Борбата на SEVI (Част четвърта) - бонус

Продължение от Част трета. (Прочетете я тук.)

КОНЦЕРТИ И ПРОМЕНИ

Есента на 2013 и последвалата я зима е време за нови персонални промени в състава на SEVI. Напускат китаристът Боби Зашев и пианистката Таня Апостолова. Светлана благодари и на двамата:

Последният ни концерт с Боби Зашев беше на 07.11.2013 в Sofia Live Club – “Sevi Last Call 2013”. Боби е една много важна част от развитието на SEVI и в частност от днешния облик на групата. Неговият почерк придаде изключителен характер в звученето ни през последните  почти две години от развититето ни. Без неговите идеи проекти като “The Other side of SEVI” нямаше да са същите. В края на 2013 той пое по свой път в търсене на нови хоризонти за развитие извън пределите на България и ние го подкрепяме и му желаем успех във всяко ново начинание, защото той го заслужава. Таня Апостолова е част от SEVI от самото създаване на групата. Тя също заема основно място в оформянето на днешния облик на SEVI и има голям принос, за да сме това, което сме сега. Пътищата ни се разделиха през февруари 2014, но тя винаги ще бъде една значима част от нашата история.

Двамата музиканти са заменени съответно от Томи – Темелко Темелков на китарата, известен и с участието си в екстремната метъл банда LIEVEIL и Деси Маркова на клавишните.

С Томи се срещнахме случайно покрай общ познат и веднага си допаднахме – обяснява Светлана. - Нямаше много време за мислене и само след по-малко от две седмици посрещнахме новата година заедно на концерта ни в Тетевен! Деси пък като една истинска дама дебютира с нас на 8ми март в Пловдив! Много енергична и отдадена на музиката, тя веднага влезе в нашия ритъм.

Смяната на музиканти въобще не спира концертния устрем на SEVI. От този период са две важни изяви на групата. Първата е споменатия вече концерт Sofia Live Club – „Sevi Last Call 2013“ – паметен с няколко неща според Светлана:

Last call 2013 бе наистина много значим за нас - първо защото сцената на Sofia Live club е голямо стъпало и предизвикателство и второ, защото беше прощален с Боби. За първи път бяхме и с беквокалисти и гост музиканти на сцена: Миша Илиев и Николина Атанасова.

св41

На 22 януари 2014, по случай четири години от създаването на бандата, в клуб Rock It  се състои прословутият концерт „ зад решетките“.

Като изненада към феновете решихме да сме отново провокативни и да направим концерт „зад решетките“ – коментира Светлана. -  Беше много вълнуващо да оставим хората да интерпретират всеки по свой собствен начин идеята за решетките, защото както знаем преградите за едни могат да бъдат врати за други! Накрая бяхме приятно изненадани от торта с логото на SEVI, която наши фенове бяха донесли специално за нас. Получихме и огромна картичка с пожелания от всички гости, която заема почетно място в новото ни студио.

sv43

От този период датира и едно влизане в студио. В края на 2013 година  SEVI записват най-важната песен в кариерата си досега по отношение на популярноста и успеха си сред феновете.

  ON MY OWN

Това е същото парче, композирано от Светлана и Пино Биаджоли през далечната 2005 година при първия опит на вокалистката да пробие в Италия. Тя разказва за причината, накарала групата да направи тази стъпка:

On My Own е парче, което феновете пожелаха да запишем и ние го направихме. В последната една година все повече и повече фенове питаха след участия къде могат да чуят тази песен, идваха хора с листчета с части от текста, които са успели да запишат, докато сме свирили. Мисля,че няма по-голямо доказателство ,че една песен е хубава и желана, от това да виждаш, че хората искат да я чуват отново и отново.Така в края на 2013-та влязохме в студио, за да запишем On My Own.

Аранжирана в стила на SEVI, песента е направена в студио Sound City, продуцирана от групата, миксирана и мастерирана от Петър Братанов. С участието си в записите, Таня Апостолова и Боби Зашев дават последната си (засега) дан в студийната история на бандата. Като беквокалисти участват и споменатите по-горе Миша Илиев и Николина Атанасова.

Следва заснемането на клип в края на зимата и ранната пролет, на много места и с много усилия от страна на групата и режисьора, сценарист и оператор Емил Цончев. За него Светлана е категорична: Уникален творец с невероятни идеи! Относно процеса на снимане, тя споделя: Наистина беше като едно магично пътуване и сякаш преживях сюжета наяве.

sv493

И в песента, и в клипа става дума за пътища – тези, които трябва да извърви човек в търсене на самия себе си. От кадър в кадър в сюжета Светлана хвърля жребии, върви по вечерни улици, запустели шосета, железопътни линии, катери се по скали, вози се на ретро автомобил и на самолет. Интересна е историята с човекът, предоставил стария автомобил и самолета за ползване от групата – познат на познат, до когото  SEVI достигат чрез низ от случайности.

