Бебо от Urban Grey: "Бъдете фенове повече, отколкото сте"

Здравей, Бебо, първо искам да ти благодаря от името на MetalHall, че се съгласи на това интервю и да те поздравя със страхотното представяне на Urban Grey на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015! 

Ти си емблематична личност за българската хардкор и метъл сцена не само като музикант, но и като тонрежисьор. От колко време се занимаваш с музика?

Ами започнах 1986 с двама мои приятели. След една година бяхме вече 5 човека и направихме първия си концерт в двора на една къща в кв. Надежда. Беше 2 март, студ голям. Свирихме през разни грамофони, касетофони и тем подобни устройства. Тогава свирех на барабани, които си бях направил сам. Въпреки това имаше много хора все наши приятели и познати от Кравай и махалата. Голям цирк. След един месец си построихме голяма барака в двора на вокалиста ни, Плебея.

alien industry

Alien Industry на Summer Chaos Festival в Бургас през 1997

Ошмулихме квартала за греди, дъски и тем подобни материали. Едната стена на бараката я направихме да пада с цел да бъде сцена. Веднага след това спретнахме втори лайв във въпросния двор. Бараката издържа, концертът беше безумен, бабите ни питаха дали ще повторим за 1 май. За пред ченгетата, когато дойдоха, пяхме песни за мир и любов, естествено веднага сменени с „Вещици в пламъци“  и “Душата виси с главата надолу“, след като си тръгнаха. Както каза един приятел: „Копеле свирите жесток Кулинарен блек метъл“. А ние какво свирехме, май никой не знаеше..... Лудница и поликлиники.  (смее се)

В колко групи си свирил? 

Не са много, не обичам да сменям често нещата. Първата – Мagnetic, след това Alien Industry,  Leepra deLuxe, с която и до днес свирим, и разбира се Urban Grey.

С Alien Industry се забавлявах много яко. Индъстриалът тогава ни беше завладял отвсякъде. Имахме жестоки моменти. Като започнем от това, че репетирахме в моята стая на загасена лампа и пуснат блиц под въздействието на много екстри до разни безумни ситуации като едно от участията ни на един Словашки фестивал през '96 г.,  който направо ни изкърти кратуните. Не бяхме виждали такъв ивент дотогава в БГ. Беше много яко, напушено и психеделично. Цялата организация беше на ниво, каквото и до днес у нас се среща рядко.

Leepra Deluxe

Leepra Deluxe

С Leepra Deluxe свиря нищо общо с метъла. Това е музика за танци-манци. Някакъв еклектичен микс от рейв, фънк, джаз, рокабили, рок, дръм енд бейс и дори до индъстриал стигаме от време на време. По мое мнение се получи много яко и супер се забавлявам и там. Само дето накрая ще станем известни с това, че сме единствената група в света, дето е издала директно албум The Greatest Hits, 'щото правиме дебютния си албум вече 12 години. Жестоко направо. (смее се)

Urban Grey е ясно. От малък съм си метъл и няма спиране. Докато мога, ще свиря това, което ми е на сърцето. Не се интересувам кое е модерно и кое се харесва на хората. Правим това така, както го усещаме.

А през Sub Zero Studio и конкретно през твоите тон-режисьорски ръце (и уши) колко групи и албуми са минали?

Ми сега не мога да кажа с сигурност колко точно съм записал. 20-ина албума на групи плюс една камара парчета. Жалко е, че хората трудно намират средства, за да си запишат нещата и всичко се разтегля във времето много.

В Urban Grey си от 2000-та година?

Да.

Urban Grey

Urban Grey като съпорт на In Flames, 29 март 2009 г. - снимка rawknroll.net

Споделяли сте сцена със Sepultura, Napalm Death, In Flames, Brujeria… Пропускам ли някое голямо име?

Не.

Какво е чувството да излезеш на една сцена с банди от този калибър?

Ми не знам дали има някой, който не би се изкефил на това да е част от големия цирк. (смее се) Целта ни е била да се представим добре и да оправдаем доверието на хората, които са ни го гласували.

