Борбата на SEVI (Част трета)

Продължение от Част втора. Прочетете я тук

 

Към записването на албума си, SEVI подхождат с необходимото внимание. Всичко, което са направили дотук, им създава име на много добра банда и това ги задължава да останат на нивото на  високо вдигнатата от самите тях летва.

 

АЛБУМЪТ

what lies beyond 

What lies beyond  излиза на 14 юни 2012 година. Записът е последван от турне, на което SEVI се явяват облечени като пирати. Светлана обяснява причината така:

Пиратският имидж дойде съвсем естествено като идея. Като едни истински пирати и ние сме непрекъснато в търсене на нови хоризонти и пред нас, както и пред всеки човек неминуемо стои въпроса “What lies Beyond”. Ето защо решихме да облечем посланието на албума в тази визия , за да подсилим въздействието му. Впоследстие и националното турне, с което представихме CD-то, също  премина под пиратския флаг.

се32

Албумът е правен отчасти в студио Na Vilata, както и при  винаги готовия да помогне Петър Братанов. Песните са продуцирани изцяло от групата.

Музикалният стил, в  който творят SEVI, е най-общо казано хард рок. Самите музиканти с чувство за хумор и не без основание го наричат Heart Rock. В музиката на бандата има  влияния на рок музиката от 70-те години на миналия век до наши дни. Цялата тази амалгама е много хармонично преплетена  в нещо, което което спокойно може да се се нарече SEVI – стил.

What lies beyond  започва с Fairy –  песен, редуваща баладични мотиви с твърди рифове. Това е предпочитаната от групата форма на песните в албума. Подобна като структура е Can`t Stand The Pain  с  тъжния, запомнящ се мотив на пианото. Следва енергичната и закачлива Limited Edition – много силно и надъхващо парче. Силната страна на Hot е не толкова музиката, колкото интересния аранжимент и известно количество екперименталност. Човек спокойно може да си представи песента в най-различни варианти, например в техно версия. В сърцето на албума са две твърди  и много впечатляващи парчета, неизменна част от концертния репертоар на SEVI , а именно Run Away и Speed Up. Следва богатата на мелодии и много добре развитата като структура Pleаsed to Meet You. Чудесната рок балада с твърди елементи If I`m Made for Loving You e една от най-добрите творби, правени от групата. Изключителна вокална партия на Светлана Близнакова. Victim  е наситено с емоции парче. Също започва като балада, но скоро забързва и се втвърдява. По-плътна и тежка спрямо останалите в албума песен. Като контраст с нея идва мелодичната и жизнерадостна The Love we Shared Tonight. Финалът е Into You – друга много силна балада – женски дует на пианото на Таня Апостолова и гласа на Светлана Близнакова. Вокалистката споделя за нея : Into you е 11-та песен от What lies beyond  -  записана, изпята и изсвирена на един дъх почти без обработка, решихме да я оставим така : натурална и истинска.

Като цяло песните в албума са превъзходно аранжирани и изсвирени. Саундът е стегнат, обран и чист. Всеки инструмент се чува ясно, никой не изпъква спрямо останалите, но пък всеки тон е на мястото си. Светлана пее много технично, разнообразно и същевременно емоционално. Блендата на гласа и е чудесна  именно за такъв стил. Рали Велинов на баса държи здрав ритъм и само загатва за големите си възможности. Стилът на  SEVI не предполага някакви барабанни взривове, но някак Павлин Иванов успява да покаже класата си. Иван Ангелов също е умерен, но много на място в изявите си като китарист. Клавишните на Таня Апостолова минават като светла нишка през песните, оставяйки няколко ярки  и незабравими мотиви.

Характерно за What lies beyond  е, че би могъл да бъде записан и съответно да се слуша навсякъде по света. Той е универсален и говори изцяло на международния език на рок музиката. За творческия процес при писане на песните Светлана казва:

Всички текстове на група SEVI са мое дело, а музиката пишем аз и Рали и аранжираме после с цялата банда. В писането на музика никога не съм следвала правила. Просто оставям вдъхновението да говори и нещата се получават.

На турнето в подкрепа на албума групата е с нов китарист – Боби Зашев заменя участвалия в записите Иван Ангелов. След успешна обиколка на България, SEVI започват да се оглеждат за нови предизвикателства и намират следващото по неочакван донякъде начин.

 

„ДРУГАТА СТРАНА”

 The other side of SEVI

 Victim е песента, избрана от групата за първи сингъл от новия албум.

Клипът е дело на Боян Карамфилов – споделя Светлана. - Песента и клипът изразяват бягството от себе си...онези моменти, в които си тръгваме от някого или нещо с гордо вдигната глава и победоносно и надменно смятаме, че сме надхитрили съдбата, но всъщност лъжем себе си, ставаме жертва на собственото си его и грешки. Такива размишления ме вълнуваха, докато пишех Victim.