Фантастичен човек, който хареса идеята и посланието на On MY Own и поиска да стане част от магията – казва Светлана за него. - Колата е 41-ва година – 14 коня – DKW 600 кубика, единствена в България, която е в движение и с оригинални части. Самолетът, който ползвахме за снимките, също е ретро излълнение от 1967-ма година. Беше невероятно изживяване да усетим духа на тези машини!

Официалното представяне на сингъла е на 23 април 2014 година в пълния клуб Rock It. В постановката на шоуто SEVI надминават дори себе си по изобретателност. Пред публиката те изиграват истинско театрално представление: сцената е направена като гара, а музикантите са пътници и всяка спирка по пътя им е изсвирена тяхна песен. Представянето е изпипано до последния детайл – има началник гара, говорителка обявява имената на спирките (песните), дори щурци свирят в "тревата" покрай „линиите“.

sv44

Идеята да представим On My Own  по този начин дойде от мен, но в последствие я разработихме заедно с бандата – обяснява Светлана. -  Искахме да накараме хората да усетят възможно най-силно посланието на песента, да влязат в сюжета на клипа, да пътуват с нас в търсене на новото. Някои от аксесоарите изработихме сами, други с помощта на наши приятели. Когато измислим нова тема за концерт, реализирането на сюжета и създаването на декорите е изключително приятно изживяване за нас, което ни кара да се потопим още повече в магията, която искаме да предадем на публиката.

On My Own  е повратен момент в кариерата на групата, важна крачка в пробива им на национално, а и на международно ниво. От ъндърграунд сензация, традиционно пренебрегвана от медиите, групата вече почти ежедневно шества по телевизионни студия и радиостанции. Упорството на музикантите да правят всичко както трябва започва да дава резултати.

Самата песен веднага влиза в куп класации – „Каменица Рок 40“  по Zrock, където вече повече от 10 седмици стои в топ 3, a няколко пъти достига и до първа позиция, Radio 1 Rock,  BG Radio, Zorana, БНР, БНТ – Класацията „Ново 10+2“ ,FМ+, Bg Music chanel, BOX TV – там достига първо място,  в Lucky 7 , Радио Тангра Мега рок и много други, за които дори бандата не знае. Поредният пробив на сингъла, буквално от последните дни е в... Еквадор. Явно южноамериканците много си падат по нашата банда. За отношението на родните медии към изявите на бандата, Светлана споделя с умерен оптимизъм:

От четири години се борим нашите аудио и визуални произведения да придобият по-голяма популярност посредством медиите, в чийто формат попадат. Логично и редно е българската музика да бъде приоритет на българските медии пред останалата, което за съжаление не винаги се случва. За радост има и такива , които все повече подкрепят новата българска музика. Някои от медиите сами ни потърсиха, когато излезе On My Own, други като The Voice и City, отказаха да пуснат клипа, като причините, които посочиха, са, че не сме артисти на две конкретни музикални компании.

Дали On My Own  ще стане български евъргрийн – времето ще покаже. Но още сега, в настоящето, SEVI започват да усещат положителните последствия от нарастналата си популярност.

ЛЕТНИТЕ ФЕСТИВАЛИ  

В това хладно и дъждовно лято на 2014 година едва ли на някого му е било по-горещо от музикантите, свирещи в SEVI. Ангажиментите валят един след друг и вероятно Светлана, Рали и компания в момента са най-активно концертиращата рок група в България.

Освен регулярните клубни концерти, те забиха на много фестивали, включително и в чужбина. Откриването на първия магазин на мотоциклетната легенда „Харлей Дейвидсън“ за България е отбелязано с шоуто на бандата Route 66.

sv45

Следва квалификацията за участие на фестивала в Каварна, озаглавен Black Sea Battle of the Bands. В него групи от черноморския регион се състезават за участие, оценявани от публиката и от специално жури.

Форматът Battle of the bands се провежда за първи път на Каварна Рок Фест – обяснява за събитието Светлана. -  Хубаво е да има такива инициативи, понеже те спомагат за промотирането и развитието на авторската музика в България. Бяха проведени кастинги у нас и в няколко съседни държави и избраните групи отидоха на Каварна рок фест. Първоначалното прослушване за българските групи се проведе в клуб Joy Station  с жури в състав: Митко Кърнев, Ники Кънчев, Звезди. Ние бяхме избрани за златна резерва и тъй като украинската банда не дойде, поради събитията в тяхната държава, ние заминахме за Каварна.

Така с малко късмет SEVI се оказват на сцената в Каварна, комуникират със световни звезди на твърдата музика, обменят мисли и се забавляват с тях. Никакъв късмет обаче, а съвсем логично последствие от класата на групата е изборът на журито на Black Sea Battle of the Bands именно българите да подгряват EUROPE, KROKUS, GUS G и PRETTY MAIDS  на 28-ми юни 2014 година.