Особено ми стана яко, когато с Андреас Кисер от Sepultura се видяхме зад сцената и той каза, че сме забили много здраво и ни се бил изкефил. Приятели казаха, че ни бил слушал от ложата на балкона. Целия сет.

Естествено това може и да го е казал просто от уважение... (смее се)

Urban Grey

Urban Grey в Пловдив на 25 април с Anti Future и Garrotta

Миналия месец правихте турне в четири български града. В MetalHall наскоро публикувахме репортаж от концерта ви с Garrotta и Anti Future в Пловдив. Как мина турнето? Как ви прие публиката в страната?

Концертите бяха супер. Навсякъде.

Имаше ли много хора?

Нямаше много хора, но тези, които бяха на лайфовете, се разцепиха както трябва и мисля, че удоволствието беше взаимно. Сега започваме да работим по нов албум и наесен с песен отново тръгваме. Поне така го плануваме.

Излъчвате невероятна енергия по време на живите си изпълнения. Убеден съм, че никой - независимо дали е почитател на вашия стил или не – не може да остане безпристрастен към това, което правите на сцената. Въздействието ви е невероятно. Смея да твърдя, че на W:O:A Metal Battle единици банди можеха да се доближат до вашето сценично присъствие. Как постигате това? Има ли някаква тайна?

Тайната е една - свирене, свирене и пак свирене. С времето нещата почват да се получават и да ти се отплащат. Идва самочувствието и освободеността да се раздаваш на сцената. Както е казал Мечо Пух: колкото повече, толкова повече!!!

Urban Grey

Urban Grey на третия ден от W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

Като стана въпрос за W:O:A Metal Battle, спечелихте третия ден, участвахте и на финала. Успя ли да присъстваш на някой от другите дни?

Не, за съжаление.

А в дните, в които беше в „Маймунарника”, кои банди ти направиха впечатление и с какво?

В този ден, в който присъствах единствената група, която ми направи впечатление, бяха Мatubes. Много добро шоу. Точно както го изискват правилата на стила.

В MetalHall пуснахме анкета, за да разберем кои банди пък са впечатлили публиката. В началото включихме в анкетата само петимата финалисти, но дадохме възможност на нашите посетители да добавят още групи. От групите, добавени от читателите ни, правят впечатление няколко имена. Violentory, например, по гласове се нарежда редом с финалистите. Слушал ли си ги и какви са впечатленията ти?

Violentory бяха една от групите, които мислех, че ще се класират на финала. Много як траш, корав и бърз. Точно както трябва. На мен лично много ми харесват.

А за самия финал: кой се представи най-добре според теб? Имаше ли групи, за които си каза „Евала, пичовете заслужават да свирят на Wacken”?

Определено. Мисля, че всички групи забиха здраво. Моите предпочитания лично бяха за The Revenge Project и lieViel. Най-вече за Revenge.

В „Маймунарника” говорих с много хора и чух много различни мнения. Една от причините колегите да пуснат анкетата на сайта беше, че искахме да си създадем по-ясна представа за това реално накъде е клонят предпочитанията на публиката. Към този момент, след 267 гласували, везните накланят към The Revenge Project, следвани с десетина гласа разлика от Dash The Effort. Заслужено ли спечелиха Dash?

Ох, този въпрос. (смее се) Аз вече изказах мнението си в публичното пространство.

Urban Grey

Urban Grey на финала на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

Трудно е да се каже обективно, защото на всеки критериите са различни. Аз лично много държа групите да могат да си изсвирят нещата такива, каквито са ги замислили. Не обичам да си представям, че на този момент има бързи каси, а пък от сцената се сипят картофи безброй или от китарите се чува едно "шшшшш", пък тук ужким бил жесток риф, ама никой не разбра. За мен съчетанието добра песен - добро изсвирване плюс добър перформънс е перфектното представяне. Не бих излезнал на сцената, ако не мога да направя добре поне 80% от това.  Много хора си мислят, че е много лесно и подхождат супер пренебрежително към детайлите на нещата. Но именно те са това, което прави музиката ти различна от всичко останало и някак си оставя в теб следа. Останалото е просто цирк.