Премиерата на сингъла се състои на 30.11.2012 година. SEVI решават да го представят по нетрадиционен начин пред публиката – с акустичен концерт. Светлана обяснява:

Идеята дойде покрай гостуването ни в Zrock – Hijack show на Краси Москов, където направихме акустичен концерт на живо. Поканиха ни да гостуваме и имахме буквално един ден да подготвим акустични версии на четири наши песни. Събрахме се в репетиционната и до три през нощта репетирахме. Решихме тотално да излезем от рамките на стила, в който творим и да опитаме нещо много различно. Резултатът ни хареса толкова много ,че решихме да продължим да експериментираме и да видим какво ще се получи. Така малко преди промото на Victim на 30.11.2012 вече имахме материал за концерт. Решихме да представим новото видео именно по този начин, с другата страна на SEVI.

св333

Песните от този концерт звучат  изключително свежо и различно, все едно групата наистина свири нещо ново – и все пак същото. Подобно превъплъщение е доста рисково, но в случая бандата показва висш музикален и творчески пилотаж. Акустичната музика се лее с лекота и настроение. Песни като чудесната On My Own, Into You, If I`m Made for Loving You са си балади, но Hot, Run Away, Speed Up са решени в стилистиката на блуса и рокенрола, а You Don`t Love Me направо си звучи като кънтри & уестърн. Според Светлана:

Главният виновник беше Боби Зашев, без когото аранжиментите нямаше да са същите. Голям принос за аранжиментите има несъмнено и Таня Апостолова.

Самата вокалистка е в стихията си на живо. На този акустичен концерт може да се усети истинската дълбочина на гласа и, както и чудесната и вокална техника.

На 13.02.2013 година акустичния концерт излиза на DVD със съвсем основателното заглавие The Other Side of SEVI.

През пролетта на същата година групата издава втори сингъл от албума си What lies beyond  -  песента Speed Up.  Заснемането на клипа е свързано с нова авантюра и грандиозно за нашите мащаби събитие.

 

РОКЕРИТЕ

 

През тази 2013 година официалното откриване на сезона за мотористи в България е направено на специално Route 66 шоу, на което хиляди рокери дефилират по улиците на София.  SEVI са поканени да свирят от платформата на огромен камион и в движение, заедно с мотоциклетното шествие. Това събитие полага началото на дълго приятелство между групата и българските мотористи. Клипът Speed Up е сниман при тези екстремни условия.

Видеото на Speed Up не беше планирано – признава Светлана. - Поканиха ни да открием мото сезон 2013 в София и да свирим из града на огромен камион сцена. За нас това означаваше само едно: ‘Това е клипът на Speed Up!”, „Трябва да се заснеме!“

Заснема се с оператори Жан Трендафилов и Влади Сирийски, а монтажът е на Васил Николов – Теслата. Светлана:

Няма думи, с които да може да се опише такова изживяване. Много адреналин, много емоция и много студ и вятър! Имаше моменти, в които камионът се движеше с 60 км/ч. по булевард България, невероятно! Представихме видеото през юни, а самият сингъл веднага влезе в Националната класация на Zrock и имаше голям успех!

С тази си изява SEVI се превръщат в една от любимите групи на моторното братство в България и стават чести и желани гости в многобройните рокерски събори, организирани напоследък във всички части на страната.

Така станахме любимци на мотористите в България и това много ни радва. Те са хора със свободен дух и много лесно се свързват с нашата музика – споделя Светлана.

 се34

ТЕНДЕНЦИИ

 

Въпреки, че групата съществува отскоро, могат да се забележат няколко устойчиви линии в развитието и. Първото и най-важно нещо е, че още от създаването си SEVI залагат на собствена авторска музика. Имат няколко кавъра, трайно залегнали в концертния им репертоар, но ударението определено не е върху тях.

Друго, неизменно правят сингли с видеоклипове, също и албумът, които се презентират всеки по различен начин – точно както се прави в страните с развита музикална индустрия. Тук групата е  много атрактивна и изобретателна. Както казва Светлана:

Обикновено изразяваме най-щурите си идеи в тематичните ни концерти като пиратското шоу, Route 66 show, акустичния лайв от 30.11.2012 и т.н.

Характерно за групата е , че е постоянна в изявите си, за разлика от повечето наши банди, които редуват трескава деятелност с дълги периоди на затишие. SEVI поддържат добра интернет страница, а през социалната мрежа непрекъснато ежедневно информират феновете за бъдещите си участия и намерения.

се35

Относно аксесоарите, които използват като сценичен декор, през последната близо година впечатление прави красиво направен малък щит с логото „SEVI”, който обикновено седи на стойката на микрофон по време на концертите и явно изпълнява ролята на талисман. За него Светлана обяснява:

Щитът е подарък от групата за мен за рождения ми ден миналата година. Дадоха ми го часове преди концерта в Sofia Live Club, който бе и прощален с китариста ни Боби Зашев. Именно по негов проект и идея е направен щитът. Самата изработка е на бащата на Боби.

Есента и зимата на миналата и тази година за SEVI са време за персонални промени в състава, както и за низ от събития, утвърдили музикантите като една от най-успешните български рок групи.

 се36

Следва продължение – бонус...тук

MetalHall

Leave a reply