Благотворителност и музика – успешна комбинация или обречена кауза.

Една шарена и многообразна смесица от талант и стилове, се обедини в каузата срещу домашното насилие в столичния клуб Mixtape 5 на 24.04.2014г. Безспорно, това е нещо, за което хората все още трудно говорят или пък признават. И затова е нужно да има гласност и подкрепа за тези, които са го преживели.

А нима има нещо по-изразително от музиката?!

И когато се съберат група адски добри и ентусиазирани музиканти на едно място, в изключително приятен клуб, безвъзмездно и с желание да застанат зад някаква благородна кауза – това предвещава...препълнен клуб. Така мислех. Но, уви, обидно малко хора имаше за такова събитие, според мен.

Валеше. Е, да, същата вечер валеше ужасно. Но през пролетта често се случва. И това определено не е извинение. Желание трябва. Или все още в много от нас битува нагласата „че това на мен не може да се случи“...Такова, леко негативно, беше началото на това, което се случи после..., а то беше истинско!

Първи на сцената излязоха Der Hunds и моментално ни потопиха в дъждовната и мрачна атмосфера на Сиатъл, така както винаги го правят с музиката си. Мисля си, че колкото и често тази група да свири, неизменно носи огромно удовлетворение на всички присъстващи. Изключително приятна гледка е да гледаш всеотдайността и удоволствието, които музикантите изразяват, когато са на сцената.

Прозвучаха любимите парчета „Mister Blister“ и „Дива птица“, както и прекрасен кавър на Soundgarden. Краят, разбира се, беше с великолепната „Waterfall”, която сякаш никога няма да ни омръзне, а след нея момчетата оставиха водопад от емоции в нас.

20140424_212946

После, сякаш с магическат пръчка се пренесохме в друг сезон и направо ни замириса на солена вода, благодарение на симпатягите Руди, Дули, Муден и Кукушев. Вероятно от известно време доста хора си припяват рефрена от парчето, което неуморно се върти по радиостанциите – „B**ches & i Like“. Е, на живо то звучи още по-лятно и весело, а момчетата са ужасно чаровни и усмихнати и неусетно те увличат в танци. Самите те не спират да се движат по сцената, а енергията им е повече от заразителна.

20140424_220505

Да, не са рок или метъл, за какъвто ние пишем, но в името на нещо благородно, стиловете се обединяват (не всички, разбира се, за някои няма компромиси) в усилието си да ни накарат да бъдем съпричастни и по-добри. Тези младежи се включиха забавно във вечерта и ни накараха да се замечтаем за летните залези и морския бриз. И не спряхме да танцуваме, докато те бяха на сцената.

След това отново настъпи обрат и всичко потъна в мистика и загадъчност..., защото CRASHBRAKE се появиха с типичните си  маски и костюми. Изненада за мен беше, че вокалът все пак беше оставил лицето си открито, макар и изрисувано. Почти през цялото време сцената се обливаше с пироефекти, огньове и светлини, а бандата за пореден път ни показа оригиналата си и енергична музика по зрелищен начин.

CRASHBRAKE не влизат в определени стилови граници и музиката им не може да се конкретизира. Редуват се рапирания с метъл елементи и рев, но не е и нужно да има рамки – те ограничават. И може би точно затова тази банда е интересна. Заразяващи са. Много!

Е, да, беше четвъртък, но с песента „Friday Night” много бързо се пренесохме в последния ден преди уикенда и си припявахме, тъй като тя е доста популярна и позната. Бяхме и бойци в тази вечер, а музикалният израз беше „I’m А Warrior”.

И после всичко се изпълни с красота, изливаща се чрез гласа на победителката от реалитито X-Factor през 2013-та година Жана Бергендорф. С огнените си червени коси и лъчезарно излъчване в комбинация с великолепния си глас, тя просто пленява. И вероятно за радост на много от присъстващите, чухме изпълнението на любимите хитове на Aerosmith – „Crazy” и „Cryin”, както и великолепната „Dream On”. А под музикалния съпровод на CRASHBRAKE, парчетата се получиха повече от добре.

20140424_234827

В паузите между отделните групи имахме възможност да се насладим на невероятните танци на момичетата от Sonya Pole Studio, при вида на които аз лично се питам: има ли граници човешката гъвкавост?! Видяхме и магическото превъплъщение на Венелина Господинова в „ Аватар“, която е участничка в един от реалити форматите в момента. Освен това имаше и награди за присъстващите, както и възможност за дамите да опитат уменията си и да усетят тръпката от танца на пилон. Предлагаха се уникални и красиви неща, с които можеше да се сдобиеш – като обици, гривни, тефтерчета, тениски...

За тези, които пирисъстваха, вярвам, че е останало усещането за съпричастност и прекрасно прекарана вечер, за останалите...ромонът на дъжда по первазите.

Снимки от събитието може да разгледате тук.

 

MetalHall

Leave a reply