Не мисля, че Dash The Effort успяха да се справят много добре, но пък показаха, че имат огромен потенциал като композитори и сценично присъствие. Не е малко хич. Аз лично не бих ги допуснал до Wacken, поне не на този етап. Но както казах, мненията са субективни и това се видя от крайния резултат. Трябва да се знае, че хората, които се занимават с такова голямо начинание като Wacken, не са пасли трева цял живот, нито са живяли на друга планета. Те са тази част от световната музикална сцена, които определят накъде ще духа вятърът.

Тука сме големи капацитети и разбирачи, само дето ни липсват едни 50 – 60 години, през които хората са градили сцена и бизнес, пък ние тук сме слушали Сигнал и Щурците по поръчка на партията мила.

Пожелавам на Dash The Effort да се представят на нивото, което трябва. Силно се надявам да не се срамувам от българското си потекло, когато им слушам участието на фестивала.

Във форумите се появиха мнения, че първите 5 дни Metal Battle Bulgaria е бил конкурс, но на последния ден се е превърнал кастинг. Вече е било важно не колко добре свириш, а дали Sascha Jahn ще те сметне за подходящ за фестивала. Какво мислиш по този въпрос?

Така работи системата и бизнесът. Още живеем с легендите за това как идва големия продуцент в малкото мазе и те открива за света... А после всичко почва да тече по мед и масло. Тая приказка отдавна не е на дневен ред. 'Ма много отдавна. В днешно време компаниите те чакат всичко да си свършиш сам. И когато и ако дойде моментът, в който те могат да нагрухат от теб доволно количество пари, моментално ставаш ценен и велик техен артист. Няма безплатен обяд. Ако някоя българска банда успее да вложи 100 000 евро (поне) в себе си, съм сигурен, че ще имаме и българска банда на световната сцена. Е, разбира се трябва и да имат качествена продукция.

На такъв голям ивент като Wacken нямаш право на грешки. Всичко трябва да носи пари. Така че няма нищо нередно в това, че мениджърите гледат за групи, които биха им донесли някакви средства.

Urban Grey на финала на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

Urban Grey на финала на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

Като се замисля не Wacken или Sascha Jahn са проблемът. Истинският проблем е бизнесът и опорочаването на съвременната музика по изключително гаден начин. Много големи артисти предупредиха за това. Жалкото е, че младите не си дават сметка и приемат всичко за чиста монета и за съвсем нормално нещо. Така стават лесно жертви на системата, която иска единствено да изсмуче колкото се може повече от всички.

След това пиши к*р и да си ходим.

Няколко думи за организацията на конкурса? 

Жестоко. Всичко беше жестоко. Искам пак и редовно да има такива ивенти.

Поклон пред организаторите и журито.

Искаш ли да кажеш нещо за финал на читателите на metalhall.net?

Бъдете фенове повече, отколкото сте. Няма как да има сцена без вас. Вие сте огледалото на групите, техните приятели и съмишленици. Ходете на концерти всеки път. Нищо, че сте слушали въпросната група миналия месец. Бъдете критични, но обективни. Така ще помогнете на бандите да вървят нагоре по-бързо. Не харесвайте нещо само защото това го правят ваши приятели или връстници. Музиката е емоция, но преди това е и математика. Няма как да се пресъздаде тази емоция, ако свириш калпаво парчетата си...

Ще цитирам моя любим гуру Ошо относно творчеството:

През първите 10 години се учиш на всичко, което човекът е измислил. Това обаче са само едни шаблони. Те вече са измислени, а ти, повтаряйки ги, не си творец, а обикновен повтаряч. Това се нарича усвояване на техническия материал. Техниката ти е нужна, за да можеш да пресъздадеш собствените си идеи.

През следващите 10 години се учиш да забравиш всичко, което си научил, за да можеш да разчупиш шаблоните. Едва когато усвоиш и това, ставаш истински творец. Тогава имаш свободата да следваш себе си, а не да повтаряш просто нещо измислено и открито от друг.

Вечен кеф за всички!!! (смее се)

Благодаря ти отново за това интервю! Беше ми много приятно да си поговорим! Желая само успехи на Urban Grey и на теб в личен план!

И аз благодаря за вниманието!

 

 

Victor Nord

Leave a reply