Борбата на SEVI (Част втора)

(Продължение от Част първа. Прочетете я тук.)

ГРУПАТА

 Причината Светлана и Рали да създадат групата SEVI  е повече от резонна. Песни се правят, аранжират, отрепетират много по-лесно, когато си заобиколен със съмишленици, солидарно ангажирани с това, което твориш. Концерти се организират и изпълняват също по-лесно, това важи и за всички други форми на изяви. В по-голямата си част рокът е отборна игра за силни индивидуалности. Според Светлана чисто технически двамата нямат особени затруднения при първоначалното събиране на състава:

В края на 2009-та година идеята за създаването на група назряваше все повече и повече. Аз и Рали се оглеждахме за подходящи хора, които да споделят нашите идеи и да искат да правят авторска музика. Не след дълго се сетих за мои колеги от университета, които прегърнаха идеята и така първи към нас се присъединиха : Владимир Донков (китара) и Тодор Тодоров (китара). В последствие Тодор доведе и първия ни барабанист Валентин Николов. Започнахме репетиции през януари 2010 година и търсехме усилено клавир. Не след дълго нашите приятели Емо и Занови, при които репетирахме по онова време, предложиха Таня Апостолова, която съвсем скоро се присъедини към екипа ни.

се1

 Изборът на име на новата група също е логичен с оглед предхождащите създаването и събития. Светлана разказва как е станало, както и за етимологията на самото име, която си е чисто съвпадение, но пък точно на място, както се оказва.

Преди да срещна Рали Велинов  опитах няколко артистични псевдонима в соловите си опити за кариера, но никой не ми допадаше. Впоследствие Рали предложи : ” SEVI” и на мен страшно много ми хареса. По-късно решихме и групата да носи това име, тъй като искахме тя да последва и развие, това което ние двамата бяхме започнали. Името няма конкретно значение,  въпреки че преди няколко години наш фен от Англия ,чиято дъщеря се казва така, сподели ,че името идвало от стар корнуолски диалект и означавало  „дива ягода“. Странното е, че смисъла отчасти пасва съвсем точно на това, което е SEVI .

Началото е положено, и то доста бързо и успешно. Вече пълнокръвна банда, SEVI репетират усилено и категорично наблягат на собствени песни в репертоара си. Още в дебюта си свирят основно свои парчета. Светлана коментира първия концерт на SEVI:

Първото ни участие на сцена като група беше на 20.05.2010 година в столичния бар Fans заедно с Васко Кръпката. Много се вълнувахме как ще ни възприемат хората. Изсвирихме 6,7 парчета, от които  повечето бяха авторски!

sv3

 След първите няколко месеца се налагат и известни корекции в състава на групата – без лоши чувства, предимно по технически причини. Китаристите Тодор и Владимир напускат и на тяхно място идва небезизвестния Петър Братанов – близък приятел на Светлана и Рали още от времето на соловите им проекти. С известна ирония, Светлана отбелязва: Спазвайки традицията в развитието на рок бандите и ние претърпяхме промени в състава.

През първата година и нещо от съществуването си SEVI репетират усилено, творят, избистрят стила и концепцията си за правене на музика. На каквото и участие да се появят, изпъкват и се запомнят. Характерно за тях е, че изпълненията им на живо са много качествени и същевременно емоционални. Саундът им по време на концерт е отчетлив, чист и ако има някакви технически проблеми, те обикновено не са по вина на музикантите.

Не е необходимо да се надъхваме по специален начин преди концерт,- казва Светлана, - енергията ни на сцената идва от обратната връзка с хората и от удоволствието да правим това, което ни харесва! И студийния запис и живото изпълнение имат своите предимства и недостатъци. Това, което прави живия саунд по-въздействащ е по-голямата динамика и харизмата на съответния изпълнител. В студио нещата са твърде перфектни и стерилни понякога и това кара хората да намират по-голям чар в живото изпълнение.

Така или иначе добрият звук и професионалното изпълнение на сцена остава запазена марка на SEVI и в това отношение те са един от еталоните на българската рок сцена.

