност на вокалистката. Самият клип On My Own продължи темата за пътя и вечното търсене в живота на човека. Заснет на доста на брой и често рискови дестинации, клипът показва в метафоричен план житейското пътешествие на Светлана (а може да е и всеки един от нас). Пътят по време на песента минава през полета, обрасли с трева железопътни линии, високи скали, с ретро автомобили, за да се извиси накрая в самолетен полет. В последните кадри даден и алтернативен край, в който самолета излита без чаровната певица, показвайки, че всяка една житейска ситуация има минимум два варианта за развитие.

    След този тъй умен клип, илюстриращ една чудесна песен SEVI излязоха след бурни скандирания за бис. Вместо да изсвирят още някоя песен, Светлана Близнакова емоционално изрази благодарноста на групата към хората помогнали този проект да се осъществи. Става дума за Емил Цончев, заснел клипа, добре известния Петър Братанов, отговорен за звука, Георги Томов, за цялостната подкрепа на проекта, както и много други участници в него. Така всеки един от тях получи своя заслужен дял от аплодисменти от страна на феновете.

    По този начин завърши една много хубава и почти без български прецедент вечер, в която всички присъствали бяха доволни. А дали този клип е в ролята на  самолета, който ще изстреля тази много талантлива банда към нови нива на известност и признание, времето ще покаже, но те вече така, или иначе са една от най-ярките групи на българска сцена.

севи1

    Галерия с прекрасните снимки на събитието, правени от Силвия Шулева, можете да видите тук.

    А ето и самият клип  On My Own:

   

MetalHall

Leave a reply