Журито е съставено от легендарни личности в света на метъла - Lenny Wolf – вокалист на KINGDOM COME, Derek St. Holmes – вокалист и китарист от TED NUGENT, Andi Deris – вокалист и текстописец на HELLOWEEN, Bobi Rondinelli – барабанист в RAINBOW, BLACK SABBATH, BLUE OYSTER CULT.

sv46

Невероятно изживяване, - казва Светлана, - а фактът, че станахме избранници на международното жури, бе най-голямата награда за нас! Много се радваме, че имахме възможността да стъпим на една сцена с групи като Europe, Krokus, Gus G, Helloween, Sabaton, Pretty Maids…. и да си поговорим с тях за бизнеса. Високата оценка, която получихме от журито, пък ни даде увереността, че вървим в правилната посока и ни стимулира още повече да творим.

sv47

Още преди да отшумят емоциите от Каварна и SEVI се впускат в първото си европейско турне. Започват в Гърция. Светлана:

Аспровалта беше първата дата от европейското ни турне. Свирихме на единайстата годишнина на Macedonian Warriors. Много готина публика и силно начало на турнето ни.

След което групата се товари на един ван и заминава за любимата на вокалистката Италия. Там SEVI, кръстосват из Апенините и Алпите, в малки и големи градове, изнасят няколко концерта както в клубове, така и на фестивала Pirates of Rock, където разбира се, са в пиратските си одежди от What Lies Beyond. Светлана не крие възторга си от престоя и посрещането на групата в Италия:

МАГИЧНО! Това е първото, което изниква в съзнанието ми, когато се сетя за престоя ни в Италия. Невероятна публика, невероятно посрещане, много хубави емоции. На “Pirates of rock” бяхме първата чуждестранна банда, която стъпва на сцената на фестивала. Публиката ни прие много добре и особено, когато изпълнихме италианската версия на On My Own – Senza te. Успяхме да представим парчето в съвместен концерт и с композитора на оригиналната музика- Pino Biaggioli. Пропътувахме доста километри и успяхме да разгледаме от малки градчета до космополитни градове като Милано, което направи пътуването ни още по-емоционално и приятно.

sv492

Следва участие в легендарния сръбски фестивал Gitarijada. Епичното събитие, провеждано в Зайчар, само по себе си е отделна голяма тема. Достатъчно е да се спомене, че това е най-старият ежегодно провеждан фестивал в цял свят и на тазгодишното 48-мо издание за четири дни пред сцените е имало 250 000 души.  SEVI с изпълнението си успяват да направят страхотно впечатление на сръбската публика.

sv48

Наистина голяма чест за нас да стъпим на сцената на фестивал с такава история – споделя Светлана. - Лично директорът на феста е пожелал да бъдем гости на Gitarijada, което ни зарадва още повече. Публиката ни прие чудесно, имаше и голям интерес от сръбските медии преди и след концерта ни. Програмата бе частично изменена заради лошото време от предния ден и повечето групи от първия ден на фестивала бяха вмъкнати в другите дни, което от своя страна наложи съкращаване на сетовете, но това не попречи на купона и всичко мина чудесно! Ние свирихме непосредствено преди големите Ribla Corba пред близо 50 000 души. Усещането е неописуемо, а след концерта самия вокал на Ribla Corba- Бора Джорджевич дойде да ни поздрави за чудесното представяне.

След Gitarijada SEVI се прибират в родината, но само след няколкодневна почивка хукват по прашните пътища – от участие на участие, от град на град. Засега енергията им е огромна, плановете амбициозни, идеите –безброй. За развитието на българската рок музика Светлана разсъждава така:

Според мен перспективите на българската рок сцена зависят от това как музиканти, медии, клубове и фестивали ще рабоят заедно занапред....Всичко е в нашите ръце, от нас зависи да възпитаме и привлечем една по-многобройна и отдадена рок публика.

За плановете на групата певицата добавя:

В най-близък план ни се иска да завършим работата по новия си албум и да издадем може би още един нов сингъл. Имаме много идеи, надяваме се да имаме и времето, и силите да ги реализираме всичките. Вярвам, че бъдещето на SEVI ще бъде изпълнено с много големи концерти и пътувания в страната и извън страната. Ние правим най-доброто, на което сме способни, и вярваме в нашата музика, останалото се случва само!

Вече звезди на национално ниво, SEVI са на прага и на международния пробив. Дали групата ще стане първата българска рок формация, получила реално признание в чужбина, е въпрос, чийто отговор все още се крие в бъдещето. Но тези талантливи, креативни и трудолюбиви музиканти с изявите си правят така, че това да изглежда съвсем логично.

Борбата на SEVI да изживеят рок мечтите си съвсем не е свършила. Вървящи към нови хоризонти, те едва сега започват.

sv491

MetalHall

Leave a reply