 

СИНГЛИ, КЛИПОВЕ И СЪВМЕСТНИ ПРОЕКТИ

 

През лятото на 2011 година SEVI правят следващата стъпка в развитието си – на 26.06.2011 година е премиерата на първия им сингъл - Can’t Stand the Pain. В процеса около създаването и разпространението на песента има доста интересни обстоятелства. Светлана разказва подробности:

Още преди да създадем SEVI, аз и Рали бяхме създали доста песни заедно, някои от които съвместно именно с Петър Братанов. Сега вече като част от SEVI разработихме много от въпросните парчета с групата и едно от тях бе именно Can’t stand the Pain. Решихме обратно на логиката за ударен първи сингъл в бързо темпо да заложим на нещо, което е по-близо до балада и да видим какво ще се получи. Записахме го в студиото на Петър Братанов, там се направи и обработката на аудиото. По видеото работихме с Влади Андонов и Митко Каракашев ( режисьори) и Жан Трендафилов (оператор). Получи се доста филмов сюжет и ние много се вълнувахме, понеже бе първото ни видео. Трейлъра към клипа бе първия излязъл и на кино у нас.  Няколко кино салона в София го прожектираха.

 Can’t stand the Pain влиза в класациите на БНР, бива забелязана и в чужбина. Сингълът е представен в радио като чикагското WSF Radio, и британското Mani Moore Radio, както и на други места. Най-странен е своеобразния „пробив”, който SEVI правят чак в далечно Перу. Песента се превръща в истински хит в латиноамериканската страна. Светлана: Бяхме много приятно изненадани да разберем, че далечна страна като Перу е научила за нас, благодарение на интернет , и тяхното радио “Rock Symphony Radio” ни е обявило за група на седмицата.

От този период SEVI и в частност вокалистката им, създавайки си сериозна репутация сред музикантските среди, се впускат в общи проекти с няколко изпълнители, или формации, творящи в различни стилове. На Светлана и харесват този тип предизвикателства:

Доста често получавам покани от колеги музикатни за съвместни проекти. За мен това е чудесна възможност да се обогатя като музикант, да провокирам себе си и публиката. До момента имаме няколко реализирани съвместни песни с Jimi Sobara, парче с руския китарист Zyggie, Михаил Паев( Пловдив) и парчето Shocked със Sugar Dj’s ,което се радва на голям успех! Има още няколко проекта, запланувани и в бъдеще, а отдавна стои идеята един ден всички тези песни да се издадат под името „Sevi & Friends”

св4

 Есента на същата година настъпват нови промени в състава на групата. Петър Братанов отстъпва мястото си като китарист на Иван Ангелов. На барабаните пък идва Павлин Иванов. С последния ударната секция на бандата постига своята стабилност и до наши дни. Още от дете фен на рок музиката, преломния момент при Павлин настъпва когато за пръв път чува Черният албум на METALLICA. Тогава е тринадесетгодишен.. Слуша групи като TOTO, METALLICA, Mr.BIG, NICKELBACK. Самият той споделя:

Първите уроци, които по барабани взех, когато бях на 12 години. Със Севи се запознахме през юли 2011година на едни тяхно участие в клуб Маската в София, където работех тогава. Направиха ни много добро впечатление, тъй като за разлика от повечето млади групи, които бяха свирили в клуба, те свириха предимно авторска музика, и то много идейна и качествена. Малко след това Светлана ми се обади и ме пита дали искам да свиря с тях на един фестивал в Белозем, тъй като техният барабанист е възпрепятстван и не може да отиде. Аз естествено приех, извадих парчетата и отидохме. Тогава спечелихме специалната награда на фестивала. С течение на времето нещата се развиха така, че аз останах за постоянно в бандата.

 В този състав SEVI записват втория си сингъл Limited Еdition. Закачливата песен е направена пак в студиото на Петър Братанов, който макар, че се отказал от китарата в групата просто заради многобройните си ангажименти, продължава да оказва огромна помощ на музикантите. Дръзкият видеоклип към парчето е дело на Боян Карамфилов. Limited Еdition излиза през октомври 2011 година и пожънва голям успех.

Limited edition  беше едно от първите ни по-сериозни постижения като група –спомня си Светлана . - Пътувахме към едно участие на фестивал в Сливница, когато чухме по радиото, че Limited edition е ново предложение в Каменица рок 40. Още първия ден песента се издигна до първа позиция и бе обявена за най-успешен дебют. Бяхме много щастливи, това ни даде стимул да творим нови неща.

 Освен че се задържа цели 43 седмици в класацията на радио Z-Rock,  парчето попада и в призовата тройка на King Size 10. Превземайки родните рок чартове, SEVI добиват подплатено с дела и успехи самочувствие. Това, заедно с популярноста и доброто име, с което групата се ползва в музикантските среди, ги подтиква да се захванат може би с най-амбициозното си начинание досега.

 

РОК МАРАТОНИТЕ

 св6

Някъде около времето, когато SEVI започват своята дейност, българската рок музика плавно започва да се отлепя от дъното.  Благоприятствани  от създаването на малко на брой, но стабилни рок клубове в големите градове, увеличаване броя на летните фестивали и плавното нарастване на броя на феновете, младо поколение непредубедени и в повечето случаи талантливи музиканти, започнаха да издават и правят наистина интересни неща. Покрай тях и по-старите групи, тези, които никога не се отказаха, също живнаха и намериха  още потенциал у себе си. Сцената, отначало бавно, а напоследък все по-интензивно започна да се оживява.

SEVI са типични представители на това ново и дръзко по нашите стандарти поколение рок изпълнители. Те стигат и по-далече – сами организират цели два фестивала за млади групи. Това при условие, че преди първия такъв те самите още нямат дебютен албум. Разбира се, и обстоятелствата им помагат. Зад провеждането на двете издания на 23h &1/2 Rock it Marathon застава клуб  Rock it, а за лица на събитието са поканени и приемат хора от тежката артилерия на българския рок, творци със статут на легенди в родната музика. Фестивалите се провеждат съответно през март и октомври 2012 година и преминават при огромен успех и повишен интерес от страна и на групи, и на публика.

През 2011та и 2012 година попътувахме и посвирихме доста по фестивали и клубове из цялата страна –обяснява Светлана. - Неизбежно се срещнахме с много популярни и не толкова популярни бг артисти. Слушахме много истории за застоя на българската рок сцена, за старите времена, за разпаднали се групи, загубили смисъл в това, което правят. Всичко това събуди някакво чувство за бунт у нас и породи желание за промяна. Така се роди идеята за 23h &1/2 Rock it Marathon, който да бъде платформа за популяризиране на новите банди и авторската музика в България, давайки равен шанс на всички да покажат най-доброто от себе си.Съмишленици в това нелеко начинание намерихме у нашите приятели от бар Rock it, който ни помогнаха да го реализираме

 Януари 2012 година SEVI  официално анонсират организирането на фестивал.  Сблъскват се с какви ли не проблеми по пътя - от обичайните технически и логистични такива, до пълното безразличие на медиите към събитието. Светлана коментира: Въпреки огромното НЕЖЕЛАНИЕ  на водещите медии да отразят събитието, ние успяхме да се преборим и да го разпространим максимално!

Става дума за промо-клипове, настойчиво разпространявани в интернет за събитието, заснети от Боян Карамфилов и Емо Цончев. В крайна сметка те стигат адресатите и двата „Рок Маратона” преминават успешно във всяко отношение. Вероятно тогава бандата разбира напълно колко силно оръжие е световната мрежа за популяризиране на начинания и комуникация с феновете, защото и до ден днешен SEVI са сред българските групи най-добре и пълно използващи ресурсите на интернет за споделяне на участията и идеите си. И за фестивалите това сработва.

Събитието не бе комерсиално и разполагахме с минимален бюджет за реализация – обяснява Светлана. - Благодарим на всички групи участници и в двете издания на маратона, които помогнаха кой с кавото може ,за да се случи събитието. Подкрепа получихме и от Звезди Керемидчиев, Милена Славова, Васко Кръпката и Денис Ризов, които избрахме за лица на двете издания на маратона. Двете издания бяха в една година : 2012 (17-18.03.2012 и 12,13,14 октомври). Маратоните преминаха повече от добре с перфектна организация и средна посещаемост на ден около 1000 души.

св5

 Светлана не може да прецени доколко важни са били фестивалите за българската рок сцена, но е факт, че множество групи правят дебюта си на тях, други там биват забелязани от феновете. Някои от тях като Saltriver, Tube Hedzzz, Full Circle, Hangover, Go Week, Center, Yerihon..и други в момента се изявяват успешно. На фестивалите се изявяват повече от 54 групи от цялата страна, включително деца от китарни школи и музикални училища.

За бъдещето на това събитие Светлана казва:

Надяваме се да продължим традицията на маратона и занапред,. Миналата година спонсорите не ни подадоха ръка, но това само може да ни амбицира да опитваме пак и пак и вярваме че ще успеем!

 Както е споменато по-горе първият и вторият 23h &1/2 Rock it Marathon се провеждат март и октомври 2012 година. Между двете издания  SEVI правят най-важното нещо в кариерата на всяка една група – издават албум.

 

Следва продължение...(Прочетете го тук)

MetalHall

Leave